Nelidojošo putnu pasaule jeb reportāža no Iļģuciema cietuma (1. daļa) (91)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Šogad TVNET Sieviešu dienā paviesojās vietā, kur mīt sievietes nebrīvē - ieslodzītās. Mēs iepazināmies ar Iļģuciema sieviešu cietuma ikdienu un šo sieviešu dzīvi. Protams, daudzas lietas atklājas pavisam citādāk... Un kā nu ne, ja tā tomēr ir cita pasaule!

Iļģuciema cietums – daļēji slēgta tipa cietums

Iļģuciema cietuma ēkās brīvības atņemšanas iestāde atrodas jau kopš 1947.gada. Šis ir vienīgais daļēji slēgtais sieviešu cietums Latvijā. Daļēji slēgta tipa cietumos sodu izcieš: sievietes par tīša nozieguma izdarīšanu; notiesātās par kriminālpārkāpuma vai mazāk smaga nozieguma aiz neuzmanības izdarīšanu, notiesātās par mazāk smaga nozieguma aiz neuzmanības izdarīšanu, kurām naudas sods aizstāts ar brīvības atņemšanu; personas, kurām neizciestais papildsods (policijas kontrole) aizstāts ar brīvības atņemšanu, kas pārvietotas no atklātajiem cietumiem sakarā ar rupjiem vai sistemātiskiem disciplīnas pārkāpumiem; notiesātās, kas pārvietotas no audzināšanas iestādes nepilngadīgajiem pēc pilngadības sasniegšanas, ja viņas sodītas par smaga vai sevišķi smaga nozieguma izdarīšanu.

Daļēji slēgtajos cietumos tiek nodrošināta notiesāto apsardze un pastāvīga uzraudzība. Apgaita notiek trīs reizes dienā: 08:00; 16:00 un pirms gulētiešanas - 21:00. Notiesātie soda izciešanas režīma zemākajā pakāpē sodu izcieš arī slēgtās kamerās.

* Pašlaik ieslodzījumā atrodas 398 cilvēki, vēl divi - un ieslodzīto skaits sasniegs maksimālo.

* Tautības ir dažādas, starp latvietēm un krievietēm sastopam arī polietes, lietuvietes, čigānietes.

* Vecuma grupa no 14 līdz 60 gadiem.

* Visilgākais ieslodzījuma termiņš ir 16 gadi.

* Visbiežāk sievietes notiesātas par zādzībām, krāpšanos un narkotiku lietošanu/pārdošanu. Par slepkavībām notiesāto esot nedaudz.

* Ieslodzījumā atrodas deviņas nepilngadīgās un divpadsmit mazuļi.

Sievietes visbiežāk savus noziegumus izdara emociju vadītas.Turpretī vīrieši visbiežāk to veic - mērķtiecīgi un ar nodomu. Nereti sievietes sākušas zagt, lai pabarotu vai aizstāvētu savu ģimeni. Bieži tas ir izmisums...

"Protams, ir noziegumi, kas veikti tīši ar nodomu, bet šeit tad vislielāko lomu spēlē atkarība no narkotikām vai alkohola," zina stāstīt sociālās rehabilitācijas daļas priekšniece Inna Zlatkovska.

Visvairāk sirds sāp par televīzijas atņemšanu

Pa cietuma teritoriju mūs izvadāja Inna Zlatkovska, kura šeit strādā jau 19 gadus. “Kā jau redzat, telpas ir novecojušas, dažviet mums pat ļoti nepieciešams ir remonts, bet par to varam vien sapņot, jo pirmkārt jau nauda jāatlicina vēl vairāk nepieciešamām lietām,” izrādot telpas, skumji nosaka Inna Zlatkovska.

Protams, samazinātas ir arī štata vienības, tāpēc viss paliek uz pārējo pleciem, kaut darba jau nu nav mazāk!

Staigājot pa telpām, redzams, ka vietām grīdas ir ielūzušas, pakāpieni nodrupuši, logu rāmji ierūsējuši, citviet durvis prasās pēc nomaiņas un sienas pēc jauna apmetuma. Tomēr jāatzīst, ka viss ir sakopts un tīrs. Katrā istabiņā dzīvo 2-7 sievietes.

 “Ļoti gan remonts nepieciešams santehnikas mezglam,”stāsta Inna. Tomēr, rādot mums meiteņu koptelpu (mēs to dēvētu par viesistabu), uzraudzes sejā parādās lepnums: “Lūk, šo Rundāles pils telpu (vietējās to tā dēvē senatnīgo greznojumu dēļ, kas saglabājušies no laikiem, kad te dzīvojis bagāts saimnieks. - Aut.) mēs pašas esam restaurējušas, mēģinot saglābt visu antīko skaistumu.” Koptelpā atrodas krēslu rindas un televizors, par kuru visām visvairāk sāp sirds. “Es pat nezinu, kā turpmāk būs, kolīdz būs nepieciešams dekoders. Mums nav naudiņas tam, bet, ja nebūs šeit pat televizora, meitenes tiks nošķirtas pavisam no ārpasaules... Nebūs viņām vairs tā prieciņa, ko tā jau gaida visu dienu,” ar sāpēm sirdī stāsta Inna Zlatkovska.

Ikdiena paiet darbā un mācībās

Ieslodzīto sieviešu rīts sākas pulksten sešos. Pēc ikrīta higiēnas – brokastis, un tad jau daļai laiks posties septiņos uz darbu. Darba diena ilgst līdz plkst. 16:00. Sievietēm ir iespēja strādāt SIA “Brasa” uzņēmumā, kurš īrē no cietuma telpas. Viņas šuj formastērpus vai izgatavo papīra maisiņus. Darba nedēļa ir piecas darba dienas līdz pieciem – ieslodzītajām pienākas arī apmaksāts atvaļinājums līdz sešām dienām. Nodarbināto skaits ir 70 sievietes.

Alga? Vidēji – 30 lati mēnesī. Meitenēm uz rokas nav skaidras naudas – visa nauda ir kontā, no kura tiek noskaitīts, ja viņas ko iegādājas vietējā veikalā.
Kristīgais mācību centrs

Sievietēm, kuras mācās, nodarbības sākas deviņos. Sievietes šeit var iegūt arodizglītību trīs profesijās: frizieres, šuvējas un pavāres. Turklāt atestātā nebūs ne vārda par to, kur šī izglītība ir iegūta.

Tāpat meitenēm ir iespēja mācīties 11 citās grupu programmās – dejas, floristiku, mākslu, dažādas valodas, psiholoģiju, teoloģiju utt. “Visas šīs programmas balstās uz narkotiku lietošanas vēlmes apkarošanu, noziedzības recidīva samazināšanu, sociālās uzvedības koriģēšanu, cīnīšanos pret agresiju... Mēs darām visu, lai šīs sievietes un meitenes atgrieztu sabiedrībā rehabilitētas no nozieguma pasaules,” stāsta Inna Zlatkovska.

Nākamjā reportāžā lasi par nepilngadīgo meiteņu un jauno māmiņu dzīvi Iļģuciema cietumā!

Ja tavās mājās ir lieks apģērbs, apavi, mēbeles, sadzīves tehnika, dzija, audumi, kancelejas preces, grāmatas vai preses izdevumi, tad lūdzam to dāvināt iepriekš sazinoties pa tālruni 67815801, vai pārskaitīt uz dāvinājumu un ziedojumu kontu: Iļģuciema cietums, Tvaikoņu iela 3, Rīga, LV 1007,

Reģ. Nr. 90000057371, banka: Valsts Kase TRELLV22, Konta Nr. LV64TREL7190260000000.


Komentāri (91)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu