Kā "Saskaņa" "slauc" Rīgas satiksmi un papildina partijas kasi (21)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TVNET/LETA

Vismaz pieci no esošajiem vai bijušajiem Rīgas domē valdošās partijas "Saskaņa" deputātiem iekārtoti par konsultantiem pašvaldībai piederošajā transporta uzņēmumā "Rīgas satiksme" (RS), pērn no tā nopelnot gandrīz 80 tūkstošus eiro. Vienlaikus viņi ir starp partijas lielajiem ziedotājiem.

Par to liecina domnieku iesniegto amatpersonu deklarāciju un politisko partiju ziedojumu datu bāzes dati, ko salīdzināja "Re:Baltica".

Vislielāko atlīdzību no pilsētnieku dotētās RS saņēmis bijušais "Saskaņas" deputāts Nikolajs Zaharovs, kurš gan pēdējās vēlēšanās domē vairs netika ievēlēts, bet tagad kandidē uz parlamentu. Partijai viņš biedru naudā iemaksājis 19 000 eiro, kas togad ir 68% no viņa ienākumiem vēlētā amatā, bet no RS saņēmis 24 467 eiro.

Foto: KNAB, VID amatpersonu deklarācijas. Grafika: Lote Lārmane, Re:Baltica

Otrais lielākais domnieks – ziedotājs bijis viens no tā sauktajiem “narkotiku apkarotājiem” Sandris Bergmanis, kurš raujas ne tikai domnieka amatā, bet arī kā Saeimas deputāta palīgs. 2017.gadā pēc pašvaldību vēlēšanām RS ar viņu noslēdza uzņēmuma līgumu par 14 500 eiro, bet partijai viņš šogad iemaksājis 9000. Tie ir 22% no viņa pērnā gada ienākumiem valsts vai ar pašvaldību saistītās struktūrās.

Trešajā vietā kā domnieks – ziedotājs ierindojas Viktors Paškovs, kurš kā RS konsultants nopelnījis 14 800 EUR, bet partijai noziedojis 6120 eiro jeb apmēram 22%.

Ceturtais ziedotājs – deputāts ir Igors Kuzmuks, kurš no RS saņēmis 19 154 eiro, bet partijai atvēlējis 3440 eiro.

Piektais Rīgas satiksmes konsultants ir Jefimijs Klementjevs, kurš paralēli domnieka darbam ieņem vēl piecus dažādus amatus, ieskaitot neesošu posteni Rīgas centrāltirgus direktora vietnieka sporta jautājumos amatā (algu gan par to maksā). Rīgas satiksmē viņš ir pieticīgāks par kolēģiem: gadā saņēmis “tikai” 6540 eiro, pēdējos divus partijai nav ziedojis. Kopumā kopš kļūšanas par domnieku 2009. gadā biedru naudās viņš Saskaņai samaksājis nepilnus 10 000, bet ziedojis ap 15 000 eiro.

Ne RS, ne paši domnieki neuzskata, ka sabiedrībai būtu jāzina, kādus pakalpojumus viņi snieguši un kāds ir to rezultāts. Uzņēmuma pārstāvis Viktors Zaķis "Re:Baltica" paziņoja, ka privātpersonu datus liedzot apstrādāt likums. Tas nav loģiski, jo gan informācija par līgumu esamību ir publiska amatpersonu deklarācijās, gan laba pārvaldība prasa amatpersonām un uzņēmumiem būt atklātiem par naudas izlietošanu. "Re:Baltica" par RS atteikumu ir vērsusies Datu valsts inspekcijā.

Savukārt paši deputāti no paskaidrojumiem izvairījās kā nu kurais. Deputāts Sandris Bergmanis apgalvoja, ka neesot tāds kā visi citi un atbildēs – taču tikai pēc vēlēšanām un jautājumus pirms tam jānosūta rakstiski. Deputāts Paškovs no intervētājas aizbēga, jo viņam neesot laika, savukārt deputāta kandidāta Zaharova kontaktinformāciju "Saskaņa" atteicās izsniegt. Kuzmuku no atbildēšanas pasargāja Rīgas mērs Nils Ušakovs, fiziski ievelkot zālē ar tekstu, ka cilvēkam jāstrādā: domes komitejas sēdē, kas ilga tieši trīs minūtes.

Līdzīgas shēmas funkcionē arī Rīgas Centrāltirgū un Rīgas namu pāvaldniekā.

Komentāri (21)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu