Vācijā gaisā palaistus bankas jubilejas balonus izskalo Latvijas pludmalē (2)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Štutgartē palaists "Volksbank" jubilejas balons izskalots Kurzemes piekrastē
Štutgartē palaists "Volksbank" jubilejas balons izskalots Kurzemes piekrastē Foto: Ilze Grēvele/Vides Izglītības fonds

Kāds atradums Latvijas pludmalē uzskatāmi parāda, kā skaists un ļoti īss svētku mirklis visai ātri pārvēršas par drazu turpat netālu vai pat kādā citā pasaules malā. Akcijas "Piekrastes tīrrade" laikā Kurzemes pludmalē atrasts balons, kas pirms deviņiem mēnešiem palaists gaisā Vācijā, Štutgartē, kādas bankas jubilejas svinībās. 

"Janvārī kaut kur Štutgartes rajonā kādas Vācijas bankas klerki svinēja savas neapšaubāmi prestižās un sociāli atbildīgās bankas 175 gadu jubileju. Kā jau jubilejā pieklājās, bija torte, ziedi, šampanietis un - kur nu bez tiem tagad - skaisti baloni, speciāli veidoti svētkiem. Svinīgās runas beigās, kā parasti, palaižam gaisā balonus un vieglā reibonīti ejam tālāk svinēt jubileju tuvākajā alus krogā, skaists svētku oficiālās daļas nobeigums. Baloni aizlidoja, un miers ar viņiem!" ainiņu gada sākumā Vācijā, Štutgartē, ieskicē viens no akcijas "Piekrastes tīrrade" koordinatoriem Arturs Jansons.

Deviņus mēnešus vēlāk, 1.septembrī, Kurzemes pludmalē šos pašus balonus kā drazu paceļ Latvijas piekrastes sakopšanas akcijas dalībnieki. "Kaut kur redzēts logo un skaitlis, vai ne? Tikai balons jau ir šeit Latvijā, nevis Štutgartē.

Deviņi mēneši, un jūra Latvijas piekrastē izmet krastā to, ko vācieši sen jau ir aizmirsuši. Atkritumu pārneses ātrumu rēķiniet paši," sociālajā tīmeklī "Facebook" raksta Arturs. 

Foto: Ekrānuzņēmums no Google maps

Vides Izglītības fonda pārstāvji sazinājušies ar Vācijas banku un informējuši, ka viņu skaistie svētku baloni šovasar izskaloti pludmalē vairāku tūkstošu kilometru attālumā. Banka pateikusies par informāciju un paudusi nožēlu par iespējamajām sekām, kādas videi nodara baloni. "Mēs šo impulsu uztveram ļoti nopietni," atbildē vides aktīvistiem apgalvojusi banka.

Foto: Ekrānšāviņš no Facebook

Protams, Vācijas banka tālu Štutgartē nav vienīgais grēkāzis uz planētas. "Piekrastes tīrrades" pirmajā dienā atrasts arī daudz citu neapzīmētu balonu no romantiskām kāzām, ballītēm un citiem svētkiem, taču

no Vācijas atpūstā draza kalpo par uzskatāmu un spilgtu piemēru tam, kā šķietami lokāli sīkumi, par kuriem neaizdomājamies, ietekmē visu planētu.  

"Kaut gan - ko mēs par vāciešiem! Šodien, kopjot pludmali, atrodas 15 riepas, ledusskapja durvis, monitora ekrāns, nemaz nerunājot par ikdienas lētās romantikas atliekām - plastmasas glāzēm, traukiem un balonu atlasa lentītēm," nopūšas Jansons. 

Un tā bija tikai pirmā diena… "Piekrastes tīrrades" akcijai vēl priekšā ir četras sestdienas, kurās atradīsies arī visādi vietējie brīnumi, prognozē akcijas koordinators. "Īpašs sveiciens tām pašvaldībām, kas uzskata, ka pie viņiem viss ir kārtībā, un, gluži kā literatūras klasikā, pirms cara atbraukšanas krāso koku lapas zaļā krāsā un labo māju fasādes. To es abstrakti, protams," piebilst Jansons.

Viņš atzīst, ka Vides izglītības fonda akcija "Piekrastes tīrrade" neatrisinās piesārņojuma problēmu, bet uzskatāmi parādīs tās esamību.  

Par "Piekrastes tīrradi"

"Piekrastes tīrrade" ir Vides izglītības fonda iniciatīva, kuras mērķis ir Latvijai simtgadē uzdāvināt tīru piekrasti. Katrā no piecām septembra nedēļas nogalēm plānots sakopt kādu piekrastes posmu, un šajā iniciatīvā aicināts talkā ikviens, kuram rūp tīra vide

"Piekrastes tīrrade" tiek koordinēta, visas Latvijas piekrasti sadalot īsākos posmos, vidēji 3,5 km garumā. Elektroniski reģistrējoties, katram ir iespēja izvēlēties, tieši kuru posmu kurā datumā ir vēlme sakopt.

Pirmā "Piekrastes tīrrade" 1.septembrī norisinājās Liepājā, Rucavas, Nīcas, Grobiņas un Pāvilostas novadā. Nākamajā sestdienā, 8.septembrī, būs kārta Ventspilij un tās novadam, 15. septembrī tiks sakopta Dundagas, Rojas, Mērsraga un Salacgrīvas novada piekraste, 22. septembrī - Engures, Carnikavas, Saulkrastu un Limbažu, bet 29. septembrī - Rīgas un Jūrmalas pludmales.

Plašāka informācija par iniciatīvu un iespējām tajā piedalīties pieejama tās mājaslapā www.tirrade.lv.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu