10 neticami fakti par IKEA (6)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ikea/Publicitātes foto

Jau nākamnedēļ durvis vērs viens no pasaulē lielākajiem mēbeļu mazumtirgotājiem – IKEA. Lai arī tik liela veikala atvēršanu Latvijas iedzīvotāji uzņem ar dažādām emocijām, tomēr tas neapšaubāmi ir liels notikums. Taču kas slēpjas aiz šā lielā nosaukuma un kādēļ tas vairāku gadu desmitu laikā ir saglabājis nemainīgu pozīciju mēbeļu mazumtirgotāju vidū, lasi tālāk.

1. Zīmols IKEA radās 1943. gadā – tā idejas autors un dibinātājs bija zviedru skolnieks Ingvars Kamprads, kam tolaik bija vien 17 gadi. Tolaik pusaudzis saņēma dāvanā naudu no tēva par labām sekmēm skolā, kas pamudināja puiku sākt savu biznesu. Ingvars skolasbiedriem pārdeva pildspalvas, makus, bilžu rāmīšus, rotaslietas un neilona zeķubikses. Jau tolaik zēns savam uzņēmumam deva vārdu IKEA, kas ir akronīms no vārdiem “Ingvars”, “Kamprads”, “Elmtarida” (ferma, kurā Ingvars uzauga) un “Agunarida” (dibinātāja dzimtais ciemats). Tikai 1948. gadā Ingvars aizsāka mēbeļu tirdzniecību, bet 1963. gadā, Norvēģijā, tika atvērts pirmais IKEA veikals.

IKEA dibinātājs Ingvars Kamprads, 1963. gads
IKEA dibinātājs Ingvars Kamprads, 1963. gads Foto: STENBERGS BILDER/ Scanpix

2. Viens no IKEA labāk atpazīstamajiem veikala pircēju “mānekļiem” ir tā izkārtojums. Katrs IKEA veikals ir izveidots kā labirints, un katra pagrieziena punktā ir kāds māneklis, sīkums, aksesuārs vai stends, kas teju vai aicina pircēju veikt impulsa pirkumus. Londonas universitātes koledžas pētījumā noskaidrots, ka vidēji pircēji IKEA iegādājas papildus vienu vai divas neplānotas preces katrā iepirkšanās reizē.

3. Kaut arī visi IKEA veikali izmērā pārspēj visu – pat Latvijas veikals būs 34 500 kvadrātmetru liels, tas tomēr nevar sacensties ar Dienvidkorejas veikalu Seulā. Tas ir teju 60 000 kvadrātmetru liels.

4. Iemesls, kādēļ IKEA mēbeles ir tik lētas, meklējams to iepakojumā. ASV galvenais IKEA dizaina menedžeris Markuss Engmans atzīst, ka dārgākās izmaksas ir pašu mēbeļu detaļu ražošana un loģistika, bet iepakošana un kompaktā mēbeļu salikšana iepakojumos palīdz ietaupīt naudu. Par vienu centimetru samazināts iepakojums var samazināt katras mēbeles izmaksas par 10 eiro.

Foto: Caro / Oberhaeuser/Scanpix

5. Vai esi ievērojis jocīgos nosaukumus IKEA mēbelēm, piemēram, Malm, Billy, Hemnes vai Brimnes? Tas ir tāpēc, ka pats dibinātājs Ingvars Kamprads bija dislektiķis un spēja vieglāk asociēt mēbeļu nosaukumus ar kādām konkrētām vietām vai lietām. Piemēram, dīvāni, kafijas galdiņi, plaukti un durvju rokturi ir nosaukti Zviedrijas, gultas, skapji un koridora mēbeles – Norvēģijas, paklāji – Dānijas, bet galdi un krēsli – Somijas vietvārdos.

6. IKEA pieprasītākā mēbele ir visvienkāršākais plaukts visa veikala sortimentā – tas ir Billy plaukts. To ražo visdažādākajos izmēros un krāsās, tāpēc šie plaukti iederas pilnībā visu dizainu un interjeru mājokļos, turklāt paši pircēji to visbiežāk izmanto arī citu mēbeļu izgatavošanā.

7. IKEA katru gadu izmanto 1% no visas pasaules komerciāli pieejamajiem kokmateriālu resursiem. Tāpat IKEA ir viens no retajiem uzņēmumiem, kas iegādājas un uztur mežus – arī Latvijā uzņēmums ir iegādājies 90 000 hektāru plašu meža platību. IKEA plāno ražot un gatavot mēbeles no pašu mežos izaugušajiem kokiem.

IKEA 2018. gada ziemas kolekcija
IKEA 2018. gada ziemas kolekcija Foto: Ikea/Publicitātes foto

8. Kopš veikala atvēršanas Lietuvā IKEA visus gadus pēc kārtas ir atzīts par labāko darba devēju. Darbinieki norāda, ka veikals viņus piesaista ar interesantu darbu, stabilu algu, pabalstiem un neatkārtojamu atmosfēru.

9. Latvijas veikala atrašanās vieta ir izvēlēta IKEA koncepta dēļ – IKEA paredz, ka veikaliem ir jāatrodas uz lielpilsētu robežas. Tādā veidā veikalam ir vieglāk piekļūt gan pašas pilsētas, gan pierobežas iedzīvotājiem, gan arī ārvalstu viesiem. Pirms tam IKEA bija paredzēts būvēt Lucavsalā vai netālu no lidostas, taču atrašanās Lucavsalā radītu milzu sastrēgumus, bet lidostas veikals būtu grūti apbraucams un arī veidotu sastrēgumus.

Foto: Ikea/Publicitātes foto

10. IKEA plāno līdz 2020. gadam realizēt “nulles enerģijas” principu jeb izmantot tikai pašu veikalu vai rūpnīcu saražoto elektroenerģiju.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu