Izbeidz tiesvedību Jaunalksnes strīdā ar "Baltkom TV" un Šmidri

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Rīgas Centra rajona tiesa šodien izbeidza tiesvedību Latvijas Televīzijas (LTV) žurnālistes Ilzes Jaunalksnes prasībā pret SIA "Baltkom TV" un šīs kompānijas direktoru Pēteri Šmidri par godu un cieņu aizskarošu ziņu atsaukšanu un 10 000 latu atlīdzības piedziņu. Tiesvedība lietā izbeigta, jo Jaunalksne ir iesniegusi tiesai vēstuli, kurā norāda, ka prasību neuztur un atsakās no visiem prasījumiem.

Lēmumu var pārsūdzēt desmit dienu laikā Rīgas apgabaltiesā. Jaunalksne sacīja, ka abu pušu juristi panākuši vienošanos par mierizlīgumu, tādēļ prasība atsaukta. Juristi vienojušies, ka Šmidre atsauks arī savu prasību pret Latvijas Televīziju. Tas gan nenozīmējot, ka puses atsakās no saviem viedokļiem, sacīja Jaunalksne. Žurnāliste norādīja, ka lieta pirmās instances tiesā skatīta vairāk nekā gadu. "Laiks šajā gadījumā ir dārgāks un man jāpievēršas savu tiešo pienākumu pildīšanai," sacīja Jaunalksne. Jau ziņots, ka iepriekš tiesnese ierosināja abām pusēm vienoties par mierizlīgumu, atsaukt prasības tiesā un mācīties no kļūdām, jo esot zudusi lietas aktualitāte. Kā ziņots, prasība tiesā bija celta par "Baltkom TV" 2003.gada rudenī izplatīto un Šmidres parakstīto paziņojumu presei jeb preses relīzi. Tajā apšaubīta LTV žurnālistes profesionalitāte un viņas darbībai digitālās televīzijas lietderības izpētē, pēc Jaunalksnes domām, veltīti nepatiesi, godu un cieņu aizskaroši izteikumi. Tiesai tika lūgts uzlikt par pienākumu Šmidrem un "Baltkom TV" atsaukt tajā publicētās ziņas, kas esot nepatiesas un kuru mērķis un izteiksmes forma esot vērtējama kā aizskaroša. Prasībā bija lūgts atvainoties žurnālistei, mēneša laikā no sprieduma spēkā stāšanās dienas nosūtot atvainošanos kā preses relīzi publicēšanai ziņu aģentūrā LETA. Šmidre un "Baltkom TV" prasību neatzina. Paskaidrojumos tiesai atbildētāji norādīja, ka preses paziņojums izplatīts tādēļ, ka vairākos sižetos LTV raidījumā "Panorāma" par AS "Digitālais Latvijas radio un televīzijas centrs" fakti par abu atbildētāju darbību atspoguļoti pretēji tam, ko Šmidre apgalvojis intervijā. Turklāt tiesības uz vārda brīvību ļauj atbildētājiem veidot savu viedokli un savus uzskatus un tas darīts ar preses starpniecību. Strīdīgais preses paziņojums kalpojis sabiedrības interesēm, tas bijis publiskās diskusijas faktors, kam "ir nozīmīga loma vārda brīvības kontekstā", uzskatīja atbildētājs. Latgales priekšpilsētas tiesa 2004.gada 30.jūlijā daļēji apmierināja Šmidres prasību pret LTV un piedzina 3000 latu kompensāciju, kā arī uzlika par pienākumu LTV atsaukt kā nepatiesu 2003.gada 5.oktobra raidījumā "Panorāma" izteiktos paziņojumus un atvainoties Šmidrem. LTV par šo spriedumu iesniedza apelācijas sūdzību Rīgas apgabaltiesā. Apgabaltiesas Civillietu tiesu kolēģijas kancelejas vadītāja Inta Simakova sacīja, ka šo Šmidres un LTV strīdu par godu un cieņu aizskarošu ziņu atsaukšanu apelācijas kārtībā plānots izskatīt 2006.gada 30.janvārī plkst.12.30.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu