Sprādziens zem izlietnes jeb kādus tīrīšanas līdzekļus kopā nejaukt (3)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Burst

Saskaroties ar kādu ne pārāk tīkamu atklājumu mājoklī (zem izlietnes atrasts beigts prusaks, suns uz paklāja atstājis "dāvanu" vai virtuve ir kļuvusi par maģisko pūšanas vietu), tā vien gribas ņemt talkā pašus niknākos tīrīšanas līdzekļus, lai tās šausmas novērstu pēc iespējas efektīvāk. Tomēr ar ņiprajiem tīrīšanas un mazgāšanas līdzekļiem apejies uzmanīgāk – ne visi ir sakombinējami un kopā sniegs to labāko tīrīšanas rezultātu, drīzāk radīs tieši pretēju efektu jeb nodarīs kaitējumu tavai veselībai vai tīrāmajai virsmai.

Ūdeņraža pārskābe un etiķis

Kaut arī šie abi tīrīšanas līdzekļi veiksmīgi “sadarbojas” cīņā pret kaļķakmeni un netīrām flīžu starpām, tomēr ūdeņraža pārskābes un etiķa mikstūra nebūs pārāk laba kombinācija. Etiķim sajaucoties ar ūdeņraža pārskābi, rodas peroksīdskābe vai vēl kāda cita koroziju veicinoša skābe, kuras tvaiki lielākā koncentrācijā var kaitēt ādai, acīm, rīklei, deguna dobumam un plaušām.

Foto: Burst

Cauruļu tīrītājs un cits cauruļu tīrītājs

Ja nu gadījies aizdambēt caurules un palīgā jāņem ķīmiskais cauruļu tīrīšanas šķīdums, tā vien gribas ieliet caurulē mazliet vairāk, nekā norādīts uz pudeles etiķetes, vai arī esošo šķīdumu papildināt ar citu šķīdumu. Tomēr tā gan nebūs pārāk laba ideja – ķīmiskais cauruļu tīrītājs ir visai kodīgs līdzeklis, kas savienojumā var veidot nevēlamu ķīmisku reakciju. Cauruļu tīrītāji, reaģējot viens ar otru, rada hlora gāzi, kas savukārt var pat eksplodēt.

Balinātājs un amonjaks

Sajaucot kopā balinātāju un amonjaku, rodas hloramīna tvaiki, kas laika gaitā rada elpceļu iekaisumus vai, tos ieelpojot, rodas dedzinoša sajūta rīklē. Tīrīšanas laikā uzmanies ar produktiem, kas satur amonjaku vai balinātāju, – abu vielu sajaukšanās nav pārāk uzkrītoša, taču kodīgie tvaiki radīsies klusi un nemanāmi. Tieši šis ir viens no piemēriem, kādēļ ar tīrīšanas līdzekļiem jāapietas piesardzīgi.

Foto: Pixabay

Balinātājs un spirts

Šī kombinācija rada hloroformu jeb vielu, kuru filmās izmanto ļaundari, lai iemidzinātu savus upurus. Kaut arī tīrīšanas brīdī ķīmiskās vielas tvaiki nespēs iemidzināt, taču pat īsa saskare ar nelielu daudzumu vielas var radīt reiboņus un sliktu dūšu. Savukārt ilgstoša saskare ar hloroformu izraisa nervu sistēmas, redzes, plaušu, aknu un nieru bojājumus, bet ekstrēmos gadījumos šī viela izraisa nāvi.

Balinātājs un etiķis

Arī balinātājs kopā ar etiķi var radīt ķīmiskus savienojumus – hlorīna un hloramīna gāzes. Lielos daudzumos šīs vielas spēj izraisīt ķīmiskos apdegumus elpceļos, plaušās un acīs.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu