LVRTC: TV3 maldina sabiedrību par ciparu TV pieejamību Latvijā (1)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Svētdien TV3 raidījuma "Nekā personīga" demonstrētajā sižetā "Par televīzijas digitalizācijas sekām pierobežā sūdzas Drošības policijai" tā veidotāji apzināti maldinājuši Latvijas sabiedrību, demonstrējot karti, kurā redzama ciparu TV maksas programmu, nevis bezmaksas programmu apraides karte.

Saskaņā ar Lattelecom pasūtījumu Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs (LVRTC) ir uzbūvējis atsevišķu tīklu bezmaksas programmu pārraidīšanai, kas nodrošina bezmaksas ciparu TV programmu pārklājumu 99,6% Latvijas teritorijas. Tas nozīmē, ka bezmaksas programmas ar dekoderu vai televizorā jau iebūvētu MPEG-4 uztvērēju ir uztveramas visā valstī, tostarp visos pierobežas reģionos.

Tieši pateicoties ciparu TV apraidei, TV3 programma tagad ir pieejama 99,6% Latvijas teritorijas iepretim 49% teritorijas analogajā TV.

"Nav saprotams, kāpēc TV3 ir šādi rīkojies. Ja pietrūka informācijas par ciparu TV apraides zonām, varēja taču griezties LVRTC, lai to precizētu. Ceram, ka raidījums "Nekā personīga" labos šo kļūdu, piedāvājot skaidrojumu kādā no nākamiem radījumiem, jo nav pieļaujams, ka cilvēki tiek apzināti maldināti," uzsver LVRTC valdes priekšsēdētājs Jānis Bokta.

Raidījumā demonstrētā karte attiecas uz maksas programmu pārraidīšanai paredzētajiem tīkliem, kuriem saskaņā ar pasūtījumu paredzēts ap 85% teritorijas pārklājums, līdz ar to uz šo karti nekādā gadījumā nedrīkstēja atsaukties, vērtējot ciparu TV pieejamību visā valsts teritorijā.

Atsaucoties uz šo karti, raidījums apgalvo, ka "Latvijas kartē, kas izveidota, testējot digitālo pārklājumu, tā sauktie baltie plankumiņi ir vairākos valsts rajonos", tādēļ iedzīvotājiem, pirms pirkt dekoderu, ir jāpārliecinās, vai tas vispār darbosies. "Ja izrādīsies, ka nē, tad neatliek nekas cits, kā būvēt signālus pastiprinošus torņus, bet tas visu vēl vairāk sadārdzinās," vēsta raidījums.

LVRTC uzskata, ka šāda informācija ir klaji nepatiesa, jo LVRTC jaunā ciparu TV infrastruktūra ir veidota tā, lai bezmaksas nacionālās programmas būtu redzamas visā valsts teritorijā. Turklāt tieši Dagdā, kur raidījuma veidotāji filmējuši sižetu, ir uzstādīts ciparu TV raidītājs (tas redzams arī pielikumā pievienotajā kartē), līdz ar to tieši Dagdas un tās tuvākās apkaimes iedzīvotājiem, kā liecina LVRTC veiktie testi, nekādām problēmām ar ciparu TV uztveršanu nevajadzētu būt.

Tomēr, ja kādam iedzīvotājam rodas kādas problēmas ar ciparu TV signāla uztveršanu, LVRTC aicina zvanīt Lattelecom pa bezmaksas tālruni 177.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu