Mājoklis kreilim – kā iekārtot māju, kad viss ir paredzēts labročiem (2)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Unsplash

Kreiļi ir pavisam neliela sabiedrības daļa, vairumam no viņiem nākas sadzīvot ar visai lielām neērtībām un pielāgoties, izmantojot labročiem paredzētos sadzīves priekšmetus. Jau kopš 90. gadu sākuma kreiļu skaits paliek nemainīgs – apmēram 10% pasaules iedzīvotāju dominējošā puse ir kreisā. Kaut arī kreiļu sabiedrībā ir salīdzinoši maz, starp tiem ir tādi ievērojami cilvēki kā Bils Geitss, Opra Vinfrija, Baraks Obama, Lēdija Gaga un Stīvs Džobss. Lūk, kā var iekārtot mājokli kreiļiem.

Izveidot dizainu, kas piemērots abu roku lietotājiem, nav īpaši sarežģīti, taču, kad runa ir par sadzīviskām lietām, tad atsevišķu piederumu piemeklēšana var sagādāt zināmas grūtības.

Izaicinājums - pielāgot durvis kreilim

Viena no neērtākajām lietām mājoklī, ar ko saskaras kreiļi, ir durvju rokturi. Parasti tie ir pavērsti uz kreiso pusi, lai labrocis to varētu viegli saķert, novietot īkšķi brīvajā roktura pusē un nospiest to lejup. Savukārt apaļie rokturi ir atverami, griežot tos uz labo pusi, taču kreiļiem tā ir neērtā puse. Pastāv dažādi interneta veikali, un arī lielākajos būvniecības preču veikalos ir pieejamas uz vienas rokas pirkstiem saskaitāmas kreiļiem paredzētu rokturu variācijas. Viens no variantiem ir ierīkot bīdāmās durvis – pastāv vairāki varianti, turklāt šādas durvis neaizņems pārāk daudz vietas un nemulsinās ne kreili, ne labroci. Kas attiecas uz ārdurvju rokturiem – ir iespējams iegādāties dažādus dekoratīvus un ne tik dekoratīvus rokturus dažādos interneta veikalos.

Savukārt ledusskapi un citu sadzīves tehniku ir iespējams novietot pretējā pusē, piemēram, dažiem ledusskapjiem vai veļasmašīnām ir iespējams mainīt roktura un eņģu pusi.

Mēbeļu novietojuma plānošana kreiļiem un labročiem

Pārkārtojot māju, ir vērts pielāgoties gan kreiļu, gan labroču vajadzībām. Pirms plāno mēbeļu un sadzīves tehnikas novietojumu, padomā par kreiļiem ērtu kustēšanos un ikdienas darbu darīšanu. Piemēram, novieto izlietni kreisajā pusē no ledusskapja – labročiem ir tendence to novietot labajā pusē, bet kreiļiem šāds novietojums būs ērtāks. Ņem vērā, ka krasas pārmaiņas var arī apgrūtināt mājokļa pārdošanas iespējas – atceries, ka lielākā daļa sabiedrības tomēr ir labroči.

Parūpējies par kreiļiem draudzīgu interjera iekārtojumu

Netaupi naudu uz kreiļiem piemērotajiem produktiem – tie dažkārt izmaksā dārgāk nekā labroču preces, piemēram, šķēres, taču ievērojami atvieglo dzīvi. Daži uzņēmumi ražo arī interjera preces, kas ir speciāli paredzētas kreiļiem, – izlietnes, kurām lielākā mala atrodas kreisajā pusē, bet mazākā labajā, ūdens krānus ar pretējām temperatūras pusēm un citas sadzīves preces.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu