Piecas mobilās spēles darba produktivitātes uzlabošanai

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka / LETA

Lai varētu strādāt produktīvi, turklāt – nekaitējot veselībai, darba drošības speciālisti un psihologi iesaka ieviest darba laikā reizi stundā piecas līdz desmit minūtes garas pauzes. Šajos atpūtas brīžos var ne tikai izstaipīties, iedzert kafiju, pastaigāties vai paklausīties mūziku, bet arī uzspēlēt kādu mobilo spēli

Pierādīts, ka video spēles, tostarp spēles mobilajos telefonos, var efektīvi izmantot ne vien izklaidei, bet arī darba produktivitātes veicināšanai. Piemēram, Notingemas Tentas universitātes profesors Marks Grifits norāda, ka šo spēļu spēlēšana attīsta cilvēkos argumentācijas prasmes, emocionālo noturību, mērķtiecību, telpisko un radošo domāšanu, kā arī uzlabo reakciju, koordināciju un koncentrēšanās spējas. Ne velti vairāki tehnoloģiju giganti, piemēram, “Facebook” un “Google” integrē spēles savā darba vidē, uzskatot, ka tas palīdz strādāt efektīvāk.

Līdzīgās domās ir arī mobilo sakaru operators BITE, tāpēc uzņēmuma centrālā biroja atpūtas telpā ir iekārtota vieta, kur darbinieki var spēlēt video spēles. Tāpat mobilo sakaru operatora darbinieki darba starplaikos mēdz spēlēt dažādas mobilās spēles. Starp populārākajām ir tādi pasaules hīti kā “Candy Crush Saga” un “2048”, atklāj BITES tehnoloģiju eksperts Dainis Dembovskis.

Novērojumi liecina, ka īstais brīdis spēļu pauzēm darba laikā ir brīži, kad acīmredzami krītas produktivitāte, uznāk pēcpusdienai raksturīgā miegainība vai gluži vienkārši kļūst garlaicīgi.

“Īsai atpūtai noderēs jebkas, kas ļaus ātri emocionāli “uzlādēties”. Mobilās vai cita veida spēles balstās uz impulsiem, tādēļ tās ļauj viegli gūt prieku un apmierinājumu. Tas patiešām palīdz atbrīvot prātu un pārslēgt uzmanību. Taču ir ļoti svarīgi apzināties un kontrolēt savu rīcību – kad, ko un cik ilgi spēlēt. Ja izklaide traucē darbam, labāk doties īsā pastaigā vai atrast citu atpūtas veidu,” skaidro psiholoģe Ilva Vanaga.

Pastāv uzskats, ka viens no veidiem, kā ātri un efektīvi atbrīvot prātu, ir vienkāršas spēles, kurās to vai citu rezultātu var sasniegt ātri. Iespējams, tieši tāpēc pasaulē populārāko mobilo spēļu topos ir atrodamas tādas spēles kā “Angry Birds”, “Candy Crush Saga”, “Monster Strike”, “Pokemon Go”, kā arī šis tas klasiskāks – “Space Impact” un “Čūska” jeb “Snake”. Taču Dembovskis iesaka izmēģināt arī mazāk zināmas spēles, kas, neraugoties uz vienkāršību, spēj aizraut uz ilgu laiku. Tās gan nodrošina izklaidi, kas uzlabo garastāvokli un mazina trauksmi, gan attīsta kognitīvās spējas, tā ievērojami uzlabojot darba produktivitāti.

“Threes!” – ciparu faniem

Šī spēle, kas ir veidota kā ciparu puzzle, lieliski attīsta loģisko domāšanu. Ideja ir ļoti vienkārša: tev jāsavieno dotie skaitļi, lai to summa dalītos ar trīs. Bāzes vienības ir viens un divi, kas kopā veido trīs. Trīs un trīs kopā veido seši, seši un seši – divpadsmit u.tml. Tā skaitļi kļūst aizvien lielāki un lielāki, kas nav slikti – jo lielāks skaitlis, jo vairāk punktu vari iegūt. Tajā pašā laikā, palielinoties skaitļu nomināliem, iespējas tos veiksmīgi savienot samazinās. Tāpēc, lai sasniegtu augstāko iespējamo skaitli – 6144, ir krietni jānopūlas. Bez īpašas spēles stratēģijas izstrādes neiztikt!

“Slither.io” – bonusu medniekiem

Ja atceries “Čūsku”, kas bija populāra tā dēvētajos podziņtelefonos, zini – šī ir daudz labāka! Šī spēle ļauj uzlabot plānošanas, socializēšanās prasmes un veicināt sacensību garu, jo tiek spēlēta tiešsaistē – tev sava “čūska” ir jāsargā nevis no sienām jeb telefona ekrāna malām, bet no citu spēlētāju “čūskām”, kas mēdz būt ļoti garas un izveicīgas.

Lai šajā spēlē sasniegtu augstāko iespējamo rezultātu, pieredzējuši virtuālo “čūsku dīdītāji” iesaka ņemt vērā vairākas būtiskas nianses. Pirmkārt, vienmēr sargā savas “čūskas” galvu, īpaši veidojot lamatas pretiniekiem! Otrkārt, izmanto jebkuru iespēju iegūt punktus – baro savu “čūsku” ar visu, kas pagadās ceļā, tostarp mirdzošajām pretinieku atliekām, kas rodas, kad tie ietriecas tavā vai jebkurā citā “čūskā”, un ne tikai. Treškārt, kad sakrāti 1000 punkti, samazini “čūskas” kustības ātrumu – kustoties pārāk ātri, vari zaudēt punktus, tava “čūska” var strauji notievēt, kā arī “avarēt”.

Starp citu – šī ir viena no trim pirmajām mobilajām spēlēm pasaulē. Tā pasaulei tika prezentēta līdz ar mobilo telefonu “Nokia 3210”, kas tiek uzskatīts par vienu no veiksmīgākajām šī ražotāja izgudrojumiem.

“Dots & Co: A Puzzle Adventure” - stratēģiem

Šīs spēles ideja ir savienot pēc iespējas vairāk, bet ne mazāk kā trīs, vienādas krāsas punktus. Tos var savienot gan horizontālās, gan vertikālās līnijās, gan dažādās to kombinācijās, piemēram, kvadrāta formā. Ar katru nākamo līmeni šis uzdevums kļūst aizvien sarežģītāks, tāpēc te lieti noder “īpašās spējas”, kuras var iegūt spēles gaitā. Tomēr uz veiksmi vien šeit paļauties nevar – lai iegūtu pēc iespējas vairāk punktu, jādomā vismaz divi soļi uz priekšu. Jāpiebilst, ka kopumā šajā spēlē ir 320 oriģināli līmeņi, tāpēc garlaicīgi nav ne mirkli!

“Mini Metro” – plānotājiem

Šī spēle lieliski attīsta projektu plānošanas prasmes, jo tavs uzdevums ir izbūvēt metro tīklu strauji augošā pilsētā. Jāatzīst, tas nav nemaz tik vienkārši paveicams darbs, jo šīs pilsētas iedzīvotāju skaits nepārtraukti palielinās, radot metro stacijās sastrēgumus, attiecīgi – tev visu laiku ir jāplāno aizvien jaunas un jaunas metro līnijas. Tāpat, lai efektīvi mazinātu šos “sastrēgumus”, spēlētājiem ir iespēja iegādāties papildu metro vagonus un būvēt tiltus, lai iedzīvotāji varētu ērti nokļūt attālākās pilsētas vietās. Tādējādi, jo gudrāk tu plānosi metro tīklu un izmantosi pieejamos resursus, jo vairāk iedzīvotāju varēsi pārvadāt un vairāk punktu nopelnīt.

Spēli īpaši interesantu padara fakts, ka katru reizi tu vari plānot metro tīklu citā pilsētā. Kopumā tev ir iespēja izvēlēties vienu no 18 pasaules metropolēm – Berlīni, Honkongu, Londonu, Ņujorku, Sanktpēterburgu u.c.

“Bad Piggies” – inženieriem

Šī spēle īpaši uzrunās cilvēkus, kuri aizraujas ar “Lego” un cita veida konstruktoriem. Vizuāli tā ļoti atgādina pirms pāris gadiem ļoti populāro mobilo spēli “Angry Birds” (kā nekā, tā ir šīs spēles franšīze), taču šoreiz stāsts ir par un cūkām, kuras medī olas. Protams, šajā medību procesā viss nenotiek, kā plānots – sūri, grūti izstrādāto “dārgumu” karti saplosa ventilators. Tāpēc savs uzdevums ir palīdzēt cūkām atrast visus šīs kartes fragmentus, būvējot ļoti sarežģītus mehānismi, kas veidoti kā aizraujoša un visnotaļ izaicinoša puzzle.

Visas šīs spēles pieejamas “iOS” un “Android” ierīcēm, turklāt ierīču un personas datu aizsardzības nolūkos tās ieteicams lejupielādēt no oficiālām vietnēm – “App Store” un “Google Play”.

Materiāls tapis sadarbībā ar mobilo sakaru operatoru BITE

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu