Kononovs gatavojas pārsūdzēt Latvijas tiesas spriedumu ECT

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Bijušais sarkanais partizāns Vasilijs Kononovs, kuru Latvijas tiesa atzinusi par vainīgu kara noziegumos, nolēmis sūdzēties Eiropas Cilvēktiesību tiesā, preses konferencē Maskavā žurnālistiem pavēstīja no Latvijas izraidītais Apvienotā krievu kopienu kongresa līdzpriekšsēdētājs Aleksandrs Kazakovs.

"Pašlaik tiek gatavota Kononova sūdzība Eiropas tiesā Strasbūrā. Viņš ir nolēmis pieprasīt savas apsūdzības bandītismā atvelšanu," stāstīja Kazakovs. Saskaņā ar Kazakova teikto Kononovs "pašlaik atrodas sliktā stāvokli, viņš cietumā zaudējis redzi". Kā ziņots, tiesā izskatītajā apsūdzībā teikts, ka Kononovs vadīja sarkano partizānu grupu, kas ieradās Mazo Batu sādžā, lai atriebtos tās iedzīvotājiem par it kā citas partizānu grupas nodošanu fašistiem. Partizāni viņa vadībā nogalināja Krupņiku ģimeni - Mihailu un viņa sievu Teklu, kura bija grūtniecības pēdējā mēnesī, kā arī Mihaila māti Veroniku. Šos cilvēkus dzīvus sadedzināja pašu mājā. Tekla bija mēģinājusi bēgt, taču partizāni viņu panākuši un pa logu iesvieduši degošajā mājā. Uzbrukumā tika nogalināti vēl vairāki cilvēki. 80 gadus vecais Kononovs tika arestēts 1998.gadā un atradās apcietinājumā līdz 2000.gadam, kad tika notiesāts, piespriežot pusotru gadu ilgu cietumsodu. Pēc sprieduma pasludināšanas viņš tika atbrīvots, jo piespriesto soda termiņu bija jau izcietis pirmstiesas apcietinājuma laikā. Pēc atbrīvošanas Kononovs pieņēma Krievijas pilsonību. 2001.gadā Latvijas tiesa, atkārtoti izskatot Kononova lietu, atzina viņu par vainīgu kara noziegumos un piesprieda viņam sešus gadus cietumā. Kononovs šo spriedumu pārsūdzēja, un lieta tika nosūtīta prokuratūrai papildus izmeklēšanai, viņu pašu atbrīvojot no ieslodzījuma sakarā ar slikto veselības stāvokli. Pagājušajā gadā Latgales apgabaltiesa Kononovam izvirzīto apsūdzību pārkvalificēja, atzīstot viņu par vainīgu bandītismā un atbrīvojot no piespriestā soda izciešanas sakarā ar noilguma iestāšanos. Šo spriedumu pārsūdzēja prokurors, un Latvijas Augstākā tiesas Krimināllietu kolēģija maijā atzina viņu par vainīgu kara noziegumos, piespriežot viņam gadu un astoņus mēnešus ilgu cietumsodu. Izskatot Kononova lietu kasācijas kārtībā, Augstākās tiesas senāts 28.septembrī šo spriedumu atstāja negrozītu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu