Lietuva apsver iespēju būvēt jaunu AES

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Lietuvas valdība ir sākusi pētīt iespējas vēl vienas atomelektrostacijas (AES) celtniecībai. Jaunā AES aizstātu Ignalinas reaktoru, kuru paredzēts slēgt 2009. gadā.

Ideju par AES būvniecību Lietuvas premjerministrs Aļģirds Brazausks publiskoja pēc tam, kad šonedēļ bija ticies ar Pasaules enerģijas padomes Lietuvas komitejas pārstāvi Leonu Asmontu, ziņo ITAR-TASS.

A. Brazausks uzskata, ka jaunceļamajai AES ir jābūt simtprocentīgi komerciālam projektam. "Valdība noformēs ekonomisko, likumdošanas un finansiālo bāzi, lai [projektam] piesaistītu investorus 2006. gada pirmajā ceturksnī," sacīja premjers. AES varētu tikt pabeigta laikposmā no 2015. līdz 1017. gadam.

Eiropas Savienība, uzņemot Lietuvu, pieprasīja slēgt Ignalīnas AES. Pirmā reaktora darbība tika apturēta 2004. gadā, taču reaktori, kas vēl darbojas, nodrošina 80 procentus Lietuvas elektroenerģijas patēriņa.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu