Piedzīvojumu vilinātie - latviešu ceļš aiz polārā loka

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Karlīna Latsone

Kad piedzīvojumi sauc, tad ar pilnu atdevi jāmetas tajos iekšā. Arī Beverīnas roveri (skauti un gaidas) aukstuma nebijās un pieņēma visai drosmīgu lēmumu - doties aiz polārā loka un ļauties neaizmirstamiem piedzīvojumiem. Tā nu jaunieši devās septiņu dienu garā ekspedīcijā Zviedrijas ziemeļos pa Karaļa taku un uzkāpa augstākajā Ziemeļeiropas virsotnē. 

"Karaļa taka (Kungsleden) ir ap 400 km gara, taču iecienītākais maršruts ir no Abisko līdz Nikkaluoktai, kas ir aptuveni 120 kilometrus garš un ved cauri neskartajai Artikas dabai. Šeit nakšņot iespējams ne tikai teltīs, bet arī nelielās mājiņās, kas atrodas ceļa malās. Mums par pārsteigumu, sīciņajās mājelēs ir arī nelieli veikaliņi, kuros ir iespējams iegādāties pirmās nepieciešamības preces. Ziemā taka pārvēršas par slēpošanas trasēm, ļaujot baudīt nebeidzamus ziemas priekus un ziemeļblāzmu, tādēļ pārgājienu sezona ir no jūlija līdz septembrim," stāsta ceļotāja Karlīna Latsone. 

Foto: Karlīna Latsone

Jaunieši pārgājienu sāka Abisko, kas ir takas sākums, un devās līdz Nikkaluokta, kopā pieveicot vairāk nekā 150 kilometrus. Sešas dienas pēc kārtas ceļotāji gāja pa 15 līdz 20 kilometriem, pārvarot Artikas skarbos klimata apstākļus, brīnumaini skaistas ielejas, kalnu pārejas un nebeidzamus plašumus.

Smags ceļš skarbā klimatā nebiedē

"Ceļš ved augšup un lejup, vietām ir izveidotas koka laipas, bet pārsvarā ir akmeņainas takas, tādēļ koncentrēšanos nedrīkst zaudēt nevienā mirklī. Ne katru dienu bija viegli iet, tad palīdz draugu uzmundrinājumi un mūzika. Citiem ceļotājiem noteikti ieteiktu lejupielādēt iedvesmojošas un motivējošas dziesmas, jo tās ļoti palīdz nepadoties un dod enerģiju izsīkuma brīžos," atklāj Karlīna. 

Jauniete atklāj, ka šādi ceļojumi ir gluži kā meditācija - šeit var "atslēgties" no ikdienas rutīnas un aizmirsties. "Šādās vietās nav mobilo sakaru tīkla pārklājuma, tāpēc tas septiņas dienas ir lidmašīnas režīmā – to no visas sirds iesaku ikvienam. Viss, par ko prāts domā, ir katrs nākamais solis un brīvība visapkārt," jūsmo ceļotāja. 

Foto: Karlīna Latsone

"Vienu dienu veltījām Zviedrijas un Ziemeļeiropas augstākās virsotnes iekarošanai, kas ir grūtāk, nekā varētu domāt. Divpadsmit stundu garais kāpiens nebija viegls, taču tas brīdis, kad uzkāp pašā spicē un visa pasaule ir tev pie kājām, ir neaizmirstams. Tās ir emocijas, kas nav vārdiem izstāstāmas," atzīst Karlīna.

Garākos pārgājienos visas somas saturu pirms došanās ekspedīcijā ceļotāja iesaka īpaši pārdomāt - visas mantas būs jānes vairākas dienas pēc kārtas pašiem. Tas ir fiziski smags pārgājiens, kas var ļoti nogurdināt muguru un plecus. Arī citiem ceļotājiem Karlīna iesaka kārtīgi apdomāt katru līdzi paņemto sīkumu, bet vienlaikus padomāt par laikapstākļiem atbilstošu apģērbu, pārtiku un citām pārgājienos nepieciešamām mantām.

Nakšņošana skaistākajās vietās – upju, ezeru un kalnu ieskāvumā

Karlīnai vismīļākie bija rīti, kad meitene modās ātrāk par citiem, lai nomazgātu seju ledusaukstajā ūdenī, pavingrotu un pagatavotu brokastis pārējiem. "Tie mirkļi ir neaizmirstami – kad no rīta baudi kūpošu kafiju, veroties kalnos, un domā, kādus piedzīvojumus sniegs jaunā diena un ceļš," stāsta piedzīvojumu meklētāja. Tāpat Karlīna atklāj, ka visur tek kalnu strauti, kuros ir viens no garšīgākajiem un kvalitatīvākajiem ūdeņiem pasaulē, tādēļ liekas ūdens pudeles līdzi nav jāņem.

Pirms pārgājiena ir arī rūpīgi jāsaplāno maltītes un somā jāieliek dažāda pārtika.  "Brokastīs ēdām auzu pārslu putru, kas vārīta atšķaidītā piena pulverī kopā ar ievārījumu un riekstiem. Pusdienās un vakariņās ēdām dažādus graudaugus – rīsus, griķus, pērļu grūbas, arī makaronus un kartupeļu biezputru, tiem pievienojot meža gaļas konservus, tomātu mērci un dažādas garšvielas. Starp ēdienreizēm mielojāmies ar enerģijas batoniņiem un riekstiem," atklāj Karlīna. 

Foto: Karlīna Latsone

Ko ņemt vērā?

Līdz Abisko ir garš brauciens ar vilcienu, tāpēc īpaši ieteicams izvēlēties guļamvagonu. Izkāpjot Abisko tūristu pieturā, ir jānoiet vēl 15 km, līdz var celt telti. Šeit ir iespējams nokļūt, arī lidojot no Stokholmas. Aiz polārā loka temperatūra bieži svārstās, un, kādi laikapstākļi gaidīs nākamajās dienās, paredzēt ir visai grūti. Vasarās aiz polārā loka ir jārēķinās ar nepārtrauktām ir vēja brāzmām un lietusgāzēm, tieši šā iemesla dēļ daudzi mūsu platuma grādu iedzīvotāji ātri vien saaukstējas.  Tāpēc ir ieteicams līdzi ņemt kādu pretiekaisuma līdzekli.

Pārgājienā nedrīkst aizmirst par siltu guļammaisu un zābakiem. Pārsteidzoši, bet, arī ceļojot aiz polārā loka, vasaras sezonā ir vērts somā ielikt pretodu līdzekli, tāpat neaizmirst par plāksteriem. Savukārt ar zeķēm, apakšveļu un t-krekliem nevajag aizrauties – visu var izskalot strauta ūdenī, izžāvēt un pēc tam vilkt mugurā. 

"Iesaku nebaidīties, pārspēt sava ķermeņa robežas, kā arī pierādīt sev, cik patīkami un vērtīgi ir izkāpt no savas komforta zonas," aicina Karlīna. 

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu