Paģiru laikā cilvēka smadzenes ir kā pēc kontūzijas (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Eksperti atklājuši, ka alkohola intoksikācijas negatīvais efekts turpinās ilgi pēc tam, kad cilvēks jau ir skaidrā.

Pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Psychophysiology”, zinātnieki oficiāli apstiprināja, ka paģiras samazina smadzeņu elektrisko aktivitāti, īslaicīgi traucējot smadzeņu funkcijas. Rezultātā gan jaunu lietu apgūšana, gan svarīgu lēmumu veikšana paģiru dienā nav ieteicama.

Līdzīgi smadzeņu elektriskā aktivitāte samazinās kontūzijas gadījumā.

“Zināms, ka, atrodoties alkohola reibumā, mūsu smadzeņu darbība ir traucēta un izmainīta. Līdz šim daudz mazāk bija zināms, kas notiek smadzenēs paģiru laikā. Mēs parasti jokojam par to, ka paģirās cilvēki ir nedaudz lēni, tāpēc bija interesanti noskaidrot, cik ļoti paģiras ietekmē cilvēka mācīšanās un spriešanas spēju,” izdevumam “PsyPost” komentēja pētījuma autors Olavs E. Krīgolsons (Olav E. Krigolson).

Pētījuma praktiskajā daļā 62 studenti piedalījās datora vadītā azartiskā spēlē, kamēr pētnieki mērīja studentu smadzeņu aktivitāti. Gandrīz puse no pētījuma dalībniekiem bija iepriekšējā vakarā izdzēruši sešus alkoholiskos dzērienus.

Rezultātā apstiprinājās, ka paģiru mocītie studenti sasniedza ievērojami sliktākus rezultātus nekā tie, kuri alkoholu iepriekšējā vakarā nebija lietojuši.

“Praktiski runājot, ja tev ir paģiras, tad vajadzētu izvairīties no jaunu lietu apgūšanas vai svarīgu lēmumu pieņemšanas. Ja plāno iedzert, tad nākamo dienu labāk izbrīvē,” piebilda Krīgolsons.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu