Vai transvestīti ir bīstami sabiedrībai? (39)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Uz šo jautājumu pirmajā TV5 jaunā “Dāvida šova” raidījumā atbildi rast centās visnotaļ raiba kompānija, kurā ietilpa gan kāds transvestīts un viņa draugi, gan psihoterapeits un pat viens no odiozā nacionālista Aivara Gardas cīņubiedriem. Raidījuma vadītājs, protams, skandalozais un vienmēr ironijas pilnais modes mākslinieks Dāvids.

Lapsa Kūmiņš – tieši tā sevi dēvē kāds Rīgas tramvaja vadītājs, kurš nekautrēdamies atzīstas, ka ir transvestīts, tātad cilvēks, kuram laiku pa laikam patīk pārģērbties pretējā dzimuma drēbēs, tomēr saglabājot sava dzimuma identitāti. Ikdienā viņš gan sievieti netēlo, jo pat vīrieša drānās šis cilvēks saskaras ar apkārtējo nicinājumu. Jo viņš atšķiroties. Uz tiešu Dāvida jautājumu, kuram dzimumam Kūmiņš (vai varbūt Kūmiņa?) galu galā gultā dod priekšroku, atbilde ir mulsinoša – transvestītam seksa neesot jau kopš 16 gadu vecuma. Pirmā seksuālā pieredze viņam bijusi ar vīrieti un sievieti vienlaicīgi (!). Šobrīd pēc šādiem kontaktiem neesot vajadzības un no seksuālās enerģijas Kūmiņš atbrīvojas, fotografējot pats sevi erotiskās pozās.

Odiozā nacionālista un homoseksuālistu nīdēja Aivara Gardas cīņubiedrs Ainis Sproģis savukārt ir pārliecināts – Lapsa Kūmiņš ir slims un bīstams sabiedrībai. Turklāt transvestīti graujot arī latviešu tautas gara mantojumu. Tiesa, kā to vēlāk konstatē ne viens vien klātesošais, nopietni argumentēt savu viedokli viņš nespēj, vien atkārto, ka šādus cilvēkus vajag ārstēt un ka šie slimie ar mediju palīdzību cenšas inficēt veselos. Par to viņam esot pavēstījuši seksopatologi un specifisku interneta resursu apmeklējumi. Taču, kad, paklausot Aiņa ieteikumam transvestītu problēmas izzināšanā un risināšanā iesaistīt psihologus, studijā patiešām ierodas psihoterapeits Māris Siliņš, viņš daudziem par pārsteigumu atzīst: “Lapsa Kūmiņš varētu būt manā gaumē.” Psihoterapeits arī paziņo, ka par sievieti pārģērbies vīrietis sabiedrībai nekādi nevar būt bīstams, jo tas parasti no sabiedrības vairās. No viņa raidījuma laikā arī uzzinām, ka transvestīti psihologa palīdzību parasti nemeklē, jo neizjūtot tādu vajadzību. Citādi ir ar transseksuāļiem jeb cilvēkiem, kas jūtas iesprostoti nepareizā dzimuma ķermenī. Tie ar psihologu nākot konsultēties, lai izlemtu, vai piekrist dzimuma maiņas operācijai, kuru viņš principā atbalstot, jo tā palīdz ārstēt šo nopietno psihes pataloģiju.

Kā izrādās, nav jābūt transvestītam, lai vīrietis pārtaptu par sievieti. To apliecina vēl viens vakara viesis, muzikālo parodiju meistars Vadim Jazz, kurš raidījuma gaitā iejutās gan Tīnas Tērneres, gan seksa simbola Elvisa Preslija ādā. Par sievieti prasmīgu meistaru rokās pārtapa arī kāds nejauši izvēlēts “Dāvida šova” skatītājs. Viņš atzīst, ka šādā ietērpā jūtoties visnotaļ ērti. Arī uz darbu tādā veidolā varētu aiziet, vien neesot tādas vajadzības.

Par to, vai Lapsa Kūmiņš patiesi ir transvestīts pēc pārliecības, vai arī dziļi nelaimīgs cilvēks, kas, nespējot sadraudzēties ar citiem sabiedrības locekļiem, šādi mēģina pievērst sev kaut mazumiņu uzmanības, skaidrībā nav ticis nedz Dāvids, nedz skatītāji, kuru balsis arī interaktīvajā aptaujā par pozitīvu vai negatīvu attieksmi pret šādiem cilvēkiem sadalījās līdzīgi.

Taču uz pašu svarīgāko jautājumu - vai slimāks ir cilvēks, kurš, iespējams, psiholoģiskas traumas dēļ ir kļuvis atšķirīgs no sabiedrības, vai arī tā sabiedrības daļa, kas savas neiecietības un tolerances trūkuma dēļ šiem cilvēkiem pārbrauc pāri kā ar ceļa rulli, - ir jāatbild katram pašam.

Komentāri (39)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu