Kāpēc princim Viljamam un Keitai nav aizbildniecības tiesību pār saviem bērniem?

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: SCANPIX

Kembridžas hercogi ir laimīgi laulāts pāris, kurš audzina trīs burvīgas atvases: princi Džordžu (5), princesi Šarloti (3) un princi Luisu (4 mēneši). Tomēr atšķirībā no mums, kas nav dižciltīgi vecāki, viņiem nav legālu aizbildniecības tiesību, raksta News.com.au

300 gadus sens likums

Kā izrādās, šī neticamā informācija ir patiesa, ko paredz 300 gadus sens karaliskās ģimenes protokola punkts.

Tur teikts, ka par nepilngadīgo mazbērnu aizbildni tiek iecelts karalis vai karaliene. 

"Šo likumu 1717. gadā izdomāja un pieņēma karalis Džordžs, kuram nav bijušas labas attiecības ar savu dēlu - nākamo karali Džordžu II. Tas nozīmēja, ka karalis, kamēr mazbērni nav sasnieguši pilngadību, ir vienīgais mazbērnu likumīgais aizbildnis. Tā arī šis likums līdz mūsdienām nav ticis mainīts. Tāpēc varam teikt, ka vienīgais oficiālais aizbildnis, kamēr prinči Viljams un Harijs bija nepilngadīgi, bija Viņas Augstība Elizabete II," zina stāstīt karaliskās ģimenes vēsturniece Marlēna Koinga. 

Foto: AP/Scanpix

Kā tad paliek ar Džordžu, Šarloti un Luisu?

Kā turpina vēsturniece, apgalvot, ka viņu aizbildne ir Elizabete, tomēr neesot korekti. "Kad Džordžs pieņēma šo likumu, viņam nebija mazmazbērnu, kas Kembridžas hercoga pāra bērni ir karalienei. Tāpēc nezinām, vai šis likums attiecas arī uz aizbildniecību pār mazmazbērniem," analizē Koinga. 

Tomēr, kad tronī kāps princis Čārlzs, tad oficiāli taps par aizbildni ne tikai Kembridžas pāra trīs atvasēm, bet nākotnē arī Saseksas hercogu pāra bērniem. 

Foto: MEGA/Scanpix

Ko tad īsti nozīmē šis termins?

Likumā tas apzīmē, ka aizbildnis atbild par mazbērnu audzināšanu, izglītību un arī ceļošanu. 

Tiesību oriģināltekstā pat teikts, ka monarhs ir atbildīgs par mazbērnu dzīvesveidu un dzīves partnera izvēli, kā arī pēcāk - laulības aprobāciju (oficiāla apstiprināšana, atzīšana par labu).

Vēsturē bija gadījums, kad princim Čārlzam vajadzējis lūgt savas mātes, Viņas Augstības atļauju, lai vestu ceļojumā savus dēlus - princi Viljamu un Hariju.

Reiz pat karaliene esot atteikusi, jo apstiprināja princeses Diānas lūgumu nogādāt prinčus Austrālijā. Zīmīgi, ka tas noticis neilgi pirms princeses Diānas nāves, raksta News.com.au.

Foto: Reuters/Scanpix
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu