Eksperti iesaka – piemērotākais apgaismojums katrai telpai

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Unsplash

Apgaismojums noteikti ir viens no svarīgākajiem interjera papildinājumiem. Ar tā palīdzību var gan pilnībā transformēt telpu, padarīt to mājīgāku un plašāku, gan arī likt tai izskatīties neomulīgai un samazināt to. Amerikāņu žurnālam Elle Decor dizaineri atklāj šādus tādus knifiņus, kā izvēlēties piemērotu apgaismojumu un ar to padarīt istabas tīkamākas.

Mērķē augstu ar skatienu piesaistošu gaismekli

Ieviešot mājoklī uzkrītošu un ekstravagantu griestu lampu, tā acumirklī piesaistīs skatienus augšup, tādējādi radot plašākas telpas ilūziju. Nebaidies izvēlēties milzīgu lampu, kas telpu spēs efektīgi apgaismot, bet arī pildīs dekoratīvas funkcijas.

Tas gan nenozīmē, ka citām lampām ir jāatmet ar roku. Griestu lampas nespēs pilnībā apgaismot telpu, kurā trūkst dabīgās dienas gaismas. Ja telpa ir tumša un tajā tikpat kā nav logu, izvēlies griestu lampu un arī pāris sienas lampas vai tumšākajos stūros izvieto stāvlampas.

Apsver ideju par nelieliem gaismekļiem pie sienas un griestiem

Piņķerīgākā gaismekļu izvēle ir tieši vannasistabā, kurā atrodas arī spoguļgaldiņš. Viena no lielākajām problēmām ir apgaismojuma izvietošana ap spoguļiem. Tā vietā, lai telpu apgaismotu vienā punktā, izvēlies piestiprināt gaismekļus gan pie griestiem, gan pie sienas spoguļa abās pusēs. Šādā veidā gaisma būs balansēta, apgaismos spoguli, kā arī padarīs telpu vizuāli plašāku.

Izvēlies abažūru krāsas uzmanīgi

Krāsaini lampu abažūri ir ne tikai dekoratīvi akcenti – patiesībā tie spēj visai būtiski ietekmēt apgaismojuma stiprumu. Tieši šā iemesla dēļ ir svarīgi pārdomāt, kādu apgaismojumu vēlies radīt konkrētajai telpai.

Gaišāki lampu abažūri spēs vairāk izplatīt gaismu, bet tumšāki gaismu lokalizēs un vērsīs uz konkrētu vietu telpā.

Nebaidies izvēlēties netradicionālus abažūrus, taču, ja mērķis ir padarīt istabu gaišāku, izvēlies caurspīdīgus, piemēram, no stikla, metāla pinuma vai pat vienkārši iekarini spuldzes.

Sasildi telpu ar spožu gaismu

Gaismai mājoklī ir jārada silta, aicinoša atmosfēru – pretēji slimnīcu uzgaidāmajām telpām, kur apgaismojums ir vēss un nepatīkams. Lai sasniegtu šādu rezultātu, iegādājies spuldzes, kas izstaro maigu, dzeltenīgu gaismu. Tā būs nomierinoša un nodrošinās labāku naktsmieru.

Savukārt zilā gaisma nomāc melatonīnu – miega hormonu un neļauj mierīgi iemigt. Tieši šā iemesla dēļ daudzi ārsti iesaka vakaros neskatīties televizoru, nesēdēt pie datora un nespēlēt spēlītes telefonā – arī šīs ierīces izstaro zilo gaismu un neļauj gulēt.

Neaizmirsti par apgaismojumu virs darba virsmām

Izvēloties gaismekļus, īpaši svarīgi ir padomāt ne tikai par telpu apgaismojumu un spuldžu stiprumu, bet arī par telpām, kurās veic kādus darbus, piemēram, virtuvē vai lasāmajā zonā virs galda. Darba virsmu apgaismojums ir īpaši svarīgs virtuvēs virs virtuves virsmām. Šeit ir īpaši svarīgi redzēt katru ēdiena pagatavošanas niansi.

Ņem talkā spoguli

Nav noslēpums, ka spogulis spēj vizuāli palielināt telpu un atstarot gaismu, tāpēc tie lieliski noderēs apgaismojuma izplatīšanai pat vietās, kuras ir samērā tumšas. Novieto lielu spoguli tieši pretim logam – tas palīdzēs telpu padarīt gaišāku un lielāku, turklāt šāda taktika palīdzēs radīt ilūziju, ka telpā atrodas vairāki logi.

Radi vertikālu apgaismojumu

Ja telpa ir samērā šaura, to var apgaismot ar stāvlampām. Šāda tipa lampas spēj radīt pietiekami spilgtu apgaismojumu, neaizņemot pārāk daudz vietas uz grīdas vai galda virsmas.

Garas stāvlampas ir ideālas šauriem stūriem, turpretī lielākām telpām piestāvēs lampas, kurām statīva apakšējā daļa ir plakana, bet gaismojamā daļa - garāka.

Izmanto brīvo vietu uz sienas

Vēl viens apgaismojuma risinājums nelielām telpām ir sienas lampas. Izvēlies tādas lampas, kas piestāv telpas kopējam interjeram un nerada arī pārāk spožu gaismu. Šādas lampas pildīs divējādas funkcijas – tās izskatīsies kā mākslas darbs un izgaismos tumšākās sienas. Starp citu – sienas lampas var arī aizstāt galda lampas, tās var pielikt katrā gultas pusē.

Kontrolē apgaismojumu ar gaismas slēdža regulatoru

Slēdži ar apgaismojuma regulatoru ir vienīgais veids, kā vari izvēlēties sev piemērotu apgaismojuma stiprumu. Uzstādi šādus slēdžus dzīvojamajās istabās – tādējādi varēsi mainīt telpas noskaņu pēc savām iegribām.

Padomā par formu un funkcionalitāti

Funkcionalitāte ir atslēga, pēc kā ir jāvadās, izvēloties lampas, taču neignorē lampu izskata nozīmi. Izturies pret lampām kā pret mēbeli – arī šis interjera objekts veidos un ietekmēs telpas dizainu, tāpēc izvēlies lampu, kas saderēs ar esošajām mēbelēm un citiem priekšmetiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu