AT Senāts atzīst par nelikumīgu Ausekļa ielas nama bēniņu privatizāciju

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Augstākās tiesas (AT) Senāts šodien atstāja nemainītu AT 27.janvārī pieņemto spriedumu, ar kuru par nelikumīgu atzīta Ausekļa ielas 3.nama bēniņu privatizācija. Šis Senāta spriedums ir pirmais tā sauktajās bēniņu lietās, kurās Ģenerālprokuratūra apstrīdējusi vairāku Vecrīgas namu bēniņu privatizācijas likumību.

Jau informējām, ka Rīgas apgabaltiesa prokuratūras prasību noraidīja, savukārt AT šā gada 27.janvārī apmierināja Ģenerālprokuratūras Personu un valsts tiesību aizsardzības departamenta prokurora Gunta Akmeņkalna prasību, kuru viņš cēla Ausekļa ielas nama iemītnieku Daces Štālas, Andras un Elitas Ozoliņu, kā arī Dagnijas Birzgales interesēs. Šodien pasludinātais Senāta spriedums ir galīgs un nav pārsūdzams. Atbildētāju statusā šajā lietā ir Rīgas pilsētas Valsts un pašvaldības dzīvojamo māju privatizācijas komisija (RDzMPK) un advokāts Viljams Spure, kurš iegādājies šo īpašumu. Prasībās pret vairākiem Rīgas centra namu privatizētājiem un namu privatizācijas komisijām lūgts atjaunot namu iedzīvotāju kopīpašumu uz bēniņiem un pagrabstāviem, kas privatizēti kā mākslinieku darbnīcas. Prokurors Akmeņkalns iepriekš skaidroja, ka telpas, kurās izvietotas mākslinieku darbnīcas, arī vajadzēja nodot privatizācijai un tām bija jābūt iezīmētām namu inventarizācijas lietā. Taču tas neesot izdarīts. Savukārt citā lietā, kurā prokuratūra apstrīdēja Grēcinieku ielas 11.nama bēniņu privatizāciju, šodien Senāts pieņēma lēmumu šo strīdu nodot izskatīšanai paplašinātā sastāvā. Strīdā par Grēcinieku ielas 11.nama bēniņu privatizāciju AT šā gada 1.martā apmierināja Ģenerālprokuratūras prasību, kas celta Tamāras Gordinas un Emmas Romanovas interesēs pret RDzMPK un līdzatbildētājiem Gunāru Platpīru un Andu Stepanoviču. Tiesa atzina par nelikumīgu nama Grēcinieku ielā 11 bēniņu koplietošanas telpu privatizāciju. Bēniņu domājamās daļas atzītas par nama iedzīvotāju kopīpašumu. Otra prasība par Grēcinieku ielas 11.nama bēniņu privatizāciju patlaban atrodas AT, kas to paredzējusi izskatīt oktobrī. Šajā prasībā apstrīdēta nama Vecrīgā, Grēcinieku ielā 11, bēniņu koplietošanas telpu privatizācijas likumība un darījumi, ar kuriem pie īpašuma tikusi Saeimas deputāte Inese Šlesere (LPP). AT 14.jūnijā izlēma apmierināt Ģenerālprokuratūras prasību, kas celta Ineses Kokares un Aleksandra Tjutereva interesēs pret RDzMPK, Lailu Kelli, Gintu Kronbergu un Vladimiru Taurēnu. Tiesa jau pieņēmusi lēmumus arī dažās citās ar bēniņu privatizācijas likumību saistītajās lietās.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu