Dzīvnieku izmantošana produktu pārbaudēs

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Vai esi kādreiz aizdomājies par to, ko patiesībā nozīmē dzīvnieku izmantošana viena vai otra produkta pārbaudēs? Un par to, cik tas ir nepieciešami, cik tas ir pareizi un godīgi attiecībā pret mazajiem brāļiem? Cilvēkiem vajag arvien jaunus produktus no jaunām sastāvdaļām, un joprojām turpinās miljoniem dzīvnieku ciešanas.

Kāpēc alternatīvas metodes izmanto tikai retais, ja to iegūtie rezultāti ir tikpat precīzi un pat vēl precīzāki? Nevēlēšanās kaut ko mainīt, neaizdomāšanās? Un nežēlība pret suņiem, žurkām, pērtiķiem, pelēm, jūrascūciņām, teļiem un citiem dzīvniekiem turpinās.

Citādāka attieksme mums varētu būt pret pētījumiem, kuros jau gadiem ilgi tiek meklētas zāles smagu slimību ārstēšanai. Taču arī tikai tajos gadījumos, kad alternatīvu metožu izmantošana nav iespējama. Jo zāļu ražotāji mums nemitīgi piedāvā jaunas un jaunas zāles pret galvassāpēm, citu par citu labāku...

Arvien jaunu kosmētikas līdzekļu, arvien jaunu sadzīves ķīmijas produktu testēšanā izmantot dzīvniekus ir pilnīgi nevajadzīgi. Gribam vērst jūsu uzmanību uz to, ka ir daudzas kompānijas, kas to nedara, kas ir pilnībā nostājušās pret dzīvnieku izmantošanu produktu drošības pārbaudēs, kuras pat neiepērk sev ražošanā nepieciešamās sastāvdaļas no tādiem piegādātājiem, kas veic šos nežēlīgos izmēģinājumus. Liela daļa šo kompāniju uz saviem produktiem liek zīmi – tādu, kas redzama uz žurnāla vāka vai šeit blakus. Citos gadījumos uz produkta var būt šāda vai līdzīga norāde:

AGAINST ANIMAL TESTING NO ANIMAL TESTING Kompānijas – gan tās, kas veic, gan tās, kas neveic izmēģinājumus ar dzīvniekiem, tu vari atrast internetā.

Dzīvnieku izmantošana eksperimentos – taisnīgums un alternatīvas Daudziem šampūniem un higiēnas produktiem, pirms tie nopērkami veikalā, veic drošības pārbaudes. Tas nozīmē, ka nebrīvē turētos dzīvniekus ieziež ar jauno produktu, lai redzētu, vai rodas ādas kairinājumi, iekaisumi... Izmēģinājumi ar dzīvniekiem farmācijā ir vēl sāpīgāki – dzīvniekiem tīšām izraisa slimību, lai pārbaudītu:

vai jaunās zāles ietekmēs slimību; vai zālēm ir kāda nopietna blakusiedarbība. Izmēģinājuma dzīvniekiem var attīstīties audzēji vai citi smagi sarežģījumi, tos bieži nogalina kādā pārbaudes posmā, lai zinātnieki varētu izpētīt dzīvnieku iekšas un konstatēt, vai nav radušās negatīvas sekas.

Un tas viss tiek darīts, lai mums piedāvātu plašu tablešu un ziedīšu sortimentu visās varavīksnes krāsās.

Kā nevairot ciešanas?

Izmēģinājumi ar dzīvniekiem galvenokārt ir ētikas jautājums. Pirms vairākiem gadiem sabiedrības sašutuma rezultātā daudzi plaša patēriņa preču ražotāji atsacījās savu produktu izmēģināšanā izmantot dzīvniekus. Tā vietā tika izstrādātas citas metodes – tikpat labas vai pat vēl labākas produktu drošības novērtēšanā. Piemēram, ķīmisku vielu izraisītu acu kairināšanā var izmantot ziedotas cilvēku acs tīklenes, mākslīgi radītu cilvēka ādu var izmantot ādas reakciju novērtēšanai.

Vai iespējams izbeigt izmēģinājumus ar dzīvniekiem?

Ja ražotāji nolēmuši izstrādāt kādu jaunu mazgājamo līdzekli vai kosmētikas produktu, mēs varam droši – lielākā daļa cilvēku piekristu, ka to izmēģināšanai vajadzētu izmantot zinātniski saprātīgas metodes bez dzīvniekiem. Vai pat vēl vairāk – ražotājs varētu izvēlēties jau zināmas drošas sastāvdaļas nezināmo un, iespējams, nedrošo sastāvdaļu vietā.

Nekur pasaulē likumdošana nepieprasa kosmētikas, higiēnas līdzekļu vai sadzīves ķīmijas izmēģināšanu uz dzīvniekiem. Lielākajā daļā valstu likumdošana vienkārši nosaka, ka kosmētikai un higiēnas līdzekļiem ir jābūt drošiem, lai tos izmantotu cilvēki. Kritiķi apgalvo, ka dati par izmēģinājumiem ar dzīvniekiem tiek izmantoti, lai aizsargātu kompāniju tiesu prāvās ar patērētājiem.

Turpināt eksperimentus ar dzīvniekiem ir vienkārši nevajadzīgi. Ir taču tik daudz produktu un tik daudz sastāvdaļu, kuru drošība ir pārbaudīta daudzu gadu gaitā, cilvēkiem tos izmantojot.

Bet kāda varētu būt mūsu attieksme attiecībā uz citiem ķīmisko produktu veidiem, piemēram, jaunām zālēm? Vai mēs esam gatavi ļaut ētikai pārspēt savu vēlmi pēc jauniem medikamentiem, kas var tikt galā ar visām slimībām? Daži no mums ir gatavi, citi laikam tomēr nav.

Dzīvnieku tiesību aizstāvji pieprasa izbeigt izmēģinājumus uz dzīvniekiem pilnībā. Britu zoologi jau 1959.gadā ierosināja šādas trīs lietas:

ja iespējams, aizstāt dzīvnieku izmantošanu zinātniskajos eksperimentos ar citām alternatīvām, piemēram, izmēģinājumiem uz šūnu kultūrām;

izmantot statistiku un samazināt eksperimentos izmantojamo dzīvnieku skaitu;

uzlabot eksperimentus tā, lai samazinātu dzīvnieku sāpes un ciešanas. Iegādājoties jaunu skaistumkopšanas vai higiēnas līdzekli, arī tu drīksti jautāt pārdevējam, vai tas ir izmēģināts uz dzīvniekiem. Un tu būsi patīkami pārsteigts, ka arī Latvijā tev tiks piedāvāta šāda izvēle. Pagaidām gan diemžēl reti kur.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu