Ko darīt, ja gadās ielūzt ledū? (52)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Video vairs nav pieejams. Video vairs nav pieejams.

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) aicina iedzīvotājus pievērst īpašu uzmanību aktivitātēm uz ledus. Kaut arī ir iestājušies īstai ziemai atbilstoši laika apstākļi un jau vairākas nedēļas gaisa temperatūra ir krietni zem nulles, tomēr risks, ka uz ledus var notikt nelaimes gadījums, pastāv vienmēr.

Sniega kārta darbojas kā temperatūras izolācijas slānis un neļauj uzsalt biezākam ledum. Savukārt ūdens ir ar pozitīvu temperatūru un kausē ledu no apakšas.

Diemžēl šogad jau ir pirmais gadījums, kad cilvēks ir noslīcis, ielūstot ledū. Tas notika 9.janvārī Rīgā, Ķīšezerā pie Mīlgrāvja kanāla. Kāds vīrietis, vizinoties ar sniega motociklu, ielūza ledū un gāja bojā. Interneta medijos šobrīd populāras ir fotogrāfijas ar daļēji ledū ielūzušām vieglajām automašīnām. Tas viss liek vēlreiz atgādināt, ka aizsalušas ūdenstilpes nav piemērotākā vieta dažādām izklaidēm un aktivitātēm, un, ja tomēr to izvēlaties, tad jāievēro īpaša piesardzība.

Ziemas laikā, kad ledus it kā ir visstiprākais, uz tā atrasties ir bīstami. Aptuveni 80 kilogramus smaga cilvēka svaru iztur 5 līdz 7 cm biezs ledus. Lai varētu droši slidot un spēlēt hokeju, nepieciešams vismaz 25 cm biezs ledus.

Kaut arī ledus kārta jau ir 5-7 cm bieza, tas nebūt nenozīmē, ka tik bieza ledus kārta tiešām ir visur. Ledus ir neizturīgs vietās, kur ūdenskrātuvēs ietek siltāks rūpnieciski izmantots ūdens, upju grīvās un sašaurinājumos, zvejnieku izcirsto āliņģu vietās. Ledus izturību mazina arī iesalušas niedres, krūmi vai citi priekšmeti.

Ko darīt, lai palīdzētu ielūzušajam?

Lai palīdzētu ielūzušajam, viņam jātuvojas rāpus, guļus un ne līdz pašai ielūzuma vietai. Ielūzušajam apmēram no 2 - 5 metru attāluma jāpamet aukla, sasieti apģērba gabali, garš koks vai kāds cits priekšmets. Ja glābēji ir vairāki, jāievēro, ka tiem vienam no otra jāatrodas 2 - 3 m attālumā. Izvelkot cietušo uz ledus, ieteicams pārveļoties virzīties prom no bīstamās vietas līdz krastam. Pats glābējs nedrīkst aizmirst iespējamās briesmas ielūzt ledū.

Aicinām iedzīvotājus nepaiet vienaldzīgi garām,

ja redzat, ka bērni vai pusaudži slidinās pa nedrošo ledu - brīdiniet viņus par bīstamību!

Gadījumos, ja cilvēks ir ielūzis ledū, nekavējoties zvaniet 112 glābšanas dienestam, norādot pēc iespējas precīzāk negadījuma vietu, kā arī tuvākos iespējamos piebraukšanas ceļus. Tieši jūsu zvans var būt izšķirīgais cilvēka dzīvības glābšanā.

Komentāri (52)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu