Par alimentu nemaksāšanu autovadītāja tiesības varētu atņemt 140 cilvēkiem (3)

Lauma Lazdiņa
, Ziņu redaktors
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Pixabay

Pirmie alimentu nemaksātāji būs spiesti izjust neērtības jau pavisam drīz - Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācija (UGFA) sākusi procesu, lai 140 alimentu nemaksātājiem piemērotu autovadītāja tiesību aizliegumu, un pirmie lēmumi varētu stāties spēkā jau nākamnedēļ. 

39 gadījumos lēmumi par tiesību atņemšanu jau ir pieņemti, taču tiem vēl nav beidzies apstrīdēšanas termiņš, tāpēc tie vēl nav stājušies spēkā, informēja UGFA Juridiskās daļas juriskonsultante Sintija Lavska.

Transportlīdzekļu vadītāju tiesību liegums ir viens no līdzekļiem, ko UGFA izmanto gadījumos, kad kāds no bērna vecākiem nemaksā uzturlīdzekļus vai arī nav noslēdzis vienošanos ar fonda adminstrāciju. 

Lavska norāda, ka līdz šim 140 lietās ir uzsākts process, lai piemērotu tiesību liegumu, bet 39 gadījumos lēmumi jau ir pieņemti. Mēneša laikā tos iespējams apstrīdēt, taču pagaidām nevienā no gadījumiem tas nav noticis. 

Pirmie alimentu nemaksātāji būs spiesti izjust neērtības jau pavisam drīz - daļa UGFA pieņemto lēmumu par tiesību atņemšanu varētu stāties spēkā jau nākamnedēļ.

Lavska skaidro - lēmumi par liegumu piemērošanu tiek pieņemti tikai tādā gadījumā, ja uzturlīdzekļu nemaksātāji nav atsaukušies uz UGFA aicinājumu vienoties par maksāšanas kārtību vai arī paši nav sākuši maksāt minimālo uzturlīdzekļu apmēru bērniem. 

Līdz šim UGFA saņēmusi vairāk nekā 1200 iesniegumus par uzturlīdzekļu maksāšanas vienošanos, un aptuveni 400 gadījumos šī vienošanās jau ir noslēgta. 

"Šie uzturlīdzekļu nemaksātāji veic maksājumus saskaņā ar vienošanos, un šajos gadījumos liegums vadīt transportlīdzekli netiek piemērots," skaidro Lavska. 

2018.gada jūnijā kopējais alimentu nemaksātāju skaits Latvijā bija 38 382 cilvēki.

Jūnijā UGFA izmaksāja uzturlīdzekļus 4 198 210 eiro apmērā, bet atgūto uzturlīdzekļu apmērs šajā mēnesī bija 644 618 eiro. 

UGFA atgādina: transportlīdzekļu un kuģošanas līdzekļu vadīšanas tiesību izmantošanas aizliegums netiks piemērots, ja parādnieks ir veicis vismaz trīs secīgus maksājumus zvērināta tiesu izpildītāja (ZTI) depozīta kontā, ja uzturlīdzekļu piedziņu veic ZTI; parādnieks ir noslēdzis vienošanos ar UGFA un pilda šo vienošanos; parādnieks ir pesona ar invaliditāti vai persona, kura pārejošas darbnespējas dēļ ilgāk kā sešus mēnešus nestrādā; gadījumos, ja aizliegums var radīt būtisku kaitējumu parādnieka, no viņa atkarīgās personas vai cita viņa aprūpē esošo bērnu interesēm. 

UGFA ir Tieslietu ministrijas padotībā esoša tiešās pārvaldes iestāde.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu