Patiesība vai meli? Vai tiešām cilvēki brauc uz Angliju nevis ātro, bet hipotekāro kredītu dēļ? (8)

Re:Baltica
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: SCANPIX

Lai ierobežotu viltus ziņu straujo izplatību internetā, svarīgi mācēt (un mācīties!) tās atpazīt. Šim nolūkam Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centrs Re:Baltica izveidojis spēli www.faktiem.lv, kur ikviens var ziņot par maldinošiem internetā publicētiem rakstiem un piedalīties to izvērtēšanā.

Foto: faktiem.lv

Šonedēļ dalībnieku un ekspertu komanda pārbaudīja laikraksta “Dienas Bizness” interneta vietnē publicēto ziņu, kurā viens no ātro kredītu sniedzējiem apgalvoja, ka cilvēki braucot uz Angliju nevis ātro, bet hipotekāro kredītu dēļ.

Faktiem.lv šo rakstu pārbaudījuši 16 lietotāji, un viņu vērtējumā tas ir puspatiess. Ziņā lietotāji atpazinuši tādas problēmas kā informācijas avotu trūkumu, emocionālu valodu, pretējās puses viedokļa iztrūkumu, kā arī virsraksta neatbilstību tekstam.

Kur palikuši fakti?

Rakstā novērojama tipiskā “klikšķu biznesa” problēma, ka vesela ziņa ar gana ambiciozu virsrakstu tiek balstīta uz viena cilvēka pāris izteikumiem. Lai arī Bino.lv vadītājs Toms Jurjevs kategoriski izsakās par latviešu emigrācijas iemesliem, rakstā trūkst gan pamatojuma viņa teiktajam, gan konteksta par ātro kredītu nozares problēmām.

“Emocionāls raksts, kurā nav atspoguļoti ne emigrantu aizņēmumi, ne arī to skaits. Kā arī vienpusējs viedoklis,” komentējis "4Facts" lietotājs Normunds Medens.

"4facts" lietotāja Ingvilda Zālīte norāda uz pārlieku emocionālu valodu rakstā, kā arī to, ka lietas netiek sauktas īstajos vārdos: “Nav atklāta patiesā problēma, proti, cilvēkiem problēmas rada: a) augstie kredītprocenti par nebanku kredītiem, b) vairākkārtējas pagarināšanas, kas pārvērš vienu it kā nelielu kredītu lielā problēmā. Par nepilnībām ātro kredītu regulējumā tiek runāts gari un plaši, tādēļ ir dīvaini, ka liela kredītdevēja vadītājs taisnojas, nevis balstās faktos. Ļoti emocionāli, tomēr patiesumu var apšaubīt.”

Ja ieintriģējām tevi, dodies uz faktiem.lv un pārbaudi citus rakstus, piemēram, par santehniķi Arno, kurš palīdz bērniem nenokrist bezdibenī.

Foto: faktiem.lv
Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu