Kontrolieri nedrīkstot ar varu aizturēt pasažierus (129)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

"Rīgas satiksmes" Kontroles dienesta darbinieki nedrīkst ar varu aizturēt pasažierus. To šodien Rīgas domes Satiksmes un transporta lietu komitejas sēdē atzina "Rīgas satiksmes" kontroles daļas vadītājs Modris Jaunups.

Viņš uzsvēra, ka

kontrolieri drīkst lietot spēku tikai gadījumos, ja ir apdraudēta viņu drošība.

Jaunups paziņoja, ka patlaban vēl nevar pateikt, vai kontrolieri ir pārsnieguši savas pilnvaras. Tas tiks noskaidrots pārbaudē. Ja tiks konstatēts, ka kontrolieri ir nepamatoti lietojuši spēku, viņi saņems sodu.

Rīgas domes Satiksmes un transporta lietu komitejas deputāti šodien ārkārtas sēdē izskatīja konfliktu, kas pagājušajā nedēļā notika starp "Rīgas satiksmes" kontrolieriem un kādu pasažieri.

Skaidro incidentu

Jaunups šodien skaidroja, ka biļešu kontrole notika starp pieturām. Pēc kontrolieru paskaidrojumiem, atveroties transportlīdzekļa durvīm, minētais pasažieris mēģinājis izkļūt laukā un nokritis. Viņš arī pretojies kontrolieriem, tādēļ palīgā pasaukti Rīgas Pašvaldības policijas darbinieki.

Pasažieris kontrolieriem nav uzrādījis braukšanas karti, taču, kā skaidroja Pašvaldības policijas pārstāvis, policijas automašīnā viņš uzrādījis e-talonu. Vai tas ir bijis reģistrēts braucienam, nav noskaidrots.

Policija noskaidroja, kas ir aizturētais pasažieris, paņēma no viņa paskaidrojumus un, saņēmusi apliecinājumu, ka viņš nav cietis un arī nevēlas doties uz policiju, lai rakstītu iesniegumu, aizveda viņu mājās.

Rīgas domes

deputāti pauda neizpratni par kontroles daļas darbinieku rīcību, kuri mēģina cilvēkus aizturēt ārpus sabiedriskā transporta.

Deputāti atzina, ka pasažiera agresīvai rīcībai esot pamats, jo, guļot uz asfalta peļķē, jebkurš cilvēks var kļūt agresīvs.

Savukārt Jaunups uzsvēra, ka nofilmētajā un medijiem izplatītajā sižetā neesot redzams, kā konflikts sākās. Līdz ar to viņš nevar vērtēt, cik adekvāta bijusi kontrolieru rīcība.

Viņš norādīja, ka kontrolieru darbs ir ļoti grūts. Regulāri kontrolieriem tiek draudēts, notiek konflikti. Tiek saņemtas arī sūdzības par kontrolieru darbu. Piemēram, 2009.gadā par kontrolieru darbu tika saņemtas 443 sūdzības. Par pamatotu tika atzīta 41 sūdzība. 18 gadījumos kontrolieriem tika izteikti rājieni un 54 gadījumos samazinātas algas.

Kopā pērn tika sodīti 56 535 bezbiļetnieki un soda naudā iekasēti vairāk nekā 157 000 latu.

Šogad trijos mēnešos kontroles daļas darbiniekiem ir izteikti 19 rājieni.

Kontrolieriem jāmaina attieksme pret pasažieriem

Komitejas deputāti uzvēra, ka "Rīgas satiksmes" kontroles daļas darbiniekiem ir jāmaina attieksme pret pasažieriem. Taču situācija nemainīsies, kamēr kontroles darbinieku atalgojums būs atkarīgs no sodīto bezbiļetnieku skaita.

Kā tika noskaidrots komitejas sēdē, 60% iekasēto soda naudu paliek kontroles daļas darbiniekiem, bet 40% "Rīgas satiksmei".

Satiksmes un transporta lietu komiteja šodien nolēma, ka "Rīgas satiksmei" rūpīgi jāizvērtē kontroles daļas darbība un līdz 22.aprīlim jāziņo komitejas deputātiem par pārbaudes rezultātiem saistībā ar minēto konfliktu.

Jau ziņots, ka 2010.gada 2.aprīlī Raiņa bulvārī, veicot sabiedriskā transporta biļešu kontroli, notika incidents starp pasažieri un kontrolieriem.

Komentāri (129)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu