Kas nosaka bērna dzimumu

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Artūrs Andžs

Brīdī, kad liktenīgais spermatozoīds ir saticis laimīgo olšūnu, bērniņš ir ieņemts — viņa dzimums ir noteikts, un to vairs nevar ietekmēt.

Taču, vai ir iespējams ko darīt pirms ieņemšanas, lai tiktu tieši pie meitas vai dēla, atbildes palīdzēja rast vecmāte Astrīda Millere, ginekoloģe Inta Bērziņa un seksologs Dainis Balodis.

Zēni skrien ātrāk

Zināmi daudzi padomi un paņēmieni, kā cilvēki cenšas ietekmēt topošā bērna dzimumu, taču tikai nedaudziem paņēmieniem ir bioloģisks vai fizioloģisks izskaidrojums. Protams, neviena no šīm metodēm nav pilnīgi droša. Jebkurā gadījumā bērniņa dzimumu nosaka kādi augstāki spēki.

Vecmāte A. Millere uzskata, ka cilvēku spēkos ietekmēt topošā bērniņa dzimumu pašlaik tikpat kā nav iespējams. «Esmu dzirdējusi, ka sievietes pirms bērniņa ieņemšanas likušas cirvi zem gultas, lai ieņemtu dēlu, vai karoti zem spilvena, lai tiktu pie meitas. Vēl citas mēģina ietekmēt bērniņa dzimumu, rēķinot asinsgrupas, taču, manuprāt, visas šīs metodes ir tikai pasakas pieaugušajiem.»

Vecmātei ir zināma viena metode, kā ieņemt konkrēta dzimuma bērniņu, kurai ir arī bioloģisks izskaidrojums. «Ja dzimumakts notiek pirms sievietes ovulācijas, ir daudz lielāka iespēja ieņemt zēnu. Savukārt, ja apaugļošanās notiek pēc ovulācijas, visticamāk, tiks ieņemta meitene.»

Tas izskaidrojams ar to, ka dzimumakta brīdī, kad miljoniem spermatozoīdu skrien apaugļot olšūnu, pa priekšu skrien spermatozoīdi — zēna dzimuma informācijas nesēji, kas satur XY hromosomas, jo viņiem ir atšķirīga hromosomas kājiņa. Savukārt tiem seko spermatozoīdi, kas nes meiteņu informāciju — satur XX hromosomas. Ginekoloģe I. Bērziņa piebilst — ja bērniņš ieņemts tieši ovulācijas brīdī, pastāv ļoti liela iespēja, ka būs zēns.

Pēc orgasma zēni, pirms — meitenes

I. Bērziņa uzskata, ka topošā bērniņa dzimums ir atkarīgs no sievietes, jo ieņemšanas brīdī viņas olšūna ir tā, kas izvēlas spermatozoīdu — ar zēna vai meitenes informāciju. Tas ir pierādīts arī zinātniski. To var novērot arī dabā, kad riesta laikā tēviņi cenšas pievērst mātītes uzmanību — tieši viņa ir tā, kas izvēlas spermas donoru.

Ja pēc dzemdībām, nesagaidot pirmo normālo pēcdzemdību menstruāciju, sieviete atkal kļūst grūta, pastāv liela iespēja ieņemt tā paša dzimuma mazuli, kāds ir iepriekšējam bērnam. Savukārt, ja jauna grūtniecība iestājas pēc tam, kad bijusi viena normāla pēcdzemdību menstruācija, visticamāk, tiks ieņemts pretējā dzimuma mazulis.

Statistiski ir arī pierādīts, ka sievietēm, kurām organismā ir augsts vīrišķo hormonu līmenis, zēni dzimst biežāk.Pēc orgasma sievietei atslābst maksts muskulatūra un izlīdzinās krokas, tādēļ, ja bērniņš tiek ieņemts pēc tā, ieņemt zēnu ir lielākas izredzes. Savukārt, ja sperma makstī nokļūst pirms orgasma vai arī sievietei bērniņa ieņemšanas reizē tā vispār nav bijis, visticamāk, tiks ieņemta meita.

Līdz šim nav izdevies bioloģiski pamatoti izskaidrot, kādēļ dažās ģimenēs dzimst tikai meitas, bet citās — tikai zēni. Mēdz uzskatīt, ka ģimenēs, kur maigums un mīlestība būtu vairāk nepieciešama, biežāk dzimst meitas. Savukārt tajās, kur dzimst tikai zēni, vecākiem iespējams nedaudz pietrūkst mērķtiecības, enerģiskuma. «Ja jūsu ģimenē dzimst tikai viena vai otra dzimuma bērni, varbūt būtu vērts par to aizdomāties,» ierosina I. Bērziņa.

Savukārt seksologs D. Balodis novērojis — reizēm mēdz būt tā: ja sievietei dzimst tikai meitas, pēc tam šīm meitām dzimst tikai dēli. Savukārt nākamajā paaudzē dēliem atkal dzimst tikai meitas un tā tālāk.

Kosmoss un maģija

Topošā bērniņa dzimums lielā mērā atkarīgs arī no kosmosa — zemes magnētiskajiem laukiem, mēness un saules aktivitātēm. Saules aktivitātes laikā biežāk tiek ieņemti dēli, savukārt mēness aktivitātes laikā — meitas. Ne velti latviešu folklorā bieži runā par Mēness meitu un Saules dēlu.

I. Bērziņa stāsta, ka, piemēram, Arizonas indiāņiem ļoti bieži pirmdzimtie ir zēni. «Iespējams, šajās neskartajās civilizācijās bērna radīšanas procesi ir saistīti ar dažādiem maģiskiem rituāliem un, dzīvodami daudz ciešākā saskarsmē ar dabu un kosmosu, Arizonas indiāņi ir smalki aprēķinājuši, kad jāslēdz laulības un kurā brīdī jāieņem bērns, lai pirmdzimtais būtu zēns. Bet varbūt tas atkarīgs no uztura, ko viņi lieto,» prāto mediķe.

Reizēm sievietes, lai noteiktu bērna dzimumu, mēģina to aprēķināt. Ja bērns tiek ieņemts sievietei esot pāra gadu vecumā (piemēram, 20, 34 gados) un pāra mēnesī (piemēram, februārī, aprīlī), ir lielāka iespēja ieņemt meitu. Tāpat tas ir arī nepāra gados un nepāra mēnesī. Savukārt, ja bērniņa ieņemšana notiek sievietei esot pāra gados un ir nepāra mēnesis (vai arī otrādi — sieviete ir nepāra vecumā un ir pāra mēnesis), visticamāk, tiks ieņemts dēls. Turklāt šādā veidā, mēģinot ietekmēt bērniņa dzimumu, svarīgi, lai ovulācija būtu mēneša vidū. Speciālisti gan neiesaka pārāk paļauties uz šo metodi.

Ietekmē arī uzturs

Daktere Millere atklāj, ka topošā bērna dzimumu var ietekmēt arī uzturs, kādu vecāki lietojuši ilgstošā laika periodā pirms bērna ieņemšanas. Uzturs organismā rada noteikta skābuma līmeni. Lietojot asus, sāļus produktus, kas satur daudz nātrija un kālija, organismā ir skābāka vide.

Savukārt piena produkti, augļi un dārzeņi, kas satur daudz kalcija un magnija, organisma skābo vidi padara sārmaināku. Hromosomas, kas nes zēnu informāciju, ir izturīgākas skābākā vidē. Savukārt tās, kas nes meiteņu informāciju, ir izturīgākas sārmainākā vidē. Ar to arī var izskaidrot, kādēļ veģetāriešiem meitenes dzimst četras reizes biežāk nekā zēni.

Regulē sociālie apstākļi

D. Balodis ir pārliecināts, ka zēnu un meiteņu dzimstību regulē daba un zināmā mērā ietekmē arī sociālie apstākļi. Piemēram, sociologi pierādījuši, ka pēc kariem vairāk dzimst zēni nekā meitenes. Pēc Otrā pasaules kara Eiropas valstīs un Amerikā krietni pieauga zēnu dzimstība. Mēdz teikt, ka vairāk zēnu dzimst arī pirms kara, taču tas nav pierādīts. Novērots arī, ka situētākās ģimenēs biežāk dzimst meitenes, bet cilvēkiem, kas ir materiāli mazāk nodrošināti, vairāk dzimst zēni.

Pastāv zināma saistība arī ar topošo vecāku profesiju. Novērots, ka vīriešiem vīrišķīgās profesijās, piemēram, kara lidotājiem, akvalangistiem, kosmonautiem, arī anesteziologiem, reanimatologiem, biežāk dzimst meitas. «Profesijās, kas saistītas ar spiediena maiņām, piemēram, kosmonautiem, spiediena ietekmē organismā samazinās vīrišķo hormonu līmenis. Ar to var izskaidrot, kādēļ viņiem biežāk ir meitas,» uzskata I. Bērziņa.

Austrumos uzskata šādi…

Savukārt Austrumos pastāv uzskats, ka topošā bērna dzimums atkarīgs no tā, kurš partneris ieņemšanas brīdī ir vairāk uzbudināts. Ja vīrietis, visticamāk, tiks ieņemts zēns. Austrumu zemēs jau kopš seniem laikiem svarīgāki ir zēni — dzimtas turpinātāji, tādēļ dzimumakta laikā tiek izmantotas speciālas vielas un smaržas, kas uzbudinoši iedarbojas tieši uz vīrieti. Turklāt vēdiskajā kultūrā uzskata, ka dzimumdzīve ir prieciņš, kas vairāk domāts vīriešiem nekā sievietēm.

Ķīnieši uzskata: ja sieviete apaugļojas četru dienu laikā pēc mēnešreizēm, visticamāk, gaidāms zēns. Savukārt, ja apaugļošanās notiek piektajā dienā pēc mēnešreizēm vai vēlāk, dzims meita.

Der ievērot!

Tomēr D. Balodis iesaka topošajiem vecākiem nekoncentrēties uz gaidāmā mazuļa dzimumu, bet gaidīt bērnu. Patiesībā taču visi mazuļi ir vienlīdz mīļi un nes daudz prieka!

Ja no visas sirds gaida konkrēta dzimuma bērnu, bet sanāk otrādi, gribot negribot seko vilšanās. Šādā gadījumā jau pirms bērna ieņemšanas un gaidīšanas laikā, kad mazulim jau mātes miesās izveidojas cieša saikne ar vecākiem, viņam tiek it kā uzlikti konkrēta dzimuma rāmji. Nākotnē bērnam tas varētu radīt identitātes problēmas.

Katrs cilvēks ģenētiski manto noteiktu daļu sava dzimuma psiholoģiskā kodola. Otra kodola daļa bērnam ir no vecākiem. Ja vecāki noskaņojušies uz konkrēta dzimuma bērnu, bet cerības neattaisnojas, viņu dotā kodola daļa ir ačgārna. Šādā gadījumā, ja, piemēram, gaidītā dēlā vietā piedzims meita, viņas pašas identitāte teiks, ka viņa ir sieviete, bet vecāku dotā kodola informācija liks spēlēt pretējā dzimuma lomu. Meitenei, piemēram, varētu būt puiciska uzvedība.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu