Notikusi kratīšana bērnu slimnīcas būvuzrauga birojā (11)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Šonedēļ Valsts ieņēmumu dienesta Finanšu policijas pārvalde pavēstīja, ka atklājusi kārtējo naudas atmazgātāju shēmu. Šoreiz valsts budžetam garām paslīdējis vairāk nekā miljons latu. Noziedzīgajā shēmā iesaistīti 30 uzņēmumi. Pēc "Nekā personīga" rīcībā esošās informācijas - arī Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas būvdarbu uzraugs, SIA „Projektu vadības un attīstības birojs”, kura līdzīpašnieks un valdes loceklis Raitis Muižnieks joprojām atrodas cietumā saistībā ar bērnu slimnīcas korupcijas lietu.

Šī nav pirmā reize, kad šīs firmas vārds parādās naudas atmazgātāju shēmā. Finanšu policijas redzeslokā tas nonāca jau pērnā gada novembra sākumā, kad tika apturēts grupējums, kas varētu būt legalizējis 18 miljonus latu.

Trešdienas rītā Finanšu policijas operatīvie darbinieki negaidīti klauvēja pie piecām dzīvokļu un sešām uzņēmumu durvīm, lai savāktu pierādījumus nelegālai naudas atmazgāšanai. Konfiscēja arī četras lepnas automašīnas.

Parasti kratīšanas shēmās iesaistītajos uzņēmumos notiek vienlaikus, lai darboņus pārsteigtu nesagatavotus. Uzņēmumi, kurus apmeklēja operatīvie darbinieki, darbojas dažādās savstarpēji nesaistītās nozarēs. Piemēram, pārdod ziedus, tirgojas ar motorlaivām, kā arī sniedz grāmatvedības pakalpojumus.

SIA „Projektu vadības un attīstības biroja” pamatnodarbošanās ir būvprojektu uzraudzība. Kad Finanšu policijas operatīvie darbinieki trešdien ieradās biroja telpās Bauskas ielā, uz vietas bija tikai viena darbiniece, kas dēvēja sevi par administratori un uz jautājumiem atteicās atbildēt.

Projektu vadības un attīstības biroja direktors, arī līdzīpašnieks un valdes loceklis Raitis Muižnieks jau aptuveni trīs mēnešus atrodas apcietinājumā saistībā ar korupcijas skandālu bērnu slimnīcā. Finanšu policijas darbinieki birojā bija jau otro reizi – pirmā bija saistīta ar pērnā gada novembra sākumā atklāto „naudas atmazgātāju” grupējumu, kas bija legalizējis aptuveni 18 miljonus. Pēc neoficiālām ziņām, šajā shēmā SIA Projektu vadības un attīstības birojam bijusi nozīmīga loma - viņi atradušies naudas atmazgātāju ķēdes galā un legalizējuši caur shēmu izlaisto naudu.

Kaspars Čerņeckis, Finanšu policijas pārvaldes priekšnieks: "Uz doto brīdi, ja mēs runājam par šiem 30 uzņēmumiem, tad viņi visi tiek turēti aizdomās par kaut kāda veida noziedzīgiem nodarījumiem, šādiem vai tādiem, bet viņi visi tiek turēti aizdomās uz doto brīdi."

Par konkrētiem uzņēmumiem Finanšu policijas pārvaldes priekšnieks nerunā. Skaidrs, ka šoreiz izmantota populārākā valsts apkrāpšanas shēma – uz papīra veikti darījumi, par kuriem vēlāk no valsts pieprasīta PVN atmaksa. Tā valsts budžetam garām šoreiz paslīdējis vairāk nekā miljons latu. Noziedzīgās darbības veiktas desmit mēnešus - no pērnā gada janvāra līdz oktobrim.

Kaspars Čerņeckis: "Tā ir klasiskā naudas atmazgāšanas shēma, kad ir veidotas mākslīgi darījuma ķēdes par neesošiem darījumiem un tādā veidā caur PVN tiek nodarīts zaudējums valstij."

Aizdomas par līdzīgu naudas atmazgāšanu krīt uz vēl vienu bērnu slimnīcas korupcijas skandālā iesaistītu firmu – SIA "Pamats". Uzņēmuma lielākais īpašnieks un valdes loceklis Aleksandrs Kreicers, slēdzot fiktīvus līgumus ar septiņām dažādām firmām un vienu privātpersonu, līdzdarbojies nelikumīgi iegūta pusmiljona legalizācijā.

Izmeklētāji precizējuši arī uz bijušo Tautas partijas biedru Aivaru Lisenko krītošās aizdomas. Viņš līdzdarbojies naudas atmazgāšanā, kas iegūta no bērnu slimnīcas pārejas projekta sadārdzināšanas. 11 800 latu no nelikumīgi iegūtajiem 22 tūkstošiem pārskaitīti uz Aivaram Lisenko un viņa sievai - Skrīveru novada domes priekšsēdētājai Guntai Lisenko tobrīd piederošā uzņēmuma SIA Leidgunda kontu. Lisenko, kuru izslēdza no Tautas partijas par biedru naudas nemaksāšanu, joprojām atrodas cietumā. Izmeklētāji bērnu slimnīcas būvniecībā iesaistītos tur aizdomās par izkrāptiem vairāk nekā 100 000 latu, kas noticis, cieši sadarbojoties uzņēmējiem, slimnīcas amatpersonām un būvuzraugam.

SIA "Projektu vadības un attīstības birojs" līdzīgi kūrē vairākus lielos projektus. Firma uzraudzījusi Pasta ēkas nojaukšanu, Jelgavas cukurfabrikas teritorijas attīrīšanu, Dienvidu tilta pirmās kārtas būvniecību, Latvenergo TEC–2 rekonstrukciju, Rīgas Stradiņa universitātes Lielās aulas izveidi, kā arī citus valsts un Rīgas domes projektus. 2008.gada rudenī tā konkursā izraudzīta arī kā būvuzraugs VID ēku kompleksa būvniecībai Mežaparkā. Līgums par šā vērienīgā projekta realizāciju noslēgts ar bijušā Rīgas mēra Gundara Bojāra vadīto firmu "Mežaparks SPV", taču patlaban būvuzraugam vēl nav ko uzraudzīt, jo projekts naudas trūkuma dēļ ir iesaldēts.

Komentāri (11)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu