Gudri padomi, kā pašam pagatavot kukaiņu atbaidītājus

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Pixabay

Tārpi, vaboles vai gliemeži pavisam noteikti ir katra dārznieka lielākie ienaidnieki, kas dažkārt sabojā visai lielu ražas daudzumu. Tomēr pat mūžīgā cīņa ar dārza kaitēkļiem nav iemesls, kādēļ dārznieki ķersies klāt smagajai artilērijai, proti, dažādiem ķīmiskie kukaiņu atbaidītājiem vai pesticīdiem. Tomēr ir kāda labā ziņa – kukaiņu atbaidītājus var pagatavot arī no dabiskiem līdzekļiem, kas nekaitēs augam un nebojās ražas kvalitāti, taču vienlaikus atvairīs kaitēkļus.

Dabisks ziepju sprejs

Foto: pixabay

Sastāvdaļas

* Pudele ar smidzinātāju

* Ekoloģiskās trauku ziepes

* Citronu vai apelsīnu ēteriskā eļļa

* Ūdens

Pagatavošana

Pudelē sajauc 1/4 litru ūdens, ēdamkaroti trauku ziepju un dažus pilienus citronu vai apelsīnu ēteriskās eļļas. Aizskrūvē pudeli un kārtīgi to sakrati. Kārtīgi apsmidzini augu lapu priekšpusi un aizmugurējo daļu. Ziepju sārmainums ir nelabvēlīgs laputīm, ērcēm, baltajām mušiņām, tripšiem un māņbruņutīm. Ziepes apdedzina kukaiņu ādu un smacē tos, tāpēc uz ziepjainām lapām sīkie kukainīši dzīvos nelabprāt. Savukārt citronu vai apelsīnu eļļas aromāts atbaidīs skudras, un tas palīdzēs ziepēm ilgāk noturēties uz augu lapām.

Universāls ķiploku un čili sprejs

Foto: Unsplash

Sastāvdaļas

* Ziepju sprejs (apskati iepriekšējo recepti)

* 1 ēdamkarote čili pulvera

* 5 ķiploku daiviņas

Pagatavošana

Kārtīgi sasmalcini ķiploku daiviņas līdz pastai līdzīgai konsistencei un sajauc ar čili pulveri. Uz nakti ļauj čili un ķiploku pastai ievilkies. Iemaisi pastu pudelē ar ziepju spreju un visu kārtīgi sakrati. Gan čili, gan ķiploki ir dabisks kukaiņu atbaidītājs – tie lieliski atbaida gliemjus, cikādiņas un dažādus kāpurus. Ķiploku smaka ļoti nepatiks arī lielākiem dzīvniekiem, piemēram, zaķiem un bukiem.

Pretsēnīšu brīnumlīdzeklis

Foto: pixabay

Sastāvdaļas

* Pudele ar izsmidzinātāju

* Dzeramā soda

* Cepamā eļļa

* Silts ūdens

Pagatavošana

Mērtraukā sajauc litru silta ūdens, 1/2 ēdamkaroti eļļas un ēdamkaroti dzeramās sodas. Visu kārtīgi sajauc, līdz soda ir izšķīdusi. Ielej šķīdumu pudelē, aizskrūvē to un kārtīgi sakrati. Pirms apsmidzini augus, noplūc sēnītes vissabojātākās lapas. Ar šķīdumu apsmidzini augu lapas gan augšpusē, gan apakšpusē un turpini smidzināšanu vēl dažas dienas, līdz sēnīte lēnām pazūd.

Gliemežu vanna

Foto: pixabay

Sastāvdaļas

* Neliela plastmasas vai stikla bļodiņa

* Alus

Pagatavošana

Ielej alu bļodiņā un noliec to pie augiem, kurus apsēduši gliemeži. Alus rauga aromāts piesaista gliemežus: tie metīsies uz alus peldi bļodiņā, taču ātri vien tos piemeklēs nelabs gals. Ievēro, ka bļodiņai ir jāatrodas ēnā, lai alus tik ātri neizgarotu.

Ņem vērā!

Augus ar kaitēkļu atbaidošajiem līdzekļiem apsmidzini rītos – dienas laikā saules stari kombinācijā ar pašu pagatavotajiem pesticīdiem apkaltēs augu lapas. Lai arī šie līdzekļi ir krietni nekaitīgāki nekā specializētie pesticīdi, tomēr ar tiem ir jāuzmanās – apsmidzini tikai tos augus, kuri ir inficēti vai tos apsēduši kaitēkļi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu