Biržu indeksi pieaug, mierīgi reaģējot uz tirdzniecības karu

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: SCANPIX

ASV biržu indeksi un vairums Eiropas biržu indeksu otrdien pieauga, investoriem mierīgi uztverot tirdzniecību karu starp ASV un Ķīnu.

Eiropas biržu indeksi īslaicīgi kritās pēc Ķīnas atbildes uz ASV noteiktajiem muitas tarifiem, bet Volstrītas indeksi pieauga visu tirdzniecības dienu, investoriem uzskatot jauno eskalāciju ASV-Ķīnas tirdzniecības karā par mazāk svarīgu, nekā bija uzskatīts. Reaģējot uz Volstrītas indeksu kāpumu, sāka pieaugt arī Eiropas indeksi.

Ķīna otrdien paziņoja, ka nosaka atbildes muitas tarifus piecu līdz desmit procentu apmērā ASV precēm 60 miljardu ASV dolāru vērtībā, šādi reaģējot uz ASV prezidenta Donalda Trampa pirmdienas lēmumu noteikt 10% muitas tarifus Ķīnas precēm 200 miljardu ASV dolāru vērtībā. Gan ASV, gan Ķīnas noteiktie tarifi stāsies spēkā 24.septembrī.

"Saudzīgākā pieeja no prezidenta Trampa puses pagājušajā vakarā un nosvērtā reakcija no Pekinas puses ir nedaudz ļāvusi tirdzniecības dalībniekiem būt optimistiskiem," sacīja "CMC Markets UK" tirgus analītiķis Deivids Medens.

"Ir gandrīz tā, ka viens šķērslis ir novērsts un investoriem ir viena lieta mazāk, par ko uztraukties tuvākajā laikā," viņš piebilda.

Forex.com eksperts Favads Razakzada nosauca Ķīnas reakciju par "nosvērtu un ne pārāk agresīvu", jo piemērotās tarifu likmes bija zemākas, nekā tika pieļauts iepriekš.

Banka "Barclays" savā piezīmē atzina, ka šie tarifi skar mazāk nekā procentu no ASV iekšzemes kopprodukta, bet ekonomiskās izmaksas, "domājams, nesamērīgi izjutīs ASV mājsaimniecības".

Naftas cenas Ņujorkas un Londonas biržās pieauga.

Eiro vērtība pret ASV dolāru pieauga, britu mārciņas kurss pret dolāru kritās, bet dolāra vērtība pret Japānas jenu palielinājās.

Ņujorkas biržas elektroniskajā tirdzniecībā WTI markas jēlnaftas cena otrdien pieauga par 0,94 ASV dolāriem līdz 69,85 dolāriem par barelu. "Brent" markas jēlnaftas cena Londonas biržā kāpa par 0,98 dolāriem līdz 79,03 dolāriem par barelu.

ASV biržu indekss "Dow Jones Industrial Average" otrdien pieauga par 0,7% līdz 26 246,96 punktiem, indekss "Standard & Poor's 500" kāpa par 0,5% līdz 2904,31 punktam, bet indekss "Nasdaq Composite" palielinājās par 0,8% līdz 7956,11 punktiem.

Londonas biržas indekss FTSE 100 otrdien kritās par mazāk nekā 0,1% līdz 7300,23 punktiem, Frankfurtes biržas indekss DAX 30 pieauga par 0,5% līdz 12 157,67 punktiem, bet Parīzes biržas indekss CAC 40 palielinājās par 0, 3% līdz 5363,79 punktiem.

Eiro vērtība pret ASV dolāru otrdien pieauga no 1,1683 līdz 1,1860 dolāriem par eiro, britu mārciņas vērtība pret dolāru kritās no 1,3157 līdz 1,3146 dolāriem par mārciņu, bet dolāra vērtība attiecībā pret jenu palielinājās no 111,85 līdz 112,33 jenām par dolāru.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu