Šķības sienas, tekošs jumts, strīdi par naudu: būvnieki pamet Rundāles multifunkcionālā centra būvlaukumu (8)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/LETA

Pilnībā apstājusies pagājušā gada sākumā uzsāktā Rundāles multifunkcionālā centra būvniecība, kura izmaksas lēšamas 1,5 miljona eiro apmērā, trešdien vēstīja sabiedrisko mediju portāls lsm.lv.  Jau vairākas reizes darbus apturējis Būvniecības valsts kontroles birojs, bet tagad laukumu pametuši būvnieki.

Savstarpēju pretenziju būvniekiem un pasūtītājam nav tikai par multifunkcionālā centra projekta pirmo kārtu. Otrajā kārtā, būvējot piebūvi, problēmas konstatētas viena pēc otras - būvinženieri konstatējuši šķības sienas, nost krītošu apmetumu, tecējis jumts un problēmas radušās arī ar kanalizācijas trases ierīkošanu. 

Par darbiem, kuros būvuzraugs konstatējis nepilnības, pašvaldība atteikusies maksāt. "It kā pārtaisīja, laboja, bet jumts jau ir n reizes pārtaisīts, bet rezultāts, godīgi sakot, ir tāds pats kā visu laiku,” Zemgales Reģionālajai televīzijai sacījis Rundāles novada domes būvinženieris Aldis Iesalnieks.

Būvniecības valsts kontroles birojs (BVKB) darbus apturējis jau vairākas reizes.

Norādīto problēmu saraksts ir garš, bet ar to novēršanu firmai "ProfBuilder" secējies aizvien lēnāk un lēnāk, līdz būvnieki pirms pāris nedēļām objektu pametuši pavisam.

Arī būvniekiem ir garš pretenziju saraksts pret pasūtītāju, bet galvenais iemesls būvlaukuma pamešanai esot ilgstoša apmaksas neveikšana.

“Projektā ir ļoti daudz visādu papildu darbu. Tie tika uzspiesti mums bez nekādas vienošanās. Apmaksa līgumā ir vienreiz mēnesī, bet tas, kas tika procentēts, netika apmaksāts. Un tā septiņus mēnešus,” saka SIA "ProfBuilder" būvdarbu vadītājs Māris Lubiņš.

Būvniecības valsts kontroles biroja norādītās kļūdas esot novērstas: “Uz BVKB ir aizsūtīta fotofiksācija un ziņots, bet tur vajadzēja no pasūtītāja vēstulīti, ka notiek pozitīvas pārmaiņas. Tā arī notika, bet pasūtītājs tādu e-pastu nesūtīja.”

BVKB gan norāda, ka pat fotofiksācijā esot redzams – kļūdas nav novērstas pilnībā.

Savukārt pašvaldība ir pārliecināta, ka par nekvalitatīvu darbu nevar saņemt atalgojumu, un gatavojas līguma laušanai.

“Redzams, ka būvnieks atklāti izrāda nevēlēšanos turpināt šīs attiecības un pametis būvobjektu, kas līgumā nav paredzēts. Mēs veicam procesu, lai vienpusēji lauztu līgumu, kas mums līgumā ir paredzēts,” stāsta Rundāles novada domes juridiskās nodaļas vadītājs Edgars Paičs.

Lai iesākto turpinātu cita firma, visticamāk, daļu no uzbūvētā nākšoties arī nojaukt. Piemēram, amfiteātra sienas, kam nobīde no projekta esot 90 centimetri.

Projekta kopējās izmaksas bija plānotas 1,5 miljona eiro apmērā, bet tagad, visticamāk, nāksies samaksāt vairāk.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu