Hei, vai gribi dzīvot divistabu dzīvoklī jaunā īres namā par 200 eiro? (4)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Pixabay

Kamēr citas Latvijas pilsētas tukšojas, jo tajās vienkārši nav darba, Valmierā situācija ir tieši pretēja – darba vietu skaits pilsētā pārsniedz iedzīvotāju skaitu. Uz darbu Valmierā cilvēki brauc pat no Rīgas. Divos nesen uzbūvētajos īres namos jau ievākušies pirmie īrnieki. Pašvaldība sola, ka četrus īres namus uzbūvēs tuvāko gadu laikā.

Ik dienu uz darbu Valmierā no citām pilsētām un novadiem ierodas 7000 iedzīvotāji. Valmierā ir 1014 darba vietas uz 1000 iedzīvotajiem darbspējīgajā vecumā.

Tomēr pilsētas veiksmes stāstam ir otra puse – cilvēkiem ir darbs, bet nav, kur dzīvot, jo dzīvojamais fonds ir nepietiekams un esošais nolietojies.

80% dzīvesvietu meklējošie iedzīvotāji atzinuši, ka labprātāk vēlētos dzīvokli īrēt, nevis iegādāties. Valmieras īres tirgū pieejami seši dzīvokļi, bet būtu vajadzīgi ap 1000, lēš Valmieras mērs Jānis Baiks. Gandrīz puse Valmieras uzņēmēju atzīst, ka attīstību kavējošais faktors ir nespēja darbiniekus nodrošināt ar mājokli. Savukārt vairāk nekā puse uzskata, ka cilvēku piesaiste pilsētai ir pašvaldības uzdevums.

Foto: publicitātes

Pēc SIA “Valmieras namsaimnieks” pasūtījuma šobrīd ir uzbūvēti divi daudzdzīvokļu nami, kuros kopā ir 150 dzīvokļi.

Īrniekiem nodoti jau 102 dzīvokļi, pārējie savu saimnieku vēl gaida. Lai iegūtu tiesības īrēt kādu no dzīvokļiem, pretendentiem jāpiedalās īres tiesību izsolē.

15 no visiem jaunajiem īres dzīvokļiem ir vienistabas dzīvokļi 29 m2 platībā, 90 – divistabu dzīvokļi 38-46 m2 platībā un 45 – trīsistabu dzīvokļi 44-60 m2 platībā. Divi vienistabas dzīvokļi ir īpaši pielāgoti cilvēkiem ar funkcionāliem traucējumiem.

Foto: publicitātes

Pašreizējie īres nami ir uzbūvēti, izmantojot kredītiestādes izsniegto aizdevumu 90% apmērā no būvniecības izmaksām. Pārējos 10% sedzis SIA “Valmieras namsaimnieks” no saviem finanšu līdzekļiem, skaidro Baiks.

Īres maksa Valmieras īres namos par kvadrātmetru ir 5,20 eiro mēnesī, turklāt maksā ir iekļauti arī mājas apsaimniekošanas izdevumi.

Tas nozīmē, ka par 46 kvadrātmetru lielu dzīvokli jāšķiras no 239 eiro. Papildus jāmaksā par komunālajiem maksājumiem.

Ņemot vērā, ka arī uzbūvētās mājas samilzušo dzīvokļu jautājumu neatrisinās, Valmieras domes lēmums par vēl četru īres namu būvniecību tuvāko gadu laikā.

Foto: publicitātes

Īres mājas ātri neatmaksājas

Jānis Baiks TVNET skaidro, ka privāto attīstītāju ieinteresētība būvēt īres namus nav jūtama, kas varētu būt skaidrojams ar to, ka attīstītāji vēlas, lai ieguldījums atmaksātos īsākā termiņā. Lai to panāktu, īres maksām būtu ievērojami jāpārsniedz iedzīvotāju maksātspēja. Tas tādēļ, ka privātajiem attīstītājiem nav pieejami bankas aizdevumi ilgtermiņā - vismaz uz 25 gadiem.

Foto: publicitātes

Valmieras mērs uzskata, ka primārais šķērslis īres tirgus attīstībā ir problēmas ar finanšu resursu pieejamību. Kredītiestādes nepiedāvā finansējumu aizņēmuma veidā tādā apmērā, lai nodrošinātu visu būvniecības izmaksu segšanu. Rezultātā pašvaldībai jānodrošina finansējums 20-30% apmērā no kopējām būvniecības izmaksām. Viņš saka, ka beidzot jāsakārto īres tiesību regulējumu normatīvo aktu līmenī, nodrošinot līdzvērtīgu īrnieku un izīrētāju tiesību aizsardzību. Turklāt, vajadzīga valsts atbalsta programma, līdzīgi kā tas ir lielākajā daļā Eiropas valstu.

Savukārt SIA «Latio vērtētāji & konsultanti Vidzemē» (LVKV) valdes priekšsēdētājs Jānis Biernis saka, ka tuvākajā laikā būs redzams, vai Valmieras spertos soļus īres namu attīstībā atbalstīs valsts un kādā apmērā.

Foto: publicitātes
Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu