Sodīs par bērnu atstāšanu bez vecāku uzraudzības (20)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ja vecāki vai viņu aizstājēji būs bez uzraudzības atstājuši bērnus līdz septiņu gadu vecumam, varēs noteikt sodu līdz 25 latiem, to paredz šodien Saeimas Bērnu un ģimenes lietu apakškomisijā atbalstītie grozījumi Bērnu tiesību aizsardzības likumā un Saeimas Juridiskajā komisijā atbalstītie grozījumi Administratīvo pārkāpumu kodeksā.

Kā pastāstīja apakškomisijas vadītāja Inese Šlesere (LPP), pieskatīt savus mazos brāļus vai māsas varēs arī bērni, kuri ir vecāki par 13 gadiem. Kā skaidroja Šlesere, patlaban tikai Civillikumā ir ierakstīta vispārīga norma, kas nosaka, ka vecāki nevar atstāt bez uzraudzības savus bērnus, kuri nav sasnieguši 18 gadu vecumu. Tomēr šī norma nedarbojas un neviens vecāks par savu nepieskatīto bērnu atstāšanu nav sodīts, lai gan Latvijā vecāku vainas dēļ ir bijuši traģiski negadījumi, kuros cietuši bērni. Turklāt "uzraudzība" juridiski ir daudz plašāks termins nekā "klātbūtne", piebilda deputāte. Šodien Juridiskā komisija atbalstīja arī virkni Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšlikumu APK, kas paredz noteikt sodu par bērnu atstāšanu bez uzraudzības un citu ar bērnu aprūpi saistītu pienākumu nepildīšanu. Komisijas atbalstītie priekšlikumi paredz, ka par bērna, kas nav sasniedzis septiņu gadu vecumu, atstāšanu bez uzraudzības viņa vecākiem vai personām, kas vecākus aizstāj, varēs izteikt brīdinājumu vai noteikt sodu līdz 25 latiem. Par tādu pašu darbību, ja tā izdarīta atkāroti gada laikā pēc soda uzlikšanas, naudas sods varēs būt no 25 līdz 50 latiem. Tādu pašu sodu varēs uzlikt arī par fizisku un emocionālu vardarbību pret bērnu. Par bērna iesaistīšanu pasākumos, kuros tiek vērtēts vienīgi viņa ārējais izskats, ja to izdarījušas amatpersonas vai kādas citas personas, kuru darbība ir saistīta ar pasākumu organizēšanu, varēs uzlikt naudas sodu līdz 50 latiem.

Komentāri (20)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu