Pāvests Francisks ierodas Viļņā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Vidmantas Balkūnas / 15min

Šodien Viļņā ar lidmašīnu „Airbus 320” no Romas ir ieradies pāvests Francisks, kurš turpmākās trīs dienas apmeklēs visas trīs Baltijas valstis – Lietuvu, Latviju un Igauniju. Lai gan pāvesta lidmašīnas izlidošanas laiks bija plkst.7.30, žurnālisti lidostā pulcējās jau stundu iepriekš un pāvestu nepacietīgi gaidīja lidmašīnā.

Pirms Franciska ierašanās gandrīz visiem preses pārstāvjiem, kas jau iepriekš bija saņēmuši no stjuartēm vizītes materiālus, sāka pīkstēt mobilie telefoni, ziņojot par prominences drīzo tuvošanos. Pāvests Francisks sasveicinājās ar visiem 66 lidmašīnā klātesošajiem žurnālistiem un īsā uzrunā bilda, ka "mums visiem priekšā ir daudz darba", atzīmējot, ka trīs Baltijas valstis ir ļoti līdzīgas, taču vienlaikus tām ir arī pietiekami daudz atšķirību.

Kā raksta igauņu žurnāliste Evelina Kaldoja, šāds pāvesta norādījums bijis īsti vietā. Piezemējoties Lietuvā, viens no ārvalstu reportieriem citam kolēģim vaicājis, vai esam ieradušies Igaunijā, uz ko viņš atbildējis, ka nē, šī ir Lietuva, piebilstot, ka lielas atšķirības jau nav. "Baltijas valstis visas ir vienādas," žurnālists teica. 

Vizītes pirmajā dienā pāvests apmeklēs Viļņas Žēlsirdības Dievmātes sanktuāriju Aušras vārtu kapelā, kur lūgsies kopā ar audžuģimenēm un ģimenēm, kas grib adoptēt bērnus, tiksies ar jauniešiem Viļņas Katedrāles laukumā un apmeklēs Viļņas katedrāli.

Lidojuma laikā uz Viļņu, pāvests Francisks, ievērojot tradīciju, nosūta telegrammas visu to valstu prezidentiem, kuru zemēm viņa lidmašīna lido pāri. Šajā gadījumā tie ir Itālijas, Horvātijas, Ungārijas, Slovākijas un Polijas valstu vadītāji.

Ap plkst.11.00 pāvesta lidmašīna piezemējās Viļņas lidostā.

Foto: Vidmantas Balkūnas / 15min

Vizītes sākumā pāvests Viļņā tiekas ar Lietuvas prezidenti Daļu Grībauskaiti, bet pēc tam Simona Daukanta laukumā pie prezidenta pils uzrunās valdības un pilsoniskās sabiedrības pārstāvjus un diplomātiskā korpusa locekļus.

Svētdienas rītā Francisks svinēs Svēto Misi Kauņas Santakas parkā pie Nemunas un Neres satekas, bet pēcpusdienā Kauņas katedrālē tiksies ar priesteriem, semināristiem un konsekrētajām personām.

Pēc tam pāvests atgriezīsies Viļņā, kur apmeklēs Okupāciju un brīvības cīņu muzeju, pieminekli ebreju geto upuriem un pieminekli padomju okupācijas upuriem, kur viņš kopā ar visiem sanākušajiem lūgsies par tiem, kas izcietuši ieslodzījumu vai atdevuši dzīvību par Lietuvas brīvību.

Pirmdien pāvests Francisks ieradīsies Latvijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu