Kirgizstānas pagaidu valdība atzīst Krievijas nopelnus; plāno slēgt ASV karabāzi (18)

LETA/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Kirgizstānas pagaidu valdība, kas šonedēļ nāca pie varas pēc prezidenta Kurmanbeka Bakijeva gāšanas, ir atzinusi Krievijas palīdzību Bakijeva gāšanā un paziņojusi, ka plāno slēgt ASV karabāzi Biškekas Manasa lidostā, ar kuru ir neapmierināta Maskava.

Līdz šim opozīcijā esošās Sociālistiskās partijas "Ata-Meken" ("Dzimtene") vadītājs Omurbeks Tekebajevs, kurš iecelts par vienu no vicepremjeriem pagaidu valdībā un pārzina konstitucionālās reformas jautājumus, paziņoja aģentūrai "Reuters", ka "Krievijai ir bijusi loma Bakijeva gāšanā".

"Jūs esat redzējuši, kāds Krievijai bija prieks par Bakijeva aiziešanu. Tāpēc tagad ir liela iespēja, ka ASV aviobāzes atrašanās termiņš Kirgizstānā tiks saīsināts," sacīja Tekebajevs.

Bakijevs bija izpelnījies Maskavas neapmierinātību, jo pagarināja līgumu par ASV karabāzes atrašanos Biškekas lidostā. Kirgizstānā ir arī Krievijas karabāzes.

Trešdien pēc vardarbīgiem protestiem galvaspilsētā Biškekā, kuros sadursmēs ar miliciju dzīvību zaudēja 75 cilvēki, Kirgizstānā varu pārņēma opozīcijas izveidota pagaidu valdība, bet Bakijevs aizbēga uz dzimtajiem valsts dienvidiem.

Bakijevs telefonsarunā ar "Reuters" paziņoja, ka neplāno atkāpties no prezidenta amata un piedāvā opozīcijas līderiem sākt sarunas. "Es nevaru teikt, ka to organizējusi Krievija. Es negribu to teikt - es vienkārši negribu tam ticēt," sacīja Bakijevs.

Pagaidu valdības finanšu ministrs Temirs Sarijevs ceturtdien paziņoja, ka pagaidu valdība uzskata Krieviju par svarīgu stratēģisku partneri un ir lūgusi Maskavai gan finansiālu, gan stratēģisku palīdzību. Pagaidu valdības pirmais vicepremjers Almazbeks Atambajevs ir devies uz Maskavu, lai izklāstītu Kirgizstānas vajadzības.

Krievijas premjerministrs Vladimirs Putins trešdien jau dažas stundas pēc Kirgizstānas pagaidu valdības izveidošanas pauda tai atbalstu un piedāvāja palīdzību. Putins tomēr ir noliedzis Krievijas līdzdalību Bakijeva gāšanā.

ASV vēl nav izlēmušas, vai atzīt Kirgizstānas pagaidu valdību, kuru vada bijusī ārlietu ministre Roza Otunbajeva.

ASV militārā aviobāze Kirgizstānas galvaspilsētas Biškekas Manasa lidostā ir kopš 2001.gada decembra, un tā tiek izmantota kā tranzītpunkts ASV karavīru nogādāšanai Afganistānā. Kirgizstānas parlaments pagājušā gada martā pieņēma likumu, kas lika ASV šo bāzi atstāt, tomēr maijā abas valstis noslēdza jaunu vienošanos par Manasa lidostas izmantošanu nemilitāru kravu tranzītam un 25.jūnijā to ratificēja Kirgizstānas parlaments.

Vienošanās noslēgta uz vienu gadu, bet ar iespēju to pagarināt piecu gadu gaitā bez nosacījumu pārskatīšanas. Vienošanās var tikt izbeigta, ja viena līgumslēdzēja puse par to paziņos 180 dienas pirms darbības termiņa beigām.

Domājams, ka Biškekas sākotnējo lēmumu slēgt amerikāņu bāzi bija ietekmējusi Krievija, piešķirot Kirgizstānai aptuveni miljardu latu vērtus kredītus un ekonomisko palīdzību. Krievijas militārā aviobāze atrodas netālu no Biškekas esošajā Kantas pilsētā.

Krievija pēc Bakijeva gāšanas ir nosūtījusi uz Kantas bāzi 150 desantniekus, un Krievijas prezidenta Dmitrija Medvedeva administrācija solījusi aizsargāt Krievijas pilsoņus vēstniecībā Biškekā un citās diplomātiskajās iestādēs Kirgizstānā.

Otunbajeva ir paziņojusi, ka pagaidu valdība kontrolē visu valsti, izņemot Ošas un Džalalabadas apgabalu dienvidos.

Komentāri (18)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu