Kas nepieciešams skolai?

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Inga Kundziņa

Katru gadu skolēniem jāsagādā viss nepieciešamais skolai.

Tiem vecākiem, kuriem bērni iet pamatskolas pēdējās klasēs, tas rūpestus nesagādā — ir zināms, kur un, galvenais, ko pirkt. Taču jaunāko klašu skolēnu vecākiem «jāapgūst» veikali un vietas, kur iespējams iegādāties kancelejas preces.

Nepieciešamākā lieta neapšaubāmi ir skolas soma. To noteikti nevar pirkt, bērnam klāt neesot. Soma ir jāpielaiko, jāskatās, vai tā būs pietiekami ērta. Pirmo klašu skolēniem vispiemērotākās ir mugursomas — tās nostiprina stāju un ir labvēlīgas mugurkaulam. Labu somu var nopirkt par 10–15 latiem, ir pieejamas arī lētākas somas jau par 2–5 latiem, taču jāpievērš uzmanība, lai soma būtu no laba materiāla un izturētu grāmatu un citu nepieciešamo lietu svaru. Tomēr mugursoma ātri nolietojas un varbūt būs jāpērk katru gadu jauna.

Kas nepieciešams skolai?

Ielūkosimies skolēnam nepieciešamo lietu sarakstā skolas 1. klasei:

1. Parastais zīmulis. 2 gab. Tas būtu jāpērk ar vidēji cietu grafītu, lai nebūtu grūti ar to rakstīt.

2. Lodīšu pildspalva. 2 gab. Zilā krāsā. Vēlams, lai tā būtu bez atsperes.

3. Lineāls. 20–30 cm garš. Nevajadzētu pirkt lineālus, uz kuriem atzīmētas arī collas, lai skolēns neapjuktu.

4. Penālis. Tam jābūt obligāti, lai skolēnam būtu savu lietu kārtība.

5. Flomāsteri.

6. Krāsainie zīmuļi.

7. Akvareļkrāsas.

8. Guašas krāsas. Tām jābūt ar skrūvējamiem vāciņiem, lai krāsas neizlītu pa somu. Noteikti jābūt baltai un melnai krāsai, lai krāsas varētu jaukt.

9. Krītiņi. Vislabāk pirkt pasteļa krītiņus. Tie ir labāki par vaska krītiņiem un vieglāk klājas uz papīra.

10. Otas. Dažāda lieluma — gan plakanās, gan apaļās. Noderētu arī otiņa līmei.

11. Zīmēšanas bloks. Divi A4 un viens A3 formāta.

12. Aplikāciju papīrs. Vēlams, lai tas būtu krāsains no abām pusēm un ielikts aizsienamā mapē.

13. Līme. Gan līmzīmulis, gan baltā šķidrā (PVA) līme.

14. Lielā mape. Gan burtnīcām, gan darba lapām.

15. Mapīte ar ātršuvēju. Noderēs gan domrakstiem, gan radošajiem rakstu darbiem.

16. Burtnīcu apvākojumi, t. i., vāciņi. Burtnīcas tik ātri nenobružāsies un nenosmērēsies.

17. Grāmatu apvākojumi.

18. Vizuālajai mākslai nepieciešamais — mazgājams un ūdens necaurlaidīgs galdautiņš un trauks ūdenim. Vēlams, lai tas nebūtu no stikla.

19. Sporta tērps un apavi. Tā kā nodarbības notiek gan iekšā, gan ārā, nepieciešami šorti, T krekliņš, īsās zeķītes. Āra nodarbībām — garās bikses un sporta jaka. Izvēloties apavus, jāatceras, ka tie nedrīkst būt smagi, jābūt ērtiem un ar gumijas zoli.

20. Maiņas apavi. Tā ir obligāta prasība visās skolās.

21. Maisiņš, kurā turēt maiņas apavus. Tam jābūt pietiekami lielam, lai varētu ielikt arī zābakus. Vēlams, lai tas būtu no auduma, jo plastmasas maisiņi nav izturīgi.

Protams, nepieciešamas grāmatas un dienasgrāmata, taču to nosaka katra skola individuāli. Nav ieteicams šīs lietas pirkt, nekonsultējoties ar klases audzinātāju.

Lai skolēns nesajauktu savas lietas ar citu bērnu lietām, būtu vēlams uz mapēm, burtnīcu, grāmatu vāciņiem un apavu maisiņa pielīmēt uzlīmi ar īpašnieka vārdu un uzvārdu.

Kas jāsagādā, apmeklējot pirmsskolas izglītības iestādi?

Ņemot vērā to, ka šobrīd ir obligāta piecgadīgo un sešgadīgo bērnu sagatavošana skolai pirmsskolas izglītības iestādēs, daudzus vecākus interesē jautājums, kas viņiem būtu jāsagādā saviem bērniem. Par to stāsta Izglītības un zinātnes ministrijas Vispārējās izglītības departamenta institucionālās attīstības nodaļas vecākā referente Jautrīte Glaudiņa:

– Bērniem mācību nodarbības notiek rotaļu veidā, tāpēc ir nepieciešami gan attēlu komplekti, dabas materiāli, trauki, grāmatas, burtu trafareti, rakstīšanai nepieciešamie materiāli utt. Pašvaldības izglītības iestāžu dibinātājs — pašvaldība — nodrošina izglītības iestāžu finansējumu, ievērojot iestāžu uzturēšanas un saimnieciskos izdevumus, arī izglītojamo uzturēšanās izdevumus izglītības iestādē.

Bērnu vecāki maksā nodokļus, tādēļ visam ir jābūt sagādātam no iestādes puses. Vecākiem var vienīgi lūgt kaut ko sagādāt papildus, taču tas nedrīkst notikt piespiedu veidā.

Audzinātājām, septembrī satiekoties ar vecākiem, vajadzētu informēt vecākus par izglītības programmu, noskaidrot nezināmos jautājumus par mācību materiāliem un tad lūgt vecākiem palīdzību, lai iegādātos trūkstošos materiālus. Varētu būt, ka pietrūkst papīra zīmēšanai, jo bērnu grupiņās ir daudz un viņi labprāt zīmē.

Ventspils pilsētas Izglītības pārvaldes pirmsskolas izglītības metodiķe Liene Angere:

– Pirmsskolas iestādes lūdz vecākiem iegādāties visu nepieciešamo — rakstīšanai, zīmēšanai, krāsaino papīru, līmi utt.

Pirmsskolas izglītības iestādēs nav obligātās burtnīcas un grāmatas, tādēļ var izlīdzēties ar jebkuru baltu lapu, kuru vecāki var atnest. Ar zīmuļiem un krāsām ir tā, ka parasti jau ir palikuši atlikumi no iepriekšējiem gadiem un tiek izmantoti arī tie. Manuprāt, varētu iekļauties 10 latos, lai nopirktu krāsas, līmi, papīru darbam bērnudārzā.

Nedrīkst aizmirst, ka arī pirmsskolas iestādē bērnam ir nepieciešams sporta tērps, maiņas apavi, čības ar gumijas zoli, dejošanai čībiņas.

Pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādēs vecākiem nav jāmaksā:

  • vietas nauda;
  • remonta izdevumi (arī to bieži vien prasa no vecākiem);
  • saimnieciskie izdevumi (par mazgājamiem līdzekļiem, tualetes papīru u. c.);
  • iestāšanās maksa (ja jums par bērna pieņemšanu prasa naudu);
  • piespiedu kārtā — ziedojumi vai fonda naudas.

Ja izglītības iestādes vadība pieprasa apmaksāt minētos izdevumus, par šādu iestādes darbinieku rīcību būtu jāziņo attiecīgā rajona izglītības valsts inspektoram.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu