Ušakovs: no RSK mēģināts izkrāpt 1,25 miljonus latu (107)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Video vairs nav pieejams. Video vairs nav pieejams.
References: API SITE

Rīgas mērs Nils Ušakovs šodien žurnālistus informēja, ka pēc Rīgas Slimokases (RSK) likvidēšanas atklājušies nopietni pārkāpumi vairāku gadu garumā. Ir aizdomas, ka Rīgas Slimokase vairāku gadu garumā slēgusi neizdevīgus apdrošināšanas līgumus. Ušakovs uzskata, ka par notikušo atbildība jāuzņemas bijušajai Rīgas domes vadībai.

Ziņa papildināta ar jaunāko informāciju un J.Birka komentāru 7.rindkopā

Vairāku gadu garumā līdz 2009. gadam no RSK iespējams izkrāpti aptuveni 1,25 miljoni latu, savā paziņojumā sacīja Ušakovs. Pārkāpumi pamanīti uzsākot slimokases likvidēšanu un šobrīd savāktie pierādījumi ir nodoti Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam (KNAB). Ja aizdomas par nelikumīgajiem darījumiem apstiprinās, vainīgās personas tiks sauktas pie kriminālatbildības, sola Rīgas mērs.

Šāda rīcība nebūtu iespējama bez Rīgas domes vadības ziņas

Šādu pārliecību pauda Rīgas mērs, piebilstot, ka par iespējamo līdzekļu izšķērdēšanu atbildība jāuzņemas arī toreizējiem RSK darbiniekiem.  Dažas no mahinācijās iesaistītajām personām joprojām atrodas dažādos amatos domē, taču ja tiesībsargi konstatēs pārkāpumus, viņi zaudēšot savu darbu.

Savukārt RSK likvidators Juris Jansons apliecināja, ka jau šobrīd izvērtēšanai Ekonomikas policijai ir nodoti FKTK veiktās pārbaudes rezultāti par vēl vienu, iespējams, nelikumīgu darījumu, proti, par apdrošināšanas brokera SIA "Trīs A brokers" un RSK darbību. "Mēs redzējām manipulācijas ar finanšu datiem un sadrumstalotu grāmatvedību. Godīgiem speciālistiem nebija iespējas ieraudzīt, ka kaut kas notiek nepareizi," teic Jansons.

"Bijuši rēķini, kas nav reģistrēti grāmatvedības reģistros. Tas nozīmē, ka RSK parāda apjoms var būtiski atšķirties no tā, kas iesniegts likvidācijas sākuma bilancē, jo to nav bijis iespējams uzskaitīt dokumenta trūkuma dēļ. Vairāku gadu garumā no RSK notikuši maksājumi vairāku simtu tūkstošu latu apmērā," - tā RSK likvidators.

Tikmēr bijušais Rīgas mērs Jānis Birks (TB/LNNK) kategoriski noliedzis bijušās domes saistību ar iespējamām mahinācijām RSK. Birks pagājušajā domes sasaukumā ieņēma Rīgas mēra amatu.

2009.gada beigās FKTK padome pieņēma lēmumu apturēt visas RSK izsniegtās licences apdrošināšanas veikšanai līdz 2010.gada 31.janvārim. Šāds lēmums tika pieņemts, pamatojoties uz to, ka RSK vadība un akcionārs Rīgas dome nespēja veikt savlaicīgus pasākumus, lai nodrošinātu apdrošināšanas kompānijas darbību atbilstoši "Apdrošināšanas sabiedrību un to uzraudzības likuma" prasībām, skaidro FKTK.

2005.gadā laikraksts NRA ziņoja, ka Rīgas slimokases (RSK) amatpersonas pamanās uzņēmuma naudu izlietot nelietderīgiem tēriņiem, sev piemaksās, slēdzot līgumus ar radiniekiem, bet kompānijas toreizējais valdes priekšsēdētājs Eižens Lelis – izmantot dienesta stāvoklim un amata funkcijām nevajadzīgi dārgu auto, kas pirkts par slimokases naudu. Taču RSK vēl arvien nespēja sakārtot attiecības ar slimnīcām, kuras bija nemierā ar kavētajiem maksājumiem.

Komentāri (107)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu