Prognozē augošu pieprasījumu pēc tirdzniecības platībām (1)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Šis gads mazumtirdzniecībā līdz ar vispārējām pozitīvajām ekonomikas attīstības prognozēm arī otrajā ceturksnī turpinājās ar nelielu, bet stabilu pieaugumu, kas turpmākā gada laikā varētu pozitīvi ietekmēt pieprasījumu pēc tirdzniecības platībām, teikts nekustamo īpašumu kompānijas "Ober-Haus" komercplatību tirgus pārskatā.

Mazumtirdzniecības apgrozījums pēc Centrālās statistikas pārvaldes datiem gada pirmajos piecos mēnešos (no janvāra līdz maijam), salīdzinot ar 2017.gada attiecīgo periodu, ir vidēji mēnesī pieaudzis par 5,6%, maijā sasniedzot pat 7% pieaugumu pēc kalendāri izlīdzinātiem datiem salīdzināmajās cenās.

Vidējais patēriņa cenu indekss 2018.gada pirmajā ceturksnī ir bijis ar pieaugumu vidēji mēnesī 2% robežās, salīdzinot ar 2017.gada attiecīgo periodu, 2018.gada jūnijā sasniedzot 2,8% pieaugumu, salīdzinot ar 2017.gada jūniju.

Mazumtirdzniecībā Latvijā ir vērojamas pozitīvas izaugsmes tendences, norāda "Ober-Haus". Tā, piemēram, Krievijas zemo cenu veikalu tīkls "Fix Price" ir uzsācis savu darbību Latvijā ar trīs veikaliem un paziņojis par tīkla paplašināšanu šogad un turpmākajos gados. Intensīvi tiek turpināta mēbeļu tirgotāja "Ikea" būvniecība Stopiņu novadā pie rotācijas apļa, plānojot veikala atvēršanu 2018.gada rudenī.

Nozīmīgas pārmaiņas turpina "Rimi Baltic", viena no lielākajām pārtikas un nepārtikas preču mazumtirdzniecības ķēdēm Baltijas valstīs, atverot jauna tipa ātrās iepirkšanās koncepta veikalus "Rimi Express" - Rīgā šobrīd jau darbojas pieci "Rimi Express" veikali.

Tiek rekonstruēti arī "Supernetto" zīmola veikali, pārveidojot tos par "Rimi Mini", atbilstoši pircēju pieprasījumam, kā arī notiek interjera pārmaiņas esošajos "Rimi" hipermārketos. Pašlaik Latvijā pavisam darbojas 123 "Rimi Latvija" veikali.

"Maxima Latvija" pašlaik ir atvērti 155 četru dažādu konceptu veikali, tajā skaitā viens "Maxima Express". Šī gada jūnijā tirdzniecības centrā "Rīga Plaza" tika atvērts "Maxima XXX" jaunais veikals 5000 kvadrātmetru platībā. Abi lielākie pārtikas tirgotāji aktīvi turpina pašapkalpošanās kasu ieviešanu visos savu tīklu veikalos, norādīts pārskatā.

Šā gada otrajā ceturksnī vidējās nomas maksas mazām tirdzniecības platībām līdz 100 kvadrātmetriem aktīvajā centrā bija no desmit līdz 30 eiro par kvadrātmetru mēnesī, atsevišķās vietās ar intensīvu gājēju un transporta plūsmu sasniedzot 35 eiro par kvadrātmetru mēnesī.

Vecrīgā nomas maksas par mazām tirdzniecības platībām vidēji svārstās no 20 līdz 50 eiro par kvadrātmetru mēnesī. Lielākām platībām nomas maksas gan aktīvajā centrā, gan Vecrīgā ir amplitūdā no desmit līdz 20 eiro par kvadrātmetru mēnesī.

Nomas maksas par tirdzniecības telpu nelielām platībām, kas atrodas tālāk no centra vai mazāk aktīvos ielu posmos, ir no sešiem līdz 17 eiro par kvadrātmetru, savukārt par lielām platībām - no pieciem līdz 12 eiro par kvadrātmetru mēnesī.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu