Latvijas vēstnieks: Par Baltijas drošības jautājumiem ASV Kongress nestrīdas

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Latvijas vēstnieks ASV Andris Teikmanis.
Latvijas vēstnieks ASV Andris Teikmanis. Foto: Ieva Čīka/LETA

Par Baltijas drošības jautājumiem ASV Kongress nestrīdas, intervijā laikrakstam "Neatkarīgā Rīta Avīze" norādījis Latvijas vēstnieks ASV Andris Teikmanis.

Pēc viņa paustā, Latvijas un ASV attiecības un Baltijas valstu drošība ir īpaša tēma ASV, un to maz ietekmē administrācijas maiņas.

"Šobrīd Kongresā gan demokrāti, gan republikāņi ir vienlīdz atbalstoši šai politikai. Viņi var strīdēties par daudziem citiem iekšpolitiskiem jautājumiem, un viņi to dara, bet par Baltijas drošības jautājumiem viņi nestrīdas," sacīja vēstnieks.

Teikmanis uzskata, ka, sākoties republikāņu administrācijai, ASV iesaiste ir tikai palielinājusies, arī finansiālā ziņā. Viņš atgādināja, ka kongress ir atbalstījis 170 miljonu dolāru vērtas militārās palīdzības piešķiršanu Baltijas valstīm, un šī palīdzība turpināšoties arī nākotnē.

"Palielināsies NATO klātbūtne un arī tā saucamā Eiropas atturēšanas iniciatīva, kurai finansējums tiks palielināts no 4,8 miljardiem dolāru uz 6,5 miljardiem dolāru. Tā ka ieguldījumi Eiropas drošībai palielinās, par spīti dažādiem virsrakstiem medijos. Ir dzirdamas dažādas spekulācijas par to, ka ASV prezidents Donalds Tramps pagriezīs muguru Eiropai, NATO, bet nekas tamlīdzīgs reālajā dzīvē nenotiek," uzskata vēstnieks.

Viņš arī uzsvēra, ka Eiropas intereses ir kopējas visām Eiropas valstīm, un tieši tas ietekmē kopējo Eiropas politiku un Eiropas Savienības integrācijas procesus. Tieši tāpat ir ar ASV un Eiropu. "Tās ir divas pasaules lielākās - ne tikai tirdzniecības - partneres. Tie ir dabiskie sabiedrotie, un īslaicīga ietekme uz šo attiecību raksturu var būt. Šīs attiecības var būt siltākas, aktīvākas vai vēsākas, bet tas nemaina savstarpējās intereses," sacīja Teikmanis.

Viņš atzina, ka attiecības bija kļuvušas vēsākas, bet uzlabojumus esot nesusi nesen notikusī Eiropas Komisijas priekšsēdētāja Žana Kloda Junkera vizīte Vašingtonā.

"Viens aspekts, kā šīs attiecības sakārtojas vizuāli vai verbāli, bet otrs - kas notiek tālāk. Ceru, ka šī vizīte būs grūdiens, lai turpmāk noritētu konstruktīvas sarunas par to, kas notiek ar tirdzniecības jautājumiem, par enerģētikas sadarbību, kas ļoti interesē ASV. Tas ir tas, kas nosaka reālo politiku un reālās attiecības valstu starpā. Komentāri var būt ļoti dažādi, bet ne vienmēr tie atspoguļo valstu reālo attiecību raksturu," akcentēja vēstnieks.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu