Sankciju ēnā: Krievijas Centrālā banka papildina zelta krājumus (3)

TVNET/Bloomberg
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Laikā, kad ASV noteikusi sankcijas pret Krieviju un plāno tās pastiprināt, Krievijas Centrālā banka jūlijā iepirkusi 26,1 tonnas zelta, kas ir šogad augstākais mēneša rādītājs, norāda raidorganizācija "Bloomberg". Līdz ar to Krievijas krājumos jūlija beigās 2170 tonnas zelta, kura kopējā vērtība ir 77,4 miljardi ASV dolāru (66,7 miljardi eiro). 

Iepriekšējā reize, kad Krievija iepirka tik lielu zelta daudzumu, bija pagājušā gada novembrī, liecina Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) dati.

Šī gada aprīlī un maijā Krievija par apmēram 80% samazināja tās īpašumā esošo ASV dolāru un obligāciju apjomu, kā arī papildināja zelta rezerves. Tas noveda pie minējumiem, ka Krievijas valdība atbrīvojas no ASV aktīviem, lai pasargātu sevi sankciju pastiprināšanās gadījumā.

Zelts ir "simtprocentīga garantija pret juridiskiem un politiskiem riskiem", uzsver Krievijas Centrālās bankas vadītāja vietnieks Dmitrijs Tuļins.

"Tas ir ļoti gudrs Putina solis," uzskata finanšu eksperts Džims Rikardss. "Krievija iesaistīta finanšu karā. Tā atbrīvojas no ASV dolāriem un iegulda zeltā. Tas ļauj norobežoties no ASV dolāru iesaldēšanas un sankcijām."

Pēdējā vēl vairāk pastiprinās starptautiskais spiediens uz Krieviju. ASV diplomāts Džeremijs Hants otrdien aicināja Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis vērst stingrākas sankcijas pret Krieviju kā atbildi uz šogad Anglijā notikušo uzbrukumu ar nervus paralizējošo vielu "Novičok", kurā Lielbritānija vaino Krieviju.

"Amerikāņi izmanto ASV dolāru kā ieroci, un ir tikai pareizi, ka Krievija vēlas dažādot savus ārvalstu valūtu krājumus," norāda britu finanšu kompānijas "SP Angel" analītiķis Džons Mejers."

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu