Neatkārtojams dekors – lidojoša mākoņu lampa

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrānuzņēmums/Instagram

Lampas jau kopš pirmās spuldzītes izgudrošanas ir apvienojušas funkcionalitāti ar dekoratīvajām īpašībām. Laikam ejot, lampas ir ieņēmušas visdažādākās formas, tostarp mēness veidolu, lavas imitāciju, un nu lampa var atdarināt lidojošu mākoni. Amerikāņu dizainers Ričards Klārksons ir radījis lampas, kas ne tikai spīd, bet lidinās virs lampas pamatnes.

Amerikāņu dizaineris Ričards Klārksons nu jau vairākus gadus aizraujas ar mākslīgo mākoņu eksperimentiem. Viņa radītās savdabīgās lampas variē no mākoņu formas abažūriem līdz pat sarežģītām instalācijām, kurās lampas ar audiovizuālo rīku palīdzību imitē briestošu negaisa mākoni. Pavisam nesen dizainers laida klajā pirmo levitējošo LED lampu – mākoņu formas lampa burtiski lido virs bezvadu lādētājam līdzīgā lampas elektrības bloka. Lampā iestrādātās LED spuldzītes īpašā režīmā spēj mainīt krāsu atbilstoši telpā dzirdētajiem trokšņiem vai skaņām – tas nozīmē, ka spuldzes krāsas mainīs mūzikas ritmā vai ar krāsām reaģēs pat uz īsta pērkona negaisa skaņām, kas dzirdamas aiz loga.

Klārksona pirmais interaktīvā mākoņa eksperiments sasniedza veikalu plauktus jau 2014. gadā – tā bija griestu lampa, kas imitēja negaisa mākoni. Lampas abažūrā ir iestrādāts Bluetooth bezvadu skaļrunis un kustību sensori, kas, nosakot mājinieku kustību, spēj radīt pērkona dārdoņai līdzīgus trokšņus, bet LED spuldzes imitē zibens izlādes gaismas mākonī. Telefona aplikācijā nomainot režīmus, mākoni var izmantot kā vienkāršu lampu vai caur tajā iebūvēto skaļruni atskaņot savas iecienītākās dziesmas.

Kaut arī negaisa mākonis-lampa lieliski imitēja īstu negaisu, tomēr dizaineram ārkārtīgi nepatika vads, no kura karājās lampa. Pēc Klārksona domām, lampas vads bojāja negaisa ilūziju, un tas viņu mudināja radīt levitējošu mākoni.

Mākoņu lampas abažūru virs lampas pamatnes “lidina” miniatūrs magnētiskais lauks. Dizainers atzīst, ka šoreiz lampā vairs nav iebūvēts Bluetooth skaļrunis – tas esot radījis lieku svaru un lampa neesot lidojusi gana augstu. Savdabīgā lampa spēj pacelties līdz 7 centimetriem virs pamatnes. Tajā ir iebūvēts neliels mikrofons, kas uztver apkārtnes skaņas un spēj vizuāli atbildēt uz mūzikas skaņām vai trokšņiem. Pats mākonis ir veidots no hipoalerģiska poliestera šķiedrām, kuru iekšienē ir paslēptas litija jonu baterijas. Katra lampa ir smalks roku darbs, tāpēc vienas šādas lampas cena ir visai augsta – 4620 amerikāņu dolāri.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu