Dārzeņi, kas augs pat ēnā

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Unsplash

Lai arī vasara rit pilnā sparā, tagad vari pavērot, kuras dārza dobes atrodas ēnā un kur augi plešas lēnāk nekā saulainākās dobītēs. Tādiem dārzeņiem kā tomāti, pipari, kabači, saule ir viens no svarīgākajiem priekšnoteikumiem labai ražai, taču ne visiem augiem saule ir tik vitāli nepieciešama. Lūk, dārzeņi, kurus varēsi nākamgad stādīt ēnainākajās dobītēs.

Rukola

Šie ātri augošie garšaugi zaļos gan saulē, gan arī paēnā.

Pupas

Tāpat kā zirņi, pupas ir dārznieku iecienītākie dārzeņi, kas prasa samērā maz uzmanības un rūpju. Turklāt veikalos ir pieejamas visdažādākās pupu šķirnes, kas atšķiras gan krāsu, gan izmēra ziņā. Pupām pietiks ar nelielu saules gaismu, un tās neaizņem pārāk daudz vietas dārzā.

Foto: Unsplash

Bietes

Bietes lauž sakņaugu likumus - tās lieliski izdzīvos arī ēnainākajās dārza dobēs. Lai gan saules daudzums ietekmēs biešu izmēru, tomēr tās ēnā zaļos un dos saldu ražu. Ja dārzā vietas maz, bietes augs arī dziļā puķu kastē. Bet, lai raža visu vasaru būtu nemainīga, ik nedēļu iesēj jaunas biešu sēklas - tad būs gan biešu dīgsti, gan pašas bietes vēlākam laikam. Ņem vērā - neaizmirsti bietes labi daudz aplaistīt - sausumā auguši dārzeņi būs kokaini un šķiedraini.

Foto: Unsplash

Brokoļi

Brokoļi ir viens no tiem dārzeņiem, kas augs ēnainajās dārza pusēs jebkurā dārzā. Turklāt brokoļi izskatās fantastiski, kad tie aug garenās rindās, atgādinot krūmus. Amizantākam dārzam izvēlies dažādu krāsu brokoļus un sastādi tos pamīšus - kopā tie izskatīsies pēc krāsainas krūmu joslas.

Briseles kāposti

Briseles kāposti aug ilgi, taču katrs no augšanas posmiem izskatās ārkārtīgi interesanti. Turklāt Briseles kāposti labprāt aug aukstākā klimatā un ēnainākās vietās, tāpēc ir piemēroti mainīgiem laika apstākļiem.

Foto: Unsplash

Ziedkāposti

Iestādot brokoļus, noteikti neaizmirsti iesēt arī ziedkāpostus. Arī šie dārzeņi izaugs ēnainā dārzā, netraucēti zaļos pat vēsā laikā, un tos var stādīt salīdzinoši vēlu.

Foto: Unsplash

Dārza kāposti

Šie lapu dārzeņi ietilpst cepamo un vārāmo dārzeņu grupā, taču tos pavisam noteikti var izmantot arī salātiem un ēst svaigus. Šos universālos augus var stādīt ēnainākās dobēs ar priekšnoteikumu, ka tie ik dienu saņems vismaz 4 līdz 5 stundas saules gaismas.

Foto: Unsplash

Sinepes

Arī šie dārzeņi ir ievietojami cepamo zaļumu kategorijā, kas labprāt aug paēnā. Lai arī tām nekaitē tieši saules stari, taču tās nebūs apmierinātas ar svelmi.

Kressalāti

Kressalātiem nav īpašu audzēšanas noteikumu - šos garšaugus var sēt pat tagad un vēl vēlāk. Kressalāti ir vieni no retajiem augiem, kam saules gaisma nav vitāli nepieciešama, un tie var augt pat ziemā uz palodzes. Šie garšaugi izaugs ļoti ātri un nesmādēs pat šķietami nepiemērotu augsni - tos var izaudzēt pat uz mitras papīra salvetes.

Foto: Unsplash

Kale kāposti

Tāpat kā citi cepamie zaļumi, kale salāti labprāt augs puķu kastēs un vēsākā augsnē, kas nozīmē, ka tie zaļos arī ēnā. Kale salātiem nekaitē dzestrums, tie spēj izturēt arī nelielas salnas.

Foto: Unsplash

Endīvija

Endīvijas augs arī tādās dobēs, kur saule iespīd vien dažas stundiņas. Turklāt ēna neļaus augam nekontrolēti izplesties. Endīvijas zaļos arī puķu kastēs un puķupodos.

Salātlapas

Universālās salātlapas ir viens no svarīgākajiem vasaras dārzeņiem - tie ir pamats salātiem, tie iederas burgeros un noder kā dekorācija dažādiem mielastiem. Šiem dārzeņiem nepatīk tieši saules stari, tāpēc daži dārznieki mēdz pat apsegt salātlapu plantācijas, lai augi saulē neizkalstu. Arī šos dārzeņus drīkst sēt visu cauru gadu.

Foto: Unsplash

Zirņi

Tāpat kā pupas, arī zirņi mīl ēnu un spēs augt pat puķupodā. Palutini sevi ar saldiem zirnīšiem un sastādi zirņus kastē uz palodzes.

Redīsi

Arī redīsi ir viens no pārsteidzošajiem sakņaugiem, kas spēj izturēt ēnainu dobi. Sastādi redīsus dobēs un gaidi dārzeņu ražu vai iestādi tos puķupodā un pamielojies ar redīsu dzinumiem. Vēl ir iespējams eksperimentēt ar redīsu krāsām - tie ir pieejami visdažādākajās krāsās un formās.

Foto: Unsplash

Spināti

Spināti labprāt zaļo ēnainās vietās, kur saule iespīd vien dažas stundas dienā. Tāpat spinātiem patīk vēsums, tāpēc šos zaļumus var stādīt agrā pavasarī un vēlā vasarā, bet ražu gaidīt pavasara vidū vai rudens sākumā.

Mangoldi

Tikai daži lapu dārzeņi spēj sacensties krāšņumā ar mangoldiem, turklāt šie krāsainie salāti augs pat ēnainā vietā, tāpēc ar tiem var pat dekorēt akmensdārzu. Bez krāšņajām lapām un spējas izaugt paēnā, vēl viena priekšrocība - mangoldus izaudzēt ir tīrākā bērnu spēle, atliek vien iesēt sēklas un ik pa laikam aplaistīt.

Foto: Unsplash
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu