Kaktusi savīta un sukulenti pārauga – terāriju iekopšanas kļūdas

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Unsplash

Terāriji šobrīd ir īpaši karsta tendence – tie neaizņem pārāk daudz vietas, tie padara drūmu telpu atraktīvāku un ievieš dabu pilsētas dzīvoklī vai mājā, turklāt augus terārijā kopt ir pavisam vienkārši. Kaut arī sukulentu un kaktusu kopšana neprasa botāniķa spējas un maģiju, tomēr pastāv daži misēkļi, kas terāriju var nomērdēt.

Pārāk daudz gaismas

Terārijs ir kā stikla lupa augam, tādēļ pastiprināts apgaismojums augu karsēs vai pat dedzinās, kas savukārt rezultēsies auga novīšanā vai sakalšanā. Pat tuksneša augi nespēj paciest šādu karstumu, tāpēc karstajās vasaras dienās sukulentu un kaktusu terāriju turi pa gabalu no tiešiem saules stariem.

Foto: Unsplash

Pārāk maz gaismas

Visiem augiem ir nepieciešama vismaz saujiņa saules gaismas, lai izdzīvotu. Kaut arī ir vairāki augi, kas spēj izdzīvot ēnā, pat tiem ir nepieciešama kaut neliela saules deva. Novieto sukulentus uz palodzes vai netālu no loga, vai arī nodrošini augus ar fluorescējošu apgaismojumu.

Radiatoru tuvums

Radiatoru radītais karstums var ātri vien nobendēt augus. Padomā – cik ātri sakarst mašīna, kas karstā dienas laikā ir novietota saulē. Terārijs šajā gadījumā ir automašīna – radiatora radītais gaiss sakarsē stikla iekšieni un augus. Tāpat augiem nepatiks loga vēsuma un radiatora siltuma kontrasts.

Foto: Unsplash

Ļaušana augiem izstīdzēt

Neļauj augiem stiepties garumā un aizsniegt terārija stiklus. Apgriez sukulentus vai arī tos pārstādi piemērotos puķupodos.

Beigto augu neaizvākšana

Jau augs izskatās aizdomīgi, pēc iespējas ātrāk atbrīvojies no tā un aizvāc tā lapas – iespējams tam ir piemetusies kāda slimība un tas var inficēt citus terārija augus. Ja augs vienkārši neizskatās labi, pārstādi to un no lapām vai, ja tas ir kaktuss, aizmetņiem izaudzē jaunu augu terārijam. Augus izcel ar lielāku karoti vai mazu lāpstiņu. Pievērs uzmanību citu augu saknēm un maksimāli centies tās neaizskart. Nomaini augu pret līdzīga izmēra sukulentu vai kaktusu. Pārliecinies, vai augam ir pietiekami daudz augsnes un terārijā neveidojas gaisa kabatas.

Foto: Unsplash

Netīrs stikls

Noputējis un netīrs terārija stikls vizuāli bojās skatu, tāpēc ik pēc kāda laika notīri terāriju no iekšpuses un ārpuses. Izmanto mazliet mitru mikrošķiedras vai kokvilnas lupatiņu un pēc tam stiklu nopulē ar lupatas sauso pusi. Noteikti izvairies no ķīmiskiem līdzekļiem, kas varētu nodarīt kaitējumu augiem.

Pārlieku liela laistīšana

Terārijus pārlaistīt nav īpaši liela māksla. Šeit pārsvarā stāda sukulentus un kaktusus, kas ilgstoši spēj izturēt sausumu, turklāt vairums terāriju ir slēgti, kas nozīmē, ka ūdens no trauka neiztek. Labākais veids, kā to novērst, ir izsmidzinātāja izmantošana parastās lejkannas vietā. Uzmanīgi izsmidzini ūdeni uz augiem, bet, ja gadās pārlaistīt, izmanto papīra dvieli, lai absorbētu lieko šķidrumu. Atver terārija augšpusi un ļauj ūdenim izžūt.

Foto: Burst

Pārmērīga mēslošana

Lielāko daļu terāriju nemaz nav nepieciešams mēslot. Tā kā šeit augiem ir jābūt samērā maziem, tos nevajadzētu barot ar papildu minerālvielām, kas savukārt veicina pārmērīgu augu plešanos un augšanu garumā.

Nepareiza augu izvēle

Mēdz teikt, ka terārijos var izaudzēt teju jebko, taču noteiktiem terārijiem ir nepieciešams izvēlēties atbilstošus augus. Ja iegādājies slēgtu terāriju, stādi tajā augus, kas mīl mitrumu. Tāpat rūpīgi pārbaudi, kā izvēlētie augi sadzīvo ar apgaismojumu izraudzītajai terārija atrašanās vietai – dažiem sukulentiem saules gaisma ir īpaši vitāla lieta, bet citi labprātāk augs paēnā.

Foto: Burst

Sukulentu audzēšana slēgtos terārijos

Dabiskajā vidē sukulenti augs sausā vietā, kuru apspīd spilgta saule jeb tuksnešainā augsnē. Savukārt, piespiežot tos augt slēgtos terārijos, tie neviļus tiek pakļauti ilgstošam mitrumam – ūdens kondensēsies uz terārija stikla un veidos mikrolietu jeb atkal “aplaistīs” augus. Sukulentus drīkst stādīt milzīgā stikla bļodā, kuras augšējā daļa ir pilnībā atvērta, bet burkas un dimanta formas mini siltumnīcas veidos pārāk mitru mikroklimatu sukulentiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu