Bīstamie gāzes baloni nav pārbaudīti divus gadus (43)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Lai gan pēdējā laikā gāzes baloni sprāgst vai ik nedēļu un sprādzienos iet bojā arī cilvēki, tomēr izrādās, ka pēdējo reizi bīstamo gāzes balonu tirdzniecību pārbaudīja tikai pirms diviem gadiem un kopš tā brīža situācija nozarē ir atstāta pašplūsmā.

Video vairs nav pieejams. Video vairs nav pieejams.
Video vairs nav pieejams. Video vairs nav pieejams.

Gāzes balonu tirgus uzraudzību veic Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC). Tā pārstāve Sanita Gertmane portālam TVNET norādīja: "PTAC gāzes balonu uzraudzību veica pirms diviem gadiem sadarbībā ar toreiz strādājošo Energoinspekciju. Tika pārbaudīti gāzes baloni to tirdzniecības un uzpildes vietās."

Pārbaudē atklāja tikai vienu pārkāpumu, kas nebija saistīts ar būtiskajām drošuma prasībām gāzes baloniem, bet gan ar apskaitījumu - gāzes balonā bija iepildīts mazāk gāzes, nekā norādīts klāt esošajā informācijā.

Centrā pēdējo divu gadu laikā nav saņemta neviena sūdzība no patērētājiem.

Foto no gāzes sprādziena Virsaišu ielā
Foto no gāzes sprādziena Virsaišu ielā Foto: LETA

Turklāt izrādās - lai gan PTAC ir noteikts par gāzes balonu tirgus uzraugu,

centrā nav neviena darbinieka, kas nodarbotos tikai ar gāzes balonu tirgus uzraudzības jautājumiem.

Gertmane pavēstīja, ka centra Tehniskās un metroloģiskās uzraudzības daļā strādā viens eksperts un divi inspektori, kas strādā ar aptuveni 20 preču grupu uzraudzību, tajā skaitā viena preču grupa ir transportējamās spiedtvertnes, kur tikai viens preču veids ir gāzes baloni.

"PTAC nav pat viena darbinieka uz visu preču grupu, kas ir transportējamās spiedtvertnes, nerunājot nemaz par atsevišķu veidu - gāzes baloniem," viņa informēja.

Patērētāju tiesību aizsargi uzskata, ka būtu optimāli, ja šai jomā PTAC varētu nodarbināt divus speciālistus, kas regulāri veiktu transportējamo spiedtvertņu uzraudzību.

Runājot par pēdējā laikā notikušajiem postošajiem gāzes balonu sprādzieniem, Gertmane norādīja, ka patlaban gāzes balonu tirgus uzraudzība nav noteikta kā centra prioritāte.

Gāzes sprādziena rezultātā izdedzis dzīvoklis Priekules pagastā
Gāzes sprādziena rezultātā izdedzis dzīvoklis Priekules pagastā Foto: www.liepajniekiem.lv

Biežie sprādzieni tomēr pamudina uz jaunu pārbaudi

Taču, ņemot vērā  lielo skaitu nelaimes gadījumu gada sākumā, PTAC pārskatījis prioritātes un plāno novirzīt daļu savu resursu gāzes balonu kontrolei. Saistībā ar biežajiem nelaimes gadījumiem nākamā pārbaude plānota tuvākajos divos mēnešos.

Tā kā PTAC kompetencē ir vairāk nekā 40 preču grupu uzraudzība, pieejamie resursi liedz veikt regulāras pārbaudes visās šajās preču grupās. Tāpēc pagājušā gada beigās sadarbībā ar Ekonomikas ministriju PTAC, pamatojoties uz riska novērtējumu, saņemtajām sūdzībām un tirgus situācijas izvērtējumu, noteica septiņas prioritārās preču grupas, kurās tiks veikta plānveidīga, projekta veidā organizēta kontrole. Gāzes baloni netika noteikti kā PTAC prioritāte šim gadam, speciāliste skaidroja.

"Daļēji varam piekrist, ka šīs jomas tiesiskais regulējums, iespējams, ir nepietiekams

, centrs norāda un skaidro, ka ir noteiktas prasības tukšiem gāzes baloniem un to uzpildīšanai Latvijā. Tomēr vienlaikus neregulē no citām valstīm ievestus, iepildītus gāzes balonus vai balonus, kurus iepilda pats lietotājs.

Centrs norāda, ka tieši šādos gadījumos notiek visvairāk negadījumu.

Ar gāzes baloniem - uzmanīgi!

"Ja patērētājs pilda gāzes balonu pats, tad ir liels risks, ka netiks ievērotas daudzas drošības prasības,  kuras patērētājs nemaz nezina. Tādēļ var tikt iepildīts lielāks gāzes daudzums balonā, nekā atļauts, kas rada lielu bīstamību," patērētāju tiesību aizstāvji norāda. 

Centrs arī norāda, ka patērētājiem trūkst zināšanu un informētības, ka šī ir patiešām bīstama joma, kas var apdraudēt viņu un citu cilvēku dzīvības. Šādas nezināšanas dēļ pilda šos balonus vai arī sevišķi pierobežas rajonos pērk nezināmas izcelsmes ievestus gāzes balonus, kas ir lētāki.

Diemžēl nav arī nekādu pētījumu, kur būtu šie riski un bīstamības analizētas, tāpat PTAC trūkst informācijas arī par nelaimes gadījumiem, kas notiek gāzes balonu vai izplūdušās gāzes eksploziju dēļ. Trūkst regulējuma arī gāzes balonu apritei, tostarp uzstādīšanai un ekspluatācijai, jo bieži vien nelaimes gadījumos sprāgst gāze, kas ir izplūdusi no gāzes balona, nevis gāzes balons.

PTAC kompetencē ir pārbaudes gāzes balonu tirdzniecības un uzpildes vietās, tur tiek kontrolēti nepieciešamie marķējumi, dokumentācija un atbilstība. Ir specifiski Ministru kabineta noteikumi, tiesa gan, visai nesen spēkā, kas reglamentē gāzes uzpildes staciju darbību, Gertmane informēja.

Gāzes sprādziena rezultātā izdedzis dzīvoklis Priekules pagastā
Gāzes sprādziena rezultātā izdedzis dzīvoklis Priekules pagastā Foto: www.liepajniekiem.lv

Papildu prasības tirgotājiem

Ekonomikas ministrijā portālam TVNET pavēstīja - lai pilnveidotu esošo regulējumu gāzes balonu aprites un uzraudzības jomā, izstrādātas jaunas prasības.

Līdz 2010.gada 1.oktobrim gāzes balonu uzpildes stacijām jānodrošina, lai baloni, kuri tiek laisti apgrozībā pēc uzpildes, būtu aprīkoti ar pārspiediena drošības vārstu. Šādu prasību noteikt rosināja Valsts Ugunsdzēsības un glābšanas dienests, lai mazinātu balonu iespējamo sprāgšanas risku ugunsgrēka gadījumā, arī balona neatbilstošas pievienošanas un lietošanas gadījumā.

Portāls TVNET jau vēstījis par dažādiem gāzes balonu sprādzieniem, kuros nereti iet bojā arī cilvēki, tiek iedragāta viņu veselība un izpostīti mājokļi.

Dabasgāzes kompānija "Latvijas gāze" uzskata, ka regulārie gāzes balonu sprādzieni, kuri prasa arī cilvēku dzīvības un izposta mājokļus, saistīti ar kontroles trūkumu. Dabasgāzes apgādes kompānijas "Latvijas gāze" preses sekretārs Vinsents Makaris portālam TVNET šonedēļ atzina, ka "visus šos gadus nebija kontroles mehānisma, kas regulētu gāzes balonu uzpildi un piegādi".

"Latvijas gāzei" piekrita arī lielākais sašķidrinātās naftas gāzes tirgotājs SIA “Latvijas propāna gāze”. Tas portālam TVNET norādīja, ka Latvijā gāzes balonu aprite netiek pienācīgi regulēta.

Komentāri (43)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu