Vakcinācija pēc jūsu vēlēšanās

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

SIA „Palīdzības dienests” vakcinācijas kabinets Šmerļa ielā 2 (Renemaņa privātklīnikā) piedāvā vakcinēties pret ērču encefalītu ik dienu (arī brīvdienās) 24 stundas diennaktī. Ir iespējams pieteikt izbraukuma vakcināciju, lai vakcinētos mājās vai darbavietā. Izbraukuma vakcināciju var pieteikt pa tālr. 7520930 vai internetā: www.vakcinacija.lv. Vakcinācija ir visdrošākā aizsardzība pret ērču encefalītu.

Patlaban, kad diennakts vidējā temperatūra nepārsniedz +7 grādus un ērces vēl nav aktīvas, ir vispiemērotākais laiks, lai sāktu vakcinēšanos un droši sagaidītu dabas atmošanās skaistumu.

Latvijā ir reģistrētas un pieejamas Vācijā un Austrijā ražotas vakcīnas pret ērču encefalītu. Klīniski pētījumi apstiprina, ka šīs vakcīnas ir savstarpēji aizstājamas, piemēram, ja vakcinācija sākta ar Austrijā ražotu vakcīnu, to drīkst turpināt arī ar Vācijā ražoto, un otrādi. Atbilstoši jaunākajām Pasaules Veselības organizācijas un Eiropas Zāļu novērtēšanas aģentūras vadlīnijām Vācijā ražotās vakcīnas nesatur konservantu vai stabilizatoru, kas teorētiski var izraisīt alerģiskas reakcijas. Ir pieejamas arī īpaši bērniem paredzētas vakcīnas. Ja jums ir veselības apdrošināšanas polise, kurā iekļauta apmaksāta vakcinācija, tad jūsu potēšanas izmaksas segs apdrošinātājs.

Tā kā nav specifisku medikamentu, kas iedarbotos uz encefalīta vīrusu, tad visdrošākā aizsardzība ir laikus veikta profilakse, t.i., vakcinācija. Remantadīna agrīna profilaktiska lietošana pirmajās dienās pēc ērces piesūkšanās nav efektīva aizsardzība. Specifisko imūnglobulīnu citās Eiropas valstīs tikpat kā nelieto, jo tā iedarbība ilgst tikai apmēram vienu mēnesi; ja pēc šā laika atkal piesūcas ērce, imūnglobulīns jāievada atkārtoti. Tādēļ imūnglobulīns nevar aizstāt vakcināciju, kas nodrošina aizsardzību vismaz uz trim gadiem (pēc pabeigta primārās imunizācijas kursa), turklāt vakcinācija ir ievērojami lētāka.

2004. gadā ar ērču encefalītu saslima 251 Latvijas iedzīvotājs. Vērā ņemams ir fakts, ka pērn, salīdzinot ar periodu no 1999. līdz 2003. gadam, nodarbināto pacientu skaits ir palielinājies par 7%. Pērn 35% ērču encefalīta slimnieku bija nodarbinātie, tikpat daudz (35%) - nenodarbinātie, 23% - pensionāri, 4% - profesionālā riska grupa, 3% - studenti.

Gandrīz visā Latvijas teritorijā ir augsts risks saslimt ar ērču encefalītu. Vislielākā saslimstība konstatēta Kurzemē – Ventspils, Liepājas un Talsu rajonā. Liela saslimstība joprojām ir Rīgas, Tukuma, Jelgavas, Ogres, Gulbenes, Balvu, Rēzeknes un Ludzas rajonā.

Ērču encefalīts sākas ar gripai līdzīgiem simptomiem, kas pēc 3-5 dienām izzūd, radot mānīgu izveseļošanās sajūtu. Apmēram nedēļu cilvēks jūtas vesels, bet pēc tam pēkšņi sākas slimības otrais vilnis, kas daļai slimnieku noris drudža formā, bet pārējiem pievienojas nervu sistēmas iekaisuma simptomi, kam ir dažāda smaguma pakāpe. Daudzos gadījumos ērču encefalīts atstāj sekas: smagākās ir kustību traucējumi un paralīze, nereti - galvassāpes, atmiņas pavājināšanās, nespēks un samazinātas darbaspējas pat vairākus gadus pēc slimības. Bērniem ērču encefalīts var radīt garīgu atpalicību.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu