Pāvesta sarkanās kurpītes: valkāt Kristu, nevis “Pradu”! (5)

Gerda Pulkstene
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: SCANPIX

Tuvojoties Viņa Svētības pāvesta Franciska pastorālajai vizītei Latvijā (24. septembris), “Egoiste” aicina jūs visus iepazīt šīs svarīgās pasaules personas garderobi – no svētās galvassegas līdz pat apavu purngaliem. Sāksim rakstu sēriju ar, mūsuprāt, kaislīgāko pāvesta tērpa daļu – sarkanajām kurpītēm!

Domājams, vairumam, izdzirdot vārdu “pāvesta garderobe”, pirmais, kas prātā nāk, ir iespaidīgi lielā galvassega (par to rakstīsim nākamreiz), sārti baltais tērps un koši sarkanās, mazliet amizantās kurpītes.

Tāpēc daudzi ir arī pārsteigti, kāpēc mūslaiku pāvests Francisks tomēr ir izvēlējies pie sava tērpa vilkt melnas kurpes, nevis sarkanas, kuras, kā izrādās, ir teju tikpat sena tradīcija kā pati baznīca.

Lai vai kā, tas neliedz mums noskaidrot, kāds ir bijis sarkano kurpju stāsts un vai patiesi to mūsdienu autors ir neviens cits kā populārais modes nams “Prada”!

Foto: Scanpix

Simbolika: vara, aizsardzība un ciešanas

Pirms pāvesta Franciska un Benedikts, kurš bija sarkano kurpju tradīciju atbalstītājs tāpat kā pirms tam valdošie pāvesti. Sarkano apavu tradīcija datēta jau 1566. gadā, raksta telegraph.co.uk.

Ko tad nozīmē šie leģendārie apavi? Sarkanā krāsa vienmēr ir apzīmējusi spēku un varu.

Jau kopš seniem laikiem sarkanā krāsa bija ekskluzīva, jo to varēja iegūt tikai no retiem jūras gliemežiem, tāpēc tie, kam bija kājās sarkanas kurpes, nepārprotami bija pieskaitāmi dižciltīgo statusam.

Bībelē lasām, ka sarkanā krāsa ir saistīta ar aizsardzību pret bojāeju un nāvi: Israēla draudze apzīmēja durvju stabus un palodas ar sarkanajām Pashā svētku jēra asinīm, lai glābtu un pasargātu sevi no nāves eņģeļa (Izc 12,13). Tāpat Bībelē sarkanais tiek saistīts ar Kristus izlietajām asinīm un mocekļa ciešanām, tāpēc var teikt, ka

pāvesta kurpes simbolizē Jēzus Kristus absolūto autoritāti, kā arī ir atgādinājums par Kristus paša asiņainajām kājām pēc mokošā ceļa līdz sišanai krustā.

Pāvesta garderobē – trīs veidu kurpes

Jā, Viņa Svētības garderobē nav tikai sarkani apavi vien. Sarkanajos pāvests dodas ārpus Vatikāna. Senos laikos tas notika reti, tāpēc šīs kurpes novalkājās lēni, citreiz pat tikušas pārmantotas.

Pāvestam bija arī, protams, iekštelpu kurpes, kuras ir darinātas no samta vai zīda.

Visatšķirīgākās bija episkopālās sandales, kas tiek uzvilktas Svētās Mises celebrēšanai atbilstošā liturģiskajā krāsā, raksta katedrale.lv.

Foto: Scanpix

Sarkano kurpju ceļš līdz pāvesta kājai

Pāvests valkā loferu tipa kurpes, kas ir darinātas no gludas ādas, kura pārsvarā tiek ievesta no Marokas, un ir ar ādas zoli. Ir bijuši dažādi pāvesti un arī dažādas šīs sarkanās kurpes.

Piemēram, pāvests Jānis Pāvils II koši sarkano ādu no Marokas nomainīja pret brūnganu ādu, kas nāca no viņa dzimtenes Polijas.

Taču pāvests Benedikts XVI atgriezās pie koši sarkanajiem apaviem, ko taisīja kurpnieks Antonio Arellano.

Interesanti, ka saistībā ar Benediktu panesās runas, ka sarkano kurpīšu autors ir neviens cits kā dizaineres Miučijas Pradas modes nams “Prada”.

Baumotāji Benediktu iesauca par “Prada papu”.

Tomēr Vatikāna oficiālais laikraksts spēra neparastu soli, publicējot paziņojumu, ka pāvests Benedikts XVI nevalkā vis zīmola "Prada" izstrādājumus. "Pāvests nenēsā "Prada", bet Kristu. Viņam nerūp aksesuāri, bet gan svarīgas lietas."

No bučojamiem briljantu krustiem līdz vienkāršumam

Kurpes izsenis tika dekorētas ar izšūtu zelta krāsas krustu. Kurpju dekoratīvās sprādzes autors ir pāvests Jānis XXIII, kurš 1958. gadā ierosināja tādas lietot, tā pielīdzinot apavus kardinālu apaviem ārpus Vatikāna.

Bija laiks, kad šo zeltā izšūto krustu arī rotāja ar dārgakmeņiem, tomēr, kad pie varas nāca pāvests Pāvils VI, greznībai pienāca gals.

Pāvests uzstāja, ka uz kurpēm nav jābūt dārgakmeņiem, arī sprādzes tika noņemtas, un, kas vēl būtiski, viņš atteicās no iekštelpu zīda apaviem, atstājot valkāšanai vien šīs sarkanās kurpes.

Jautāsiet, kā tad ar to skūpstīšanu un higiēnu? Pāvila VI laikā pontifika kājas (kurpes) skūpstīšanas tradīcija tika izskausta.

Kāpēc pāvests Francisks nevalkā sarkanās kurpes?

Kā zināms, pāvests Francisks ir lēmis valkāt melnas kurpes – tādas, ar kādām viņš spēra pirmo soli Vatikānā, atgādina kanāls “CNN”.

Tas ir kā simbols pazemībai, pieticībai un askētismam. Apavus darināja viņa kurpnieks Karloss Samaria, kurš to darījis jau 40 gadus. Lēš, ka kurpju vērtība ir ap 400 eiro.

Jau nākamajā rubrikā "Pāvesta skapis" lasi par Viņa Svētības galvassegām.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu