Partiju deklarācijas var palikt nepārbaudītas.

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Gadījumā, ja 1.augustā Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) darbu nesāks, nebūs kas pārbauda politisko partiju pirms vēlēšanām iesniegtās deklarācijas, aģentūrai LETA skaidroja Noziedzības un korupcijas novēršanas padomes (NKNP) sekretariāta vadītājs Rūdolfs Kalniņš.

Kalniņš norādīja, ka tādā gadījumā partijas tāpat kā līdz šim savas finansu deklarācijas iesniegs Valsts ieņēmumu dienestā (VID), taču VID funkcijās neietilpst tajās minēto faktu patiesīguma pārbaudīšana. Turklāt arī KNAB, lai arī sāks ar laiku strādāt, šogad nav paredzēts finansējums partiju deklarāciju pārbaudīšanai. "Šī funkcija sākotnēji nebija paredzēta KNAB, to izdomāja Saeima," teica Kalniņš, "taču budžets KNAB šim gadam jau bija apstiprināts un tajā nav paredzēti resursi šādas funkcijas veikšanai." Tātad KNAB vadītājam būs jādomā, kam novirzīt spēkus jau pašā biroja darbības sākumā - amatpersonu vai partiju deklarāciju pārbaudīšanai vai vēl kādu citu uzdevumu veikšanai. NKNP sekretariāta vadītājs piekrita VID paustajām bažām, ka no 1.augusta iestāsies "vakuums" un VID ir tiesības neturpināt amatpersonu deklarāciju pārbaudi. Lai situāciju mainītu, nepieciešams izdarīt grozījumus KNAB likuma pārejas noteikumos un arī likumā par interešu konfliktu novēršanu. Pēc amatpersonas teiktā, KNAB direktora amata kandidātu izvērtēšanas komisijas ziņojumā Ministru kabinetam norādīts, ka šādi grozījumi esot steidzami. Kalniņš uzskata, ka būtībā šie grozījumi likumos Saeimā būtu jāizskata vienlaikus ar KNAB direktora apstiprināšanu. "Mēs nebijām likumam pievienojuši pārejas noteikumus ar precīziem datumiem, arī tos noteica Saeima. Jau sākumā teicām, ka KNAB nevarēs tik ātri iesākt darbu, bet tur visi vienā balsī apgalvoja - "nē, nē, - viss būs kārtībā". Tagad mēs redzam, kas notiek," komentēja Kalniņš. Kā ziņots, saskaņā ar likumu par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā VID pilda šajā likumā KNAB noteiktās funkcijas līdz dienai, kad tās likumā noteiktajā kārtībā un termiņā tiks nodotas KNAB. Normatīvo aktu izstrādāšana, kas noteiktu kārtību, kādā VID savas funkcijas nodod KNAB, ir Tieslietu ministrijas kompetencē, taču šādi dokumenti vēl nav izstrādāti.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu