Paviršos vecākus bargi sodīs (70)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Traģiski cietušās 10 mēnešus mazās meitenītes veselības stāvoklis aizvien ir smags, un ārsti turpina cīnīties par viņas dzīvību. Kā jau vakar stāstījām, bērns guvis dzīvībai bīstamus plašus apdegumus, apgāžoties verdoša ūdens spainim no plīts. Tā kā bērni Latvijā regulāri gūst smagas traumas, klātesot arī vecākiem, šonedēļ Saeimā ir iesniegti grozījumi likumdošanā. Tie paredz iespējas vecākus sodīt ar bargiem sodiem par bērnu gūtajām traumām.

Pēc bērnu un ģimenes lietu sekretariāta iniciatīvas un ārstu atbalsta izvērtēšanai Saeimā iesniegtie grozījumi likumdošanā bargāk vēršas pret bērnu vecākiem. Priekšlikumi grozījumiem Krimināllikumā paredz - ja vecāki vai personas, kas viņus aizstāj, nepilda pienākumus un atstāj bērnu līdz sešu gadu vecumam bez uzraudzības un tas guvis vidēji smagus vai vieglus miesas bojājumus ar veselības traucējumiem, tad tos var sodīt ar piespiedu darbu vai cietumsodu līdz diviem gadiem. Bet ja gūti smagi miesas bojājumi vai nāve - cietumsodu līdz pieciem gadiem.

Priekšlikums Administratīvo pārkāpumu kodeksā paredz: ja bērns nav sasniedzis sešu gadu vecumu un atstāts bez uzraudzības, jāizsaka brīdinājums vai jāpiespriež naudas sods līdz 50 latiem. Sekretariāts jau prognozējis sabiedrības nevienprātīgu nostāju par šiem grozījumiem, taču tos uzskata par labu vecāku audzināšanas veidu.

Iveta Zalpētere, Bērnu un ģimenes lietu sekretariāta vadītāja: “Mērķis ir panākt to, lai tajos gadījumos, kad vecāki apzināti, bezatbildīgi izturas pret saviem bērniem, būtu iespējams viņus saukt pie atbildības.”

Report.: Līdz šim tas likumos nav bijis paredzēts, skaidro Zalpētere, kura kā piemēru min pusotru gadu veco zēnu, kura rokai pārbrauca vilciens un arī māte bijusi klāt, taču palikusi nesodīta. Lai grozījumus īstenotu dzīvē, nolemts arī Bērnu tiesību aizsardzības likumā definēt normu, ko īsti nozīmē bērna atstāšana bez uzraudzības. Līdz šim priekšlikumus paspējis izvērtēt Saeimas Bērnu tiesību aizsardzības apakškomisija. Deputāti tos mutiski atbalstījuši, taču vēl šaubās, vai noteikt bērnu vecumu līdz sešu gadu vecumam.

Inese Šlesere, Saeimas Bērnu tiesību aizsardzības apakškomisijas priekšsēdētāja: “Mūsu mērķis nav aizliegt visām mātēm strādāt un aizliegt aiziet iepirkties tajā laikā, ja nav citas iespējas, kur atstāt bērnu, bet jautājums ir par bērna drošības radīšanu un lai šādi gadījumi nenotiku sistemātiski, un lai vecāki vienkārši nelieto ļaunprātīgi šādu iespēju, ka pašreiz par to likumus neparedzēja atbildību, ja nav noticis kāds traģisks nelaimes gadījums.”

Report.: Šobrīd komisija lūgusi atbildīgajām ministrijām sniegt savus atzinumus un septembra beigās priekšlikumus skatīs atkārtoti. Sekretariāts savukārt jau guvis finansējumu, lai nodrošinātu darbavietas desmit bērnu aizsardzības inspektoriem, kuriem ikdienā nāktos pētīt cietušo bērnu gadījumus un saukt vecākus pie atbildības, ja būs vajadzība. Inese Šlesere atzina - izņemot Latviju, citās Eiropas valstīs šī vecāku atbildība jau ir stingri noteikta likuma priekšā, vienīgi nav minēts bērna vecums.

Komentāri (70)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu