Putins: Hodorkovska lieta nav mazinājusi investoru uzticību (2)

LETA/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins paziņoja, ka magnāta Mihaila Hodorkovska ieslodzīšana cietumā un naftas kompānijas "Jukos" sagrāve nav ietekmējušas investoru uzticēšanos.

Sarunā ar Nīderlandes žurnālistiem pirms vizītes Nīderlandē Putins teica, ka "Moody''s Investors Service" 25.oktobra lēmums paaugstināt Krievijas parādu kredītreitingu un kāpums vērtspapīru tirgū nodrošina investoru uzticības saglabāšanos. Jautāts, vai, viņaprāt, Krievija būtu varējusi labāk rīkoties Hodorkovska lietā un vai šī lieta ir nobiedējusi investorus, Putins atbildēja: "Ja runājam par uzticības graušanu, man jāteic, ka Krievijas reitings nemitīgi paaugstinās, un tāpēc baumas par uzticības mazināšanos Krievijas ekonomikai ir ievērojami pārspīlētas." Hodorkovska cīņa pret varas iestādēm dominēja Krievijas politikā kopš viņa aresta 2003.gada oktobrī, kad amatpersonas pretrunīgi izteicās par šo lietu, radot iespaidu par šķelšanos Kremlī. Pagājušajā mēnesī viņš tika pārvietots no cietuma Maskavā uz koloniju Sibīrijā, kur viņam jāizcieš astoņu gadu cietumsods. Hodorkovskis, kuru kādreiz uzskatīja par Krievijas bagātāko cilvēku, arī no savas Sibīrijas cietuma kameras kritizē Kremli. Putins reti izsakās par Hodorkovska lietu, taču šoreiz viņš lika saprast, ka magnāts devis triecienu valstij no muguras un valsts pienākums bijis nodrošināt likumu ievērošanu. Putins gan neiedziļinājās detaļās. "Cilvēki, kuri darbojas valstij aiz muguras, nodara kaitējumu paši saviem pilsoņiem, ārvalstu partneriem un investoriem, kuri mēģina strādāt un strādā mūsu tautsaimniecībā," sacīja Putins. "Šādi cilvēki ar savu rīcību rada to korupciju, par kuru mēs tik daudz runājam." Atbalstītāji saka, ka Hodorkovskis ieslodzīts cietumā, lai varētu sadalīt kompāniju "Jukos" un sodīt viņu par Putina kritizēšanu. Amatpersonas noraida šo viedokli un saka, ka Hodorkovskis iztēlojot sevi par politisko mocekli, lai slēptu savu vainu.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu