Stāsta eksperti: vai un kādēļ iegādāties dzīvokli būvniecības stadijā?

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: YIT LATVIJA

Vēl salīdzinoši nesen rezervēt dzīvokli ēkas celtniecības stadijā nebija visai populāri. Pēdējo gadu laikā šī tendence ir mainījusies, un šobrīd arvien vairāk mājokļu pircēji dzīvokļu rezervācijas veic jau projekta sākšanas posmā. Kādi no tā ir ieguvumi? Kā arī, ko ņemt vērā, iegādājoties dzīvokli būvniecības stadijā? Par to nekustamo īpašumu sludinājumu portālam City24.lv stāsta būvniecības uzņēmuma un nekustamo īpašumu attīstītāja “YIT LATVIJA” nekustamo īpašumu projektu vadītāja Olga Puķe-Morozova un pārdošanas speciāliste Zane Kaupere.

Iespēja izvēlēties sev tīkamo

Cilvēkiem, kuri dzīvokli pērk agrāk, proti, kad tas vēl ir celtniecības stadijā, tiek dota ekskluzīva iespēja pirmajiem izvēlēties savu nākotnes mājokli. Tas nozīmē, ka viņi var atrast un rezervēt sev vispiemērotāko un tīkamāko dzīvokli, nevis samierināties ar to, kas ir palicis pāri. Turklāt tas attiecas ne tikai uz dzīvokļiem, bet arī noliktavu telpām un autostāvvietām, kas parasti mājokļu projektos ir ierobežotā skaitā. “Lielākoties projektos autostāvvietu ir mazāk nekā dzīvokļu. Klients, kurš dzīvokli iegādājas būvniecības stadijā, gūst lielu priekšrocību – viņš var izvēlēties stāvvietu un noliktavu, turklāt pašu labāko no tā, kas ir pieejams,” skaidro O.Puķe-Morozova.

Izmaiņas dzīvoklī

Nekustamo īpašumu attīstītāja “YIT LATVIJA” speciālistes stāsta, ka, pērkot dzīvokli celtniecības stadijā, to ir iespējams pārveidot atbilstoši klienta vajadzībām un vēlmēm, bet nepārkāpjot normatīvus. Pircējam nav jāsamierinās ar gataviem risinājumiem – piemēram, ja projektā nav pieejams mājoklis ar viņam nepieciešamo platību, ir iespēja to apvienot ar otru, pārveidot divus dzīvokļus vienā vai veikt citas izmaiņas. “Cieši sadarbojoties ar mums, attīstītāju, līdz attiecīgam būvniecības posmam klienti var mainīt dzīvokļa platību, istabu skaitu un izvietojumu, sienu krāsu, kontaktu augstumus – proti, mazākas un lielākas nianses, kas viņiem ir svarīgas. Tajā skaitā arī apdari – klientiem ir iespēja izvēlēties kādu no projektā piedāvātajiem apdares risinājumiem vai pirkt dzīvokli ar “baltu apdari”. Tiesa, jāņem vērā, ka lielākas izmaiņas radīs arī dzīvokļa cenas palielināšanos,” par pielāgošanos klientu vēlmēm būvniecības stadijas sākumposmā pastāsta Z.Kaupere, piebilstot, ka klienti ļoti novērtē šo iespēju. Viņu papildina kolēģe O.Puķe-Morozova, kura norāda, ka iegādāties dzīvokli būvniecības stadijā – tā ir iespēja ne tikai izveidot savu sapņu mājokli, bet arī apmierināt nepieciešamību: “Piemēram, cilvēkiem ar kustību traucējumiem, kuriem vajag nestandarta durvju ailes, platākus koridorus, citādi veidotus sanitāros mezglus un vēl citas izmaiņas, der tikai būvniecības stadijā iegādāti dzīvokļi.”

Foto: YIT LATVIJA

“YIT LATVIJA” šobrīd ir divi sākuma posmā esoši jaunie projekti, kuros ir iespējams rezervēt dzīvokli celtniecības stadijā un, ja ir vēlme, ir iespējams veikt dažādas izmaiņas. Viens no tiem ir jaunais dzīvojamais projekts “Green City”*, kas atradīsies Stirnu ielā 38B (Purvciems, Rīga) un sevī ietvers vienu daudzstāvu daudzdzīvokļu dzīvojamo ēku ar iekoptu, labiekārtotu pagalmu. Šobrīd tas atrodas būvniecības sākuma stadijā, tāpēc potenciālajiem pircējiem ir iespējams izvēlēties sev tīkamāko mājokli, kā arī veikt tā pārplānošanu un citas izmaiņas. Pēc pāris mēnešiem, nākamajā būvniecības posmā, to izdarīt vairs nevarēs. Vai arī - būs jārēķinās ar augstākām izmaksām, lai kaut ko mainītu.

Dizains bez steigas

Iegādājoties dzīvokli būvniecības stadijā, pircējam ir laiks izdomāt, kā to iekārtot - nesteidzīgi vienoties ar dizaineru un pasūtīt mēbeles, lai brīdī, kad tiek parakstīti dokumenti, viss būtu gatavs mājokļa iekārtošanai. “Kā zināms, mēbeļu ražošanas un piegādes termiņš var sasniegt pat trīs mēnešus, tāpēc ir labi, ka būvniecības laikā, kamēr tiek kārtota dokumentācija, klients var izmērīt telpas, pasūtīt mēbeles un tad, kad dzīvoklis ir gatavs, pieņemts un dokumenti parakstīti, to var sākt labiekārtot. Tādējādi tiek paātrināts ievākšanās process,” skaidro O.Puķe-Morozova.

Foto: YIT LATVIJA

Izdevīgāka dzīvokļa cena

YIT LATVIJA” pārdošanas speciāliste Z.Kaupere uzsver, ka tie klienti, kuri dzīvokli rezervēs vēl tā būvniecības stadijā, vienmēr būs uzvarētāji, jo viņi varēs sev tīkamo īpašumu iegādāties par zemāku cenu. “Piemēram, “YIT LATVIJA”, kas Latvijā darbojas jau 25 gadus, kuru laikā uzbūvēti jau 13 projekti, pieci ir aktīvajā pārdošanā un vēl jauni tiek plānoti tuvākā nākotnē, ir izstrādāta tirgus situācijai piesaistīta cenu politika. Proti, pirmā cena tiek noteikta, kad sākas dzīvokļu rezervācijas un projekta būvniecība. Kad uzbūvēts ēkas karkass, tirgus situācija tiek pārskatīta vēlreiz, vērā ņem arī pieprasījumu. Ja tas ir augsts un ir pirktspēja, cena tiek paaugstināta. Vēlreiz tas tiek darīts, kad māja ir nodota ekspluatācijā,” piemēru sniedz speciāliste. Pēdējo gadu laikā cena pieaugot par vidēji 5%. Tas nozīmē, ka tie, kuri mājokli pirkuši sākumā, ir ieekonomējuši 5% no kopējās pirkuma summas, ko viņi var ieguldīt dzīvokļa izmaiņās, atvēlēt interjeram vai iztērēt vēl kā citādi.

Faktori, ko ņemt vērā, iegādājoties dzīvokli celtniecības stadijā:

Attīstītājs ar labu reputāciju

Lai izvairītos no iespējamiem riskiem, izvēloties dzīvokli būvniecības stadijā, svarīgi ir pirms tam noskaidrot, kas ir konkrētā projekta attīstītājs vai būvnieks, uzzināt par to atsauksmes no citiem klientiem, kā arī noskaidrot, kādus projektus tas ir realizējis iepriekš. “Lai izvairītos no nepatīkamiem pārsteigumiem, ieteicams izvēlēties pārbaudītu, stabilu attīstītāju ar labu reputāciju tirgū,” iesaka “YIT LATVIJA” pārstāves. Ja klients zinās, ko pērk, tas viņam dos pārliecību un drošības sajūtu par veikto pirkumu.

Projektu kvalitāte

Katram no būvniekiem un attīstītājiem var būt atšķirīgas prasības pret būvdarbu kvalitāti. Tādēļ, lai pircējs zinātu, ko gaidīt galarezultātā, jāpārliecinās par attīstītāja iepriekš būvēto projektu kvalitāti. “To var izdarīt, izstaigājot citus būvnieka veidotos projektus un apskatot, kā tie ir uzbūvēti,” zina teikt O.Puķe-Morozova.

Apkārtnē plānotais

Pirms dzīvokļa iegādes ieteicams ieskatīties Rīgas rajonu attīstības plānā, lai zinātu, kas vēl taps projekta apkārtnē. Tas palīdzēs izvairīties no nepatīkamiem pārsteigumiem – proti, tā gūsiet pārliecību, ka skaistais skats pa logu pēc pāris gadiem nepārtaps par dzīvojamo vai kādu citu ēku.

*PAR “GREEN CITY” 

Jaunbūvējamā ēka “Green City” būs mūsdienīga, ērta un mājīga celtne, kurā būs pieejami 100 vienas līdz četru istabu dzīvokļi ar pilnu apdari un racionāliem plānojumiem, kur varēsiet izvietot visu ērtai dzīvei nepieciešamo. Dzīvojamā nama nodošana ekspluatācijā plānota 2019.gada otrajā pusē, bet būvniecības stadijā esošo dzīvokļu rezervācija jau ir sākusies.

Foto: YIT LATVIJA

Jaunais projekts “Green City” būs laba mājvieta Purvciemā jau dzīvojošajiem, kas esošo dzīvesvietu vēlas nomainīt pret jaunu un uzlabot savas dzīves kvalitāti. Domājot par iemītnieku ērtībām un vajadzībām, ēkas puspagraba stāvā atradīsies auto stāvvietas un noliktavu telpas, kuras varēs iegādāties par atsevišķu samaksu. Vēl 26 āra auto stāvvietas atradīsies iekšpagalma teritorijā. 

Foto: YIT LATVIJA

Iedzīvotāju labsajūtas nodrošināšanā svarīgi ir ne vien paši mājokļi, bet arī apkārtējā vide, kurā tie atrodas, – proti, projekta izveidē īpaša uzmanība tiek pievērsta apkārtējās teritorijas labiekārtošanai un apzaļumošanai, kā arī atpūtas un rotaļu zonu izveidei.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu