Pazudusi daļa Latvijas Skolotāju kongresa naudas (28)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Organizējot pērn plašo skolotāju kongresu, vairāk nekā 2600 latu pārskaitīti kultūrizglītības un mākslas centram Kāpnes, kura valdes priekšsēdētājs ir Edgars Kramiņš - bijušais Latvijas Skolotāju kongresa (LSK) valdes priekšsēdētājs, bet 522 lati nonākuši paša Kramiņa kontā, liecina laikraksta "Diena" rīcībā nonākušais LSK konta izdrukas.

Tāpat nav samaksāts par telpu īri Rīgas Kongresu namam. Savulaik perspektīvā organizācija, kas varēja apvienot pedagogus, nu sākusi pašlikvidāciju. Daži LSK pārstāvji pauž, ka

jūtas toreizējā LSK valdes priekšsēdētāja apkrāpti, jo lielākā daļa iekasētās skolotāju naudas pazudusi viņiem neizprotamos virzienos.

LSK vadītājam Oskaram Lūsim, kas vadību pārņēma no iepriekšējā valdes priekšsēža Edgara Kramiņa, jau pat grūti noteikt, kur ir visa garā stāsta sākums. Kad vēl 2008.gada beigās pēc Kramiņa iniciatīvas tika nodibināts LSK, valdes locekļi viņam uzticējušies - LSK kontu turējis Kramiņš, valdes locekļi paļāvušies, ka viņš nodarbojas arī ar citiem administratīvajiem jautājumiem. Pirmie nopietnie konflikti sākušies, kad domubiedriem radies iespaids, ka Kramiņš LSK izmanto kā politisku tribīni. Arī skolotāju kongresā dominējuši partijas "Visu Latvijai" logo, kuras sarakstā Rīgas domes vēlēšanās startējis arī Kramiņš.

Tomēr konflikts saasinājies, kad kļuvis zināms, ka vēl pēc kongresa nav samaksāts Rīgas Kongresu namam (RKN) par telpu nomu. Tā izpilddirektore Līga Ribicka apstiprina, ka LSK joprojām esot parādā RKN 2045 latus. Kramiņš iestājas par to, ka par šādu naudas summu neesot bijusi runa un maksai par RKN īri esot paredzēti 1000 lati. Kopumā saskaņā ar Kramiņa teikto LSK ieņēmumi bija 5872 lati. Tā kā RKN neesot izrakstījis rēķinu par Kramiņa minēto summu, tam neesot maksāts nekas.

Šāda situācija, kas ļauj vienai pusei apgalvot vienu un otrai - ko citu, izveidojusies tādēļ, ka nebija parakstīts ne līgums, ne pieņemšanas - nodošanas akts, tāpēc juridiski RKN nav pat iespējas šo naudu piedzīt.

Kramiņš stāsta, ka līgums parādījies tikai kongresa dienā un viņš esot bijis pārāk aizņemts, lai tajā iedziļinātos. Vēlāk RKN neesot maksāts, jo "viņi gribēja nodarboties ar šantāžu un izspiest lielu naudu".

Šie notikumi LSK izraisīja šķelšanos un beidzās ar to, ka Kramiņš amatu pameta un par jauno valdes priekšsēdi kļuva Lūsis. LSK kontā bijis redzams, ka iekasētā dalības maksa par skolotāju kongresu aizceļojusi pārējiem valdes locekļiem nesaprotamos virzienos.

Viņš apgalvo, ka no LSK esot saņēmis tikai 150 latu, pārējā nauda izmantota citu izdevumu segšanai. Nauda "Kāpnēm" esot pārskaitīta, jo "Kāpnes" LSK esot nodrošinājušas "visu" - vairāki centra darbinieki kārtojuši LSK grāmatvedības jautājumus, tāpat no centra esot īrētas telpas. Lūsis norāda, ka nebija nepieciešams šādiem mērķiem tērēt līdzekļus, jo LSK esot bijuši cilvēki ar pietiekamām zināšanām grāmatvedībā, lai šos jautājumus varētu nokārtot, netērējot skolotāju samaksāto naudu.

"Ir viennozīmīgi redzams, ka cilvēks darbojās savās interesēs," Kramiņa rīcību komentē Lūsis.

LSK pārstāvji arī vērsušies policijā, taču kriminālprocess tika atteikts.

LSK, kā kontā esot palicis apmēram 300 latu, ar RKN, visticamāk, arī nenorēķināsies un jau ejot likvidācijas ceļu. Tikmēr Kramiņa vadībā darbojas jauns nodibinājums - Latvijas Nacionālā skolotāju savienība (LNSS), kas marta beigās rīkoja skolotāju konferenci.

Komentāri (28)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu