Sensacionāli jaunumi prāmja „Estonia” lietā (62)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Sensacionāla informācija no Zviedrijas, iespējams, apstiprinās versiju, ka 1994.gada septembrī, Baltijas jūrā avarējušais prāmis „Estonia” ir nogremdēts apzināti. Kāds bijušais Zviedrijas muitnieks atzinies, ka saņēmis pavēli nepārbaudīt vienu kravas automašīnu, kurai ar prāmi „Estonia” no Tallinas bija jādodas uz Stokholmu.

Bijušais Zviedrijas muitas vadītājs apstiprinājis informāciju, ka prāmis „Estonia” izmantots slepeniem militāriem pārvadājumiem, tā ziņo laikraksts „Diena”. Informāciju sniedzis Zviedrijas muitas Jūras nodaļas vadītājs Lenards Henriksons. 1994.gada septembrī viņam muitas vadība pavēlējusi ielaist Zviedrijā kādu automašīnu no Igaunijas, to nepārmeklējot. Ir apgalvots, ka īpašā pavēle saņemta no augstākām instancēm. Bet automašīnā kastēs atradusies krievu militārā elektronika. Jaunā informācija liek secināt, ka versija par kuģa apzinātu nogremdēšanu stratēģiski svarīgas kravas dēļ var izrādīties pamatota. Par to LNT jau informēja dokumentālajā filmā „Prāmja „Estonia” bojāeja. 10 gadi”.

Tika teikts, ka mīklainas ir divas kravas automašīnas, kas uzbrauca uz klāja pēdējā brīdī. Viena no tām kravu deklarācijā tika ierakstīta ar roku, otra tur vispār neparādījās. Tā varētu būt īpaši svarīga krava, jo abas automašīnas uz kuģa uzveda militārs eskorts ASV formastērpos.

Par kravu interesējās slepenie dienesti. Tiek apgalvots, ka kravas auto atradušās narkotikas, kobalts un osmijs. Pastāvēja arī varbūtība, ka ar kuģi amerikāņi veduši Krievijā lēti iepirktos kosmiskos ieročus.

Zviedrijā uzskata, ka muitas vadītāja atzīšanās ir pietiekams iemesls, lai sāktu jaunu katastrofas izmeklēšanu. Oficiālā versija liecināja, ka kuģis nogrimis tādēļ, ka atlūza priekšgala aizvirtnis. LNT jau ziņoja, ka grupa Zviedrijas parlamentāriešu ir gatavi sākt jaunu, neatkarīgu prāmja „Estonia” katastrofas cēloņu izmeklēšanu.

Kuģis „Estonia” nogrima 1994.gada 28.septembrī Baltijas jūrā, ceļā no Tallinas uz Stokholmu. Bojā gāja 852 cilvēki.

Komentāri (62)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu