Daži jautājumi un atbildes par japāni, kurš lidos uz Mēnesi

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Īlons Masks vakar paziņoja, ka pirmais kompānijas “SpaceX” tūrists, kas dosies kosmosā, būs japāņu miljardieris Jusaku Maedzava. Lai noskaidrotu, kas nepieciešams cilvēkam, lai tas varētu doties tik ekskluzīvā ceļojumā, izdevums “Time” sniedzis atbildes uz četriem fundamentāliem jautājumiem par šo vīru un plānoto ceļojumu.

Maedzava kosmosā apkārt Mēnesim dosies ne agrāk kā 2023. gadā ar raķeti, ko vēl tikai plānots būvēt. Ir skaidrs, ka misija vēlāk var tikt atlikta daudzu un dažādu iemeslu dēļ.

Kas ir Jusaku Maedzava?

Maedzava ir 42 gadus vecs vīrietis, kurš dzīvo netālu no Tokijas. Par miljardieri viņš kļuva aptuveni 35 gadu vecumā, savu bagātību nopelnot ar tirdzniecību tiešsaistē. 1998. gadā viņš radīja e-komercijas gigantu “Start Today”, bet 2004. gadā – zināmo modes preču tirdzniecības vietu “Zozotown”.

Pēc “Forbes” aplēsēm, Maedzava ar 2,9 miljardus lielu bagātību ir 18. bagātākais cilvēks Japānā.

Viņš ir arī mākslas entuziasts un kolekcionārs, kuram raksturīgi visai dramatiski tēriņi. Piemēram, 2016. gadā viņš divās mākslas darbu izsolēs Ņujorkā iztērēja 100 miljonus dolāru. Viņa dārgākais pirkums ir liels Žana Maikla Baskvata darbs, ko Maedzava iegādājās par 110,5 miljoniem dolāru.

Ko Maedzava darīs ceļojuma laikā?

Maedzava uz Mēnesi nedosies viens. Viņš plāno sev līdzi aicināt sešus līdz astoņus māksliniekus, kas darbosies Maedzavas izveidotā tiešsaistes projekta “Dear Moon” ietvaros.

“Pēc atgriešanās no ceļojuma šiem māksliniekiem būs jārada kāds mākslas darbs. Mēs ceram, ka vēlāk šie darbi iedvesmos sapņotāju katrā no mums,” preses konferencē atklāja Maedzava.

Cik daudz Maedzava samaksāja?

Tas nav droši zināms, jo Maedzava pats to vēl nav atklājis plašākai sabiedrībai. Tiesa, Īlons Masks izteicās, ka tā ir bijusi ļoti liela nauda. Pats Maedzava piebilda, ka māksliniekiem par ceļojumu nebūs jāmaksā.

Ko Maedzavas rezervētais ceļojums nozīmē kompānijai “SpaceX”?

Tas ir pamatīgs dzinulis “SpaceX” un Īlonam Maskam. Kompānija jau strādā, lai uzbūvētu raķeti (Big Falcon Rocket), kas līdz Mēnesim un atpakaļ “aizvizinās” tūristus. Masks atklāja, ka Maedzava ir samaksājis pietiekami, lai nosegtu raķetes būves un ceļojuma izmaksas, kas varētu būt pat pieci miljardi dolāru.

Masks arī cer, ka šī raķete reiz spēs nogādāt cilvēkus uz Marsa.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu