Piedāvā pārzīmēt Eiropas karti (125)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Economist.com

Britu žurnāls "The Economist" piedāvā pārzīmēt Eiropas karti, sakārtojot to pēc mūsdienās ekonomiski un politiski saskanīgāku valstu grupām.

Lielbritāniju, kurai pēc vispārējām vēlēšanām nāksies risināt savas samilzušās budžeta problēmas, vajadzētu pārvietot tuvāk Dienvideiropas valstīm, kuras ir līdzīgā situācijā, piedāvā raksta autori.

"To varētu aizvilkt jaunā pozīcijā netālu no Azoru salām. Ja ceļojums izrādīsies grūts, tā varētu būt laba iespēja Velsu un Skotiju nodalīt atsevišķās salās," par skotu un velsiešu neatkarības tieksmēm ironizē žurnāls.

Savukārt Lielbritānijas vietu vajadzētu ieņemt Polijai, kas "pietiekoši cietusi savas atrašanās vietas dēļ starp Krieviju un Vāciju un ir pelnījusi iespēju izbaudīt Ziemeļatlantijas spirgtos vējus un drošību, ko garantētu ūdens klajs starp to un jebkādiem potenciāliem iebrucējiem".

Beļģijas nesamierināmajiem flāmiem un frančiem, kuru ķīviņu dēļ tikko gāzta kārtējā valdība, īstā vieta ir Eiropas vidienē, īpaši līdzās Slovākijai un tās idejām par savu ungāru valodā runājošo minoritāti. Tāpēc Beļģijai vajadzētu samainīties vietām ar Čehiju - stabilie un kārtīgie čehi ideāli satiktu ar saviem jaunajiem nīderlandiešu kaimiņiem un otrādi, raksta žurnāls.

Sauszemes ieskautajai Baltkrievijai, kas cenšas izķepuroties no Krievijas dūres, ievērojami nāktu par labu atrašanās Ziemeļvalstu reģiona tuvumā, kura ietekme Baltijas valstīm krietni palīdzēja atbrīvoties no padomju mantojuma. Tāpēc

Baltkrieviju vajadzētu pārvietot uz ziemeļiem Latvijas, Lietuvas un Igaunijas vietā.

"Savukārt Baltijas valstis vajadzētu pārvietot kaut kur Īrijas tuvumā, kurai arī nācās piedzīvot "iekšējo devalvāciju", atgūstot konkurētspēju ar algu un cenu samazināšanu tā vietā, lai izraudzītos vieglāko valūtas devalvācijas ceļu vai nesaprātīgu aizņemšanos, kā to dara Grieķija.

Arī pašas Baltijas valstis būtu priecīgas attālināties no Krievijas un pietuvoties Amerikai,"

piedāvā "The Economist".

Šo kombināciju rezultātā Kaļiņingrada piespiestos pie pārējās Krievijas sāniem, izbeidzot tās anomālo anklāva statusu un liedzot Krievijai iespējas nākotnē manipulēt ar dzelzceļa tranzītu cauri Lietuvai.

Polijas un Baltkrievijas atbrīvotajām vietām vajadzētu kļūst par Ukrainas daļām. Tad Vācija, kurai Ukrainas robeža atrastos tikai 100 kilometru attālumā no Berlīnes, varbūt sāktu nopietni uztvert Kijevas integrāciju Eiropā, raksta žurnāls.

Ukrainas pārvietošana ļautu Krievijai pavirzīties rietumu un dienvidu virzienā, tādā veidā atbrīvojot Sibīriju ķīniešiem, kas to tāpat agri vai vēlu pārņems.

Balkānu nesaskaņu pārvarēšanai žurnāls piedāvā Maķedonijas, Albānijas un Kosovas rotēšanu, kā rezultātā Maķedonija ieņemtu Kosovas vietu blakus Serbijai, Kosova nonāktu Albānijas vietā piekrastē un Albānija pārvietotos dziļāk kontinentā. Šāda rotācija likvidētu "paranoisko grieķu fantāzijas par maķedoniešu teritoriālajām prasībām". Bosnija ir pārāk vārga, lai to pārvietotu, tāpēc tai nāksies palikt savā vecajā vietā.

Tā kā Šveice un Zviedrija tiek bieži jauktas, tad Šveicei īstā vieta būtu pie Ziemeļvalstīm, kur tā ideāli iederētos starp Zviedriju un Norvēģiju.

Tās neitralitāte labi patiktu somiem un zviedriem, bet norvēģi priecātos par vēl kādu Eiropas Savienībā neietilpstošu valsti līdzās.

Vācija var palikt turpat, tāpat kā Francija. Bet Austrijai vajadzētu pavirzīties uz augšu Šveices vietā, atbrīvojot vietu Slovēnijas un Horvātijas pārcelšanai ziemeļrietumu virzienā. Tās ar Ziemeļitāliju varētu izveidot jaunu reģionālu aliansi, bet pārējā Itālija, uz leju no Romas, varētu atdalīties un pievienoties Sicīlijai, lai izveidotu jaunu valsti, kuras oficiālais nosaukums būtu "Divu Sicīliju karaļvalsts", bet neoficiālais - Bordello. Tai būtu atļauts veidot kopīgas valūtas zonu ar Grieķiju, bet nevienu citu valsti, ironizē žurnāls.

Komentāri (125)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu